Prima pagină » National » România cumpără din Israel un sistem anti-drone. Cum va funcționa

România cumpără din Israel un sistem anti-drone. Cum va funcționa

06 ian. 2025, 20:21, 2 ,
Redacția BZI în National
România cumpără din Israel un sistem anti-drone. Cum va funcționa

România achiziționează de la o companie israeliană un sistem de luptă anti-drone, contractul având o valoare de 60 de milioane de dolari. Demersul vine în contextul în care de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina pe teritoriul țării noastre au căzut frecvent drone folosite de forțele ruse.

Compania Elbit Systems Ltd. a anunțat luni că a obţinut un contract în valoare de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru furnizarea către o ţară europeană NATO a sistemelor sale multistrat (multi-layered) de luptă împotriva avioanelor fără pilot (Counter Unmanned Aerial Systems – C-UAS). Contractul va fi implementat pe o perioadă de 3 ani. Surse oficiale au declarat pentru News.ro că beneficiarul acestui contract este România.

România cumpără din Israel un sistem anti-drone

Elbit Systems spune că în cadrul contractului va livra sistemul modular ReDrone™ Counter-UAS. Această soluţie integrează radarul avansat DAiR, senzori de intelligence semnal (SIGINT), măsuri de combatere electronică (EW) şi sarcini utile electro-optice (EO) pentru zi şi noapte, oferind o imagine aeriană completă şi îmbunătăţită, împreună cu capabilităţi avansate de atac electronic.

„Sistemul modular, multi-senzor şi multi-misiune ReDrone face parte din portofoliul avansat de EW, radare şi SIGINT al Elbit. Acesta depăşeşte performanţele senzorilor activi şi pasivi convenţionali, permiţând detectarea şi localizarea rapidă a mai multor drone simultan, utilizând diverse canale de comunicare în zona protejată. Sistemul ReDrone poate detecta, identifica, localiza, urmări şi neutraliza drone ostile de tip UAS, atât pe timp de zi, cât şi noaptea, în medii urbane sau rurale şi în orice condiţii meteorologice. Sistemul este disponibil în configuraţii fixe şi mobile, ce pot fi montate pe platforme de vehicule pentru a asigura o flexibilitate operaţională sporită.

Capacităţi avansate C4I (comandă şi control)

De asemenea, integrează capacităţi avansate C4I (comandă şi control), facilitând gestionarea eficientă a misiunilor”, spune compania.

„Acest contract, încheiat în contextul intensificării ameninţărilor reprezentate de sistemele aeriene fără pilot, continuă seria de acorduri obţinute de compania noastră în domeniul C-UAS. Suntem onoraţi că încă o ţară membră NATO a ales soluţiile noastre, confirmând încă o dată eficienţa şi fiabilitatea sistemelor noastre, bazate pe expertiza avansată în tehnologii EW, SIGINT, radar şi EO”, a declarat Oren Sabag, director general al Elbit Systems ISTAR & EW.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`