Prima pagină » Local » România, condamnată de CEDO pentru că nu a oferit mâncare fără porc unor deţinuţi declaraţi musulmani. Printre închisorile reclamate se află şi Penitenciarul Iaşi
România, condamnată de CEDO pentru că nu a oferit mâncare fără porc unor deţinuţi declaraţi musulmani. Printre închisorile reclamate se află şi Penitenciarul Iaşi

România, condamnată de CEDO pentru că nu a oferit mâncare fără porc unor deţinuţi declaraţi musulmani. Printre închisorile reclamate se află şi Penitenciarul Iaşi

11 nov. 2020, 12:39,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România în urma unor plângeri formulate de doi deţinuţi, un cetăţean român şi un cetăţean moldovean. Aceștia au reclamat faptul că nu au primit în penitenciar mâncare fără carne de porc, deşi au declarat de la început că sunt credincioși musulmani.

CEDO a decis ca statul român să plătească despăgubiri celor doi reclamanţi în valoare de 5.000 de euro pentru fiecare, a transmis marţi, 10 noiembrie 2020, instanţa europeană.

Penitenciarul Iași, reclamat că nu a oferit mâncare fără porc unor deținuți musulmani

Un cetăţean moldovean, pe numele său Ion Saran, domiciliat în România, la Braşov, a executat mai multe pedepse cu închisoarea între anii 2016 şi 2018. Inculpatul a trebuit să execute pedepse în cinci închisori din România, și anume Botoşani, Codlea, Deva, Iaşi şi Miercurea Ciuc. Astfel, Ion Saran a reclamat că în perioada de detenţie nu a primit mâncare compatibilă cu preceptele islamului în închisorile de la Iaşi şi Miercurea Ciuc. Reprezentanții închisorilor i-au solicitat bărbatului o dovadă scrisă care să ateste că aderă la confesiunea musulmană, chiar dacă la încarcerare el a precizat că este musulman, potrivit CEDO.

Cererea individului a fost respinsă vehement şi de instanţele competente. Acestea au constatat, printre altele, că Ion Saran s-a declarat iniţial a fi creştin-ortodox şi nu a pus la dispoziția conducerii mai apoi vreun act oficial prin care să demonstreze faptul că este musulman, se arată mai apoi în descrierea cazului din instanţa europeană.

Autoritățile române au încălcat Art. 9 al Convenției Europene a Drepturilor Omului

În concluzie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât în cele din urmă faptul că autorităţile române nu au respectat Articolul 9 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (ce face referire la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie a persoanelor) şi a decis plata către reclamanţi a unor despăgubiri de 5.000 de euro.

Curtea europeană consideră în verdictul său că, prin refuzul vehement de a-i oferi reclamantului Ion Saran mâncare în detenţie compatibilă cu credinţa sa ca urmare a dispoziţiilor stabilite prin ordin al Ministerului Justiţiei care cer, printre altele, o dovadă scrisă a schimbării religiei în perioada de detenţie, forțele de ordine nu au asigurat un echilibru corect între interesele penitenciarului, cele ale celorlalţi deţinuţi şi interesul celor reclamanţi.

Un deținut a intrat în greva foamei la Penitenciarul Iași

Un deținut ieșean care a fost condamnat pentru tentativă de omor pichetează în spatele gratiilor. Familia lui Iulian Petronel Costea, zis „Tomfă”, au transmis la începutul lunii octombrie faptul că bărbatul în vârstă de 35 de ani a intrat în greva foamei de la debutul lunii octombrie 2020. Motivul ce a stat la baza acestei decizii este acela că nu ar beneficia de condiții proprii în spatele gratiilor. Mai precis, familia ieșeanului susține că acesta nu beneficiază de îngrijirea medicală corespunzătoare.

„Mă numesc Elena C . și sunt soția deținutului Iulian Petronel C., aflat în detenție la Penitenciarul Iași. Soțul meu se află în refuz de hrană din data de 1 octombrie 2020 deoarece, în mod sistematic, conducerea Penitenciarului îi încalcă atât drepturile prevăzute în Constituție, cât și cele europene prevăzute în Drepturile Omului. Acesta nu primește asistență medicală conform normelor în vigoare, fiind lăsat să zacă fără ca nimeni să îi acorde asistența necesară. Deși s-au făcut sesizări către ANP, Ministerul Justiției, Avocatul Poporului, APADOR-CH și alte instituții care apără drepturile omului, momentan, nu am primit niciun răspuns, fapt pentru care am apelat la această metodă pentru a face cunoscută povestea”, a precizat soția deținutului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`