Prima pagină » Actualitate » România continuă să fie groapa de gunoi a Europei. Peste 100 de tone de haine uzate, carton şi plastic, oprite la graniţă – FOTO

România continuă să fie groapa de gunoi a Europei. Peste 100 de tone de haine uzate, carton şi plastic, oprite la graniţă – FOTO

21 iun. 2021, 14:59,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Din nefericire, statul român a ajuns groapa de gunoi a Europei. Peste 100 de tone de haine folosite, carton şi plastic aufost oprite de poliţiştii de la vama Borş şi Vărsând. Nu mai puţin de şase TIR-uri erau încărcate cu gunoaie de romani care voiua să le aducă în ţară.

Cele șase TIR-uri, conduse de cetăţeni români, au fost oprite la graniță, pentru un control. Conform reprezentanţilor Poliției de Frontieră, aceștia transportau, potrivit documentelor de însoțire a mărfii textile, plastic, carton și haine second hand de la diferite societăți comerciale din Italia, Belgia, Suedia, Germania și Austria pentru firme din România.

Polițiștii au cerut sprijinul reprezentanţilor Gărzii Naționale de Mediu.

TIR-uri încărcate cu gunoaie, aduse în România şi oprite la frontieră

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că TIR-urile erau încărcate cu textile, plastic, carton și haine second hand într-o stare avansată de degradare, fiind de fapt deşeuri, pentru care șoferii nu au prezentat documentația necesară prevăzută de lege.

În total, erau transportate 100.950 de kilograme de deşeuri.

Autoritățile de control au dispus că marfa respectivă să nu poată intra în țară.

În luna mai au sosit 15 containere cu deşeuri în România din Germania

Ţara noastră primeşte constant deşeuri periculoase din vestul Europei, deşeuri care aduce poluare şi de care trebuie să ne ocupăm noi, în timp ce alte țări vor să scape de ele. Vorbim despre faptul că, în aceste momente, Germania a trimis 15 containere cu gunoi, containere care au fost oprite în Portul Constanța.

Pe de altă parte, Petrișor Irimia, reprezentantul Gărzii de Coastă menţiona joi că au fost deschise noi containere din Germania care erau menite a ajunge la o firmă din judeţul Prahova:

„O echipă formată din poliţişti de frontieră, lucrători din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, inclusiv la această acţiune au participat doi ofiţeri din cadrul Agenţiei Frontex. S-a deschis un container în care sunt deşeuri. Nu sunt deşeuri verzi. Ce înseamnă deşeurile verzi? Sunt acele deşeuri selectate, de lemn, fier, plastic, hârtie şi toate celelalte. Aici este o amestecătură. Sunt deşeuri care nu pot fi utilizate. Se vor face cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în care la finalul lucrărilor se vor împacheta aceste deşeuri, se vor include în container şi se vor returna ţării de unde au venit, respectiv Germania. Societatea care a făcut importul este una din judeţul Prahova”, a explicat Petrişor Irimia.

Problema gestionării deșeurilor este una mare în România

Pe langa faptul că in România ajung sute de tone de deseuri in Europa, țara nu face față ridicării si reciclării propriilor gunoaie. România se află pe locul 26 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, astfel că în 2018 rata deşeurilor municipale reciclate era de 11,1% din totalul de deşeuri, conform datelor Comisiei Europene. Totodată, România reciclează mai puţin faţă de anii anteriori, dacă în 2018 rata deşeurilor reciclate era de 11%, în 2013 13,2% din deşeuri erau reciclate.

De exemplu, numai la Iași, românii au aruncat 46.000 tone alimente în fiecare an. Vorbim despre cantități enorme de mâncare care, uneori, este comestibilă având ambalajul nedesfăcut. Un ieșean aruncă în medie peste 100 de kilograme de mâncare pe an. Un pic mai departe de Iași, în Miroslava, locuitorii comunei riscă să fie amendați, după ce la Primărie au ajuns mai multe sesizări! Deșeurile sunt depozitate neconform pe spațiile publice din comună. Primăria a amenajat mai multe puncte de colecatre selectivă a deșeurilor, însă cetățenii le ocolesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`