Prima pagină » Actualitate » România are unul dintre cele mai mici consumuri de energie pe cap de locuitor din UE
România are unul dintre cele mai mici consumuri de energie pe cap de locuitor din UE

România are unul dintre cele mai mici consumuri de energie pe cap de locuitor din UE

19 sept. 2022, 09:46, 2 ,
în Actualitate

Uniunea Europeană a propus modalități de economisire a consumului de energie, în condițiile în care România are printre cele mai mici de energie de la nivel de UE.

Începând cu câteva luni în urmă, tot mai multe voci importante doresc reducerea consumului de energie. Acest lucru a dus la recomandări ciudate în mai multe state. De la dușul în doi, până la stingerea luminii în orașe.

România are un consum mic de energie pe cap de locuitor la nivel de UE

O statistică arată faptul că România este ţara cu cel mai mic consum de energie pe cap de locuitor. Asta în condiţiile în care Comisia Europenă dorește o economisire la nivel de UE. România nici nu are ce să scoată din priză, comparativ cu marii consumatori de la nivelul blocului comunitar. Așadar, la nivelul anului 2020, România avea un consum de 2,7 MWh pe cap de locuitor, fapt ce o plasă pe ultimul lor în UE. Comparatic cu noi, Germania avea un consum de 6,4 MWh pe cap de locuitor, iar fruntașii acestui clasament erau norvegienii care consumau 23,3 MWh. Liderul absolut la nivel de Europă sunt islandezii care aveau un consum de 51 MWh. O altă statistică făcută în 2021 arăta că consumul casnic în țară ajungea la 25% din consumul total, sub media din UE care indica 27%.

Acesta fiind contextul, propunerea Comisiei Europene de a scădea şi mai mult consumul devine aproape imposibil de aplicat.

„În mediul rural din România ai un frigider băgat în priză şi atât. Suntem mult mai rurali decât alţii, chiar dacă ne vine greu să credem analizând lucrurile din marile oraşe. De exemplu, la nivelul anilor ’90,95% din consumul de energie al României era industrial, iar restul erau casnicii“, spune Otilia Nuţu, analist de politici publice în energie şi infrastructură în cadrul Expert Forum, potrivit ZF.

Consumul de energie este mic şi în contextul în care în ultimii zeci de ani țara a trecut printr-un proces de dezindustrializare.

UE, recomandări bizare în ceea ce privește economisirea energiei

Tot războiul din Ucraina a adus la răcirea relațiilor dintre UE și Rusia. Acest lucru a dus automat şi la scăderea livrărilor de gaze naturale spre Europa. Lideri din Europa au transmis, rând pe rând, populației diverse recomandări. Elveția este primul stat din Europa care a propus măsuri considerate de cetățeni ca fiind aberante. Oficialii statului studiază posibilitatea introducerii pedepsei cu închisoare dacă, în caz de raționalizare a gazului, cetățenii vor avea mai mult de 18 grade în casă. O altă recomandare este cea în care cetățenii sunt îndemnaţi să facă duș în doi. Lista continuă cu Germania care a recomandat o scădere a temperaturii apei în piscină dar și dușuri rapide.

În Franța, comercianții sunt pasibili de amenzi dacă folosesc aerul condiționat și au uşile deschise la magazine.  La nivel intern au apărut mai multe voci publice care au îndemnat populația să economisească. De exemplu, Gheorghe Falcă a afirmat faptul că mama acestuia folosește baia doar cu un singur bec, având al doilea bec închis, de teama facturilor uriașe. Așadar, România are cel mai mic consum de energie la nivel de UE, iar acest lucru ar trebui înţeles şi de guvernanții autohtoni care doresc să strângă cureaua.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *