România a ajuns campioană regională la migrație, nici măcar Palestina nu ne întrece. Este efectul ultimilor zeci de ani, a guvernelor care s-au perindat la putere și care a alungat milioane de români care nu vor să mai stea într-o țară care își bate joc de ei.
Pe de altă parte, pe lângă faptul că sunt milioane de români care trăiesc în afara graniței, Guvernul PNL-PSD-UDMR nu face nimic pentru a încuraja natalitatea, ca în Ungaria. În concret, românii pleacă din țară, iar cei care rămân nu își doresc copii.
România, campioană la migrație! Milioane de români nu mai vor în țară
România se află în fruntea regiunii în ceea ce privește migrația, cu aproximativ un român din cinci trăind în străinătate, conform unui raport al Organizației Națiunilor Unite. Datele din cadrul Diviziei pentru Populație a ONU arată că țara noastră depășește alte state la acest capitol.
Se estimează că 4,58 milioane de români trăiesc sau muncesc în afacerea țării, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din întreaga populație a României. Aceasta poziționează România pe primul loc în regiune, fiind chiar înaintea unor țări ca Palestina, care are 4,2 milioane de cetățeni trăind în afaceri internaționale.
Președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a menționat că vârsta medie a românilor care emigrează a crescut semnificativ în ultima perioadă. Dacă în 2007, majoritatea emigranților aveau o vârstă medie de 29 de ani, acum această vârstă a ajuns la 34 de ani. Acest lucru reflectă un fenomen mai larg al îmbătrânirii populației din România, subliniază Andrei într-o conferință pe tema „Sănătatea familiilor și natalitatea”.
La nivel global, România se află pe locul 17 în clasamentul migrației. Dintre cei care au emigrat, 3,1 milioane de români au ales țări din Uniunea Europeană, având cel mai mare număr de emigranți dintre statele membre. Italia, Germania, Spania, Franța și Austria sunt principalele destinații ale acestora. În comparație, Polonia ocupă locul al doilea în Europa cu 1,66 milioane de emigranți, iar Italia urmează pe locul al treilea, cu 1,48 milioane.
Străinii din Asia interesați de muncă în România
România își pierde forța de muncă autohtonă, oameni care sunt meseriași și care aleg să-și pună la dispoziție experiența în afara țării. Însă importăm forță de muncă din Asia. În ultimii ani țara noastră a devenit un magnet pentru străinii din Asia care sunt interesați de muncă în România.
În 2024, în București, aproximativ 30.000 de lucrători străini erau angajați, provenind din țări ca Turcia, Nepal, Sri Lanka, China, India și Bangladesh. Cei mai mulți dintre aceștia activau în sectoare precum construcțiile, industria HoReCa, transporturi și comerțul cu amănuntul, conform datelor oferite de Inspectoratul General pentru Imigrări.
Datele furnizate de Serviciul pentru Imigrări Iași arată că, în anul 2023, au solicitat și primit drept de muncă în județul Iași un număr de 2.152 persoane, iar în anul 2024, 2.803 persoane. Începând cu anul 2018, se observă o creștere a numărului angajaților străini din Iași. România este campioană la migrație în timp ce ne-au plecat milioane de profesioniști și aduc un plus valoare în alte țări, importăm forță de muncă necalificată din Asia.