Prima pagină » Business în România » România cumpără carne de porc din Chile! Suntem cei mai mari importatori din Uniunea Europeană

România cumpără carne de porc din Chile! Suntem cei mai mari importatori din Uniunea Europeană

15 mai 2024, 08:46,
în Business în România

România a ajuns să cumpere carne de porc din Chile. Asta în condiţiile în care țara noastră are o capacitate enormă de a crește carne de porc. Suntem cei mai mari importatori de carne de porc congelată din Uniunea Europeană, arată statistică.

Fermierii români au susținut de numeroase ori faptul că Guvernul PSD-PNL nu îi ajută cu nimic, ba mai mult au sugerat că pesta porcină are ca scop distrugerea industriei de profil din țară.

România cumpără carne de porc din Chile

Potrivit datelor Comisiei Europene pentru primele două luni ale acestui an, România a înregistrat o creștere semnificativă în importurile de carne congelată de porc, devenind cel mai mare importator din Europa. Datele arată că cantitățile cele mai mari provin din Chile, aceasta marcând un record din 2007 încoace pentru țara noastră.

În detaliu, în ianuarie și februarie, România a importat peste 1.100 de tone de carne congelată de porc din țări terțe, conform informațiilor consultate din sursele Comisiei Europene de către Economică. Această tendință este neobișnuită pentru această perioadă a anului. Comparativ cu perioada 2021-2023, când România nu a importat deloc porc congelat din afara UE, și cu 2020, când importurile au fost de doar 41 de tone de carcasă, cifrele actuale reprezintă un record în ceea ce privește cantitatea importată de la începutul anilor 2000.

Pe lângă această, România s-a clasat și ca cel mai mare importator de carne congelată de porc în Europa, cu Germania pe locul doi, care a importat 693 de tone din țări terțe, și Olanda, cu 600 de tone achiziționate în aceeași perioadă analizată. Cele mai mari cantități provenit în România sunt din Chile, 960 de tone și Canada aproximativ 158 de tone.

Conform unui studiu realizat de Departamentul pentru Agricultură al SUA, România s-a clasat ca fiind cel mai mare importator net de carne de porc din Europa Centrală și Balcani, cu importuri în valoare de 950,5 milioane de euro anul trecut și un deficit de 947,2 milioane de euro.

”Legea porcului” i-a scos din sărite pe fermieri

Incapacitatea Guvernului PSD-PNL în a gestiona acest domeniu vital pentru România i-a scos din sărite pe fermieri. ”Legea porcului” a fost o inițiativă guvernamentală crea un adevărat calvar pentru micii fermieri. În trecut, micii crescători de porci erau obligați să întocmească un dosar complex, format din zeci de documente, pentru a dovedi starea de sănătate și igiena animalelor, astfel încât să nu pună în pericol sănătatea și siguranța alimentară.

Însă, odată cu noile modificări, aceștia au acum nevoie doar de un aviz emis de medicul veterinar, care să ateste absența pestei porcine în rândul animalelor.

Normele mai stricte impuse acum pentru creșterea porcilor de către românii obișnuiți presupun că animalul să fie înregistrat în registrul agricol și să fie supravegheat de medicul veterinar, dacă proprietarul dorește să comercializeze carnea. În lipsa acestor condiții, se impune restricția la consumul propriu, conform noilor reguli stabilite de Agenția Sanitar-Veterinară. Așadar, cu un Guvern căruia nu îi pasă, cu fermieri care se zbat să supraviețuiască nu e de mirare că România importă cantități uriașe de carne de porc din Chile.

Comentarii
  • Da’ acolo nu-i pesta porcina? Numai la noi este! Halal tara vanduta strainilor care fac ce vor, pe aici pe la noi. Verificati cati porci si cata cantitate de carne a fost distrusa incepand cu anul 2017. Si 2024 s-au omorat zeci de mii de porci. Sunt niste retel comerciale de import care trebuie sa castige..

  • Nu voi vă lăudați că cea mai bună legumă este porcul?

  • Dacă suntem conduși de un bou, e firesc să nu avem porci de tăiat.

  • haliți întîi politicienii! 😉

  • Nu exista vreun premiu pentru cea mai de jos colonie care poate exista pe acest pamant si pentru slugile ordinare care o populeaza?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`