Prima pagină » National » România, criticată în Congresul SUA pentru legăturile armatei cu China. Raport al Comisiei de politică externă din Senatul american
România, criticată în Congresul SUA pentru legăturile armatei cu China. Raport al Comisiei de politică externă din Senatul american

România, criticată în Congresul SUA pentru legăturile armatei cu China. Raport al Comisiei de politică externă din Senatul american

17 iul. 2024, 23:59,
BZI.ro, în National

România este criticată, într-un raport prezentat în Comisia de politică externă a Senatului american, pentru legăturile unei instituţii de învăţământ militar cu o instituţie similară din China şi pentru cooperarea pe linie poliţienească cu Beijingul, informează News.ro.

Academiile militare din unele state NATO menţin parteneriatele şi legăturile cu insituţii de învăţământ din China, se arată în documentul intitulat ”Următorii paşi pentru apărarea Alianţei Transatlantice de agresiunea chineză”, elaborat de senatorul republican de Idaho James E. Risch.

Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din România are un acord oficial de colaborare cu Universitatea de Inginerie Militară din Nanjing, China, se arată în document.

De altfel, universitatea chineză apare pe lista instituțiilor partenere ale Academiei Forțelor Terestre din Sibiu, publicată pe site-ul Academiei. Este printre puținele din afara NATO, celelalte fiind din țări care au totuși relații amicale cu NATO, precum Moldova, Israel sau Georgia.

Militari chinezi pregătiți de Marea Britanie

Raportul mai indică faptul că Universitatea din Nanjing a avut colaborări cu Academia Militară Regală Sandhurst, din Marea Britanie şi cu Academia West Point, din Statele Unite. Sandhurst a pregătit recruţi militari chinezi.

Dincolo de aceste parteneriate, China a încercat în mod agresiv să recruteze foşti piloţi militari ai SUA şi NATO pentru a obţine informaţii în ceea ce priveşte antrenamentele şi tacticile occidentale, pentru a pregăti piloţi ai Forţelor Aeriene ale Armatei de Eliberare Populară, demonstrând nivelul riscurilor de intelligence, se arată în document.

Raportul mai menţionează şi că o secţie de poliţie din Dobroeşti, România, funcţiona în baza unui memorandum convenit cu Departamentul de poliţie local.

Ofiţeri de poliţie din China au fost invitaţi oficial în Serbia, Croaţia şi Ungaria, pentru acţiuni de patrulare alături de forţele locale, sub pretextul că sprijină astfel populaţia vorbitoare de chineză şi turiştii. Şi Italia a găzduit ofiţeri de poliţie chinezi, se mai arată în raport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *