Prima pagină » Business în România » România are pentru a treia zi consecutiv cel mai mare preț la energie din Uniunea Europeană!

România are pentru a treia zi consecutiv cel mai mare preț la energie din Uniunea Europeană!

16 mai 2024, 12:53, 1 ,
în Business în România

Record negativ înregistrat de România care are pentru a treia zi consecutivă cel mai mare preț la energie din Uniunea Europeană. Datele arată că țara este decuplată de Europa.

Asta în contextul în care în urmă cu doar câteva zile prețul la energie în Germania era de patru ori mai ieftin decât în România. În Germania se înregistrează chiar și prețuri negative, Germania fiind cel mai mare consumator din Uniunea Europeană.

România, cel mai mare preț la energie din Uniunea Europeană

Pe 16 mai, prețul spot al energiei electrice în România a atins din nou niveluri semnificativ ridicate, depășind 100 de euro/MWh, conform datelor pieței. Acesta este aproximativ de două ori mai mare decât prețul înregistrat în Germania. Pentru a treia zi consecutivă, întreaga regiune balcanică rămâne decuplată de piețele din Europa Centrală.

Prețul mediu spot al energiei electrice tranzacționate pentru livrare în 16 mai în România a fost de 504 lei/MWh, echivalent cu aproximativ 101 euro/MWh. Acest preț este comparabil cu cel din Bulgaria și aproape identic cu cel din Grecia, fiind cel mai mare din Europa, conform datelor prezentate.

Cu toate că piețele spot ale statelor membre UE din Balcani sunt teoretic cuplate cu celelalte piețe europene în ceea ce privește prețul, în realitate această cuplare nu mai funcționează, iar discrepanțele de preț între regiunea balcanică și cea a Europei Centrale sunt semnificative. Prețul mediu al energiei pentru ziua respectivă în zona noastră este de două ori mai mare decât în Germania, potrivir economica.net.

De asemenea, prețul mediu spot pentru ziua de 16 mai este cu 50% mai mare decât cel din Ungaria, singura piață din mecanismul de cuplare a piețelor din Europa Centrală cu care avem legături fizice.

La fel ca și pe 15 mai, în toate cele 24 de ore ale zilei de 16 mai, România a importat energie din rețeaua maghiară, iar o parte din aceasta a fost transferată în rețeaua bulgară. În decursul a cinci ore din cele 24 ale zilei, România a importat energie din Bulgaria prin mecanismul de cuplare a piețelor pentru ziua următoare (PZU).

Germania are din nou prețuri negative

Similar zilelor anterioare, discrepanțele sunt notabile, în special în orele cu radiație solară. De exemplu, în intervalul 12-13, când prețul spot în Ungaria este aproape de zero, în România prețurile se situează la 90, respectiv 79 de euro/MWh. De asemenea, în orele serii, când prețurile sunt ridicate în ambele piețe, ele se apropie, cum ar fi la ora 21, când în Ungaria este de 156 de euro, iar în România de 162 de euro/MWh.

În Germania, cea mai mare piață europeană, prețurile sunt din nou negative, chiar dacă cu puțin sub zero, timp de trei ore de la mijlocul zilei. Statul român are în teorie la îndemână mijloacele necesare pentru a interveni pe piață, pentru a cerceta ce se întâmplă și pentru a vedea dacă nu există cumva înțelegeri de tip cartel între marile companii.

ANRE este organismul care este abilitat să ia astfel de măsuri dar vedem că instituția este una de fațadă și că în realitate nu se întâmplă nimic. Sunt numeroase suspiciuni în ceea ce privește faptul că se dorește menținerea unui preț ridicat la energie în special pentru că tot statul român controlează în mare măsură această piață și că dorește obținerea unui profit cât mai mare pentru a aduna bani la buget. În acest context rămân românii care plătesc cel mai mare preț la energie din Uniunea Europeană, făcând din România țara tuturor posibilităților.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *