România are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa, o arata o statistică făcută la nivel european. Conform studiului, cele mai mici rate de vaccinare sunt înregistrate în ţări precum Letonia, Estonia, Slovacia, Lituania, iar podimiul este completat de România.
Studiul făcut de Eurostat arată faptul că ţările menţionate mai sus au cele mai puţine persoane de peste 65 de ani care se vaccinează împotriva gripei.
Media din România este sub media europeană
Eurostat arată faptul că la nivel de Uniune Europeană exista o medie de 41% a ratei de vaccinare antigripală. Totuşi, ţările enumarate înregistrează o medie mai mică decât cea europeană. În 2018, în rândul celor 23 de state membrie ale Uniunii Europene despre care există date în acest sens, ţările care stăteau cel mai bine la capitolul vaccinare erau state precum Irlanda cu o rată de vaccinare de peste 69%, Olanda cu o rată de vaccinare de 63%, Portugalia cu 61% şi Belgia cu o rată de vaccinare de 59%. În 2018, statele care înregistrau cele mai mici procente ale vaccinării antigripale erau Letonia cu 7.7%, Estonia cu 10.2%, Slovacia cu 12.5% Slovenia cu 12.9%, Lituania cu 14.8 dar şi România cu o rata un pic mai mare, de 20.8%.
La nivel european începe sezonul virozelor respiratorii şi a gripei
Începutul de toamnă coincide şi cu creşterea numărului de persoane care se îmbolnăvesc de gripă. La nivel mondial, decesele cauzate de gripă rămân ridicate. Într-o altă statistică arată faptul că, deşi pentru unele persoane gripă e doar o experienţă neplăcută, pentru persoanele de peste 65 de ani sau cei care au diverse bolo cronice, efectele pot fi foarte grave ducând, deseori şi la decese.
În altă ordine de idei, cercetătorii arată faptul că vaccinarea împotriva gripei este una dintre cele mai eficiente metode de a obţine o protecţie durabilă. Totuşi, în timp ce în anumite ţări din Europa există politici concrete pentru a informa şi a vaccina lumea, în alte ţări statisticile de genul lipsesc cu desăvârşire.
Se aşteaptă la o situaţie limita referitor la pendemia de COVID şi gripă
Începutul sezonului rece înseamnă, în contextul pandemiei de COVID-19, o problemă în plus pentru autorităţile din România, dar şi din Europa. Oficialii din statele europene şi alte state mondiale se aşteaptă la o creştere semnificativă a numărului de infectări cu COVID-19, mai ales din prisma faptului că simptomele celor două afecţiuni sunt destul de comune.
În altă ordine de idei, un studiu făcut în SUA arată faptul că cei mici, copiii, au simptome asemănătoare, sau uneori identice, în cazul îmbolnăvirii cu COVID sau a gripei. Totuşi, cercetătorii explică faptul că rata mică de vaccinare împotriva gripei sezoniere poate fi un real semn de îngrijorare dacă aceasta s-ar transpune şi în cazul unei posibili vaccinări împotriva COVID-19. Concret, dacă există un număr prea mic de persoane care s-ar vaccina împotriva COVID-19, acesta ar fi insuficient pentru crearea unei imunizări în masă a populaţiei statului în care au loc acestea.