Prima pagină » Business în România » România are pentru a patra oară la rând cea mai mare inflație din Uniunea Europeană

România are pentru a patra oară la rând cea mai mare inflație din Uniunea Europeană

22 mai 2024, 09:22,
BZI.ro, în Business în România

Veste proastă pentru România care a înregistrat, pentru a patra oară la rând, cea mai mare inflație din întreaga Uniune Europeană. Asta înseamnă că românii cumpără mai puțin pentru mai mulți bani.

La capitolul deficit bugetar țara noastră stă la fel de prost, iar Ministerul de Finanțe a anunțat recent că are în plan să se mai împrumute cu aproximativ 5 miliarde de lei de la diverse bănci.

România are incă cea mai mare inflație din Uniunea Europeană

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a rămas constantă la 2,6% în luna aprilie, conform datelor publicate vineri de Eurostat. România, însă, se menține pentru a patra lună consecutiv cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar.

În aprilie, cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost înregistrate în Lituania (0,4%), Danemarca (0,5%) și Finlanda (0,6%). În schimb, cele mai mari rate ale inflației au fost raportate în România (6,2%), Belgia (4,9%) și Croația (4,7%). Comparativ cu lună martie 2024, rata anuală a inflației a scăzut în 15 state membre, inclusiv în România de la 6,7% la 6,2%, a rămas stabilă în patru țări și a crescut în opt state. În zona euro, inflația anuală a rămas la 2,4% în aprilie.

De asemenea, inflația de bază, care exclude prețurile bunurilor volatile precum energia și alimentele, a scăzut la 2,8% în aprilie de la 3,1% în martie. Un alt indicator, care exclude și prețurile la țigări și alcool pe lângă energie și alimente, a scăzut la 2,7% de la 2,9%. Inflația de bază este un indicator esențial urmărit de BCE pentru deciziile de politică monetară.

Produsele s-au scumpit în România

Pentru România, Institutul Național de Statistică (INS) a raportat anterior că rata anuală a inflației a scăzut în aprilie 2024 la 5,9%, de la 6,61% în martie, pe fondul unei creșteri de 10,05% a prețurilor la servicii. Conform aceleași surse, indicele armonizat al prețurilor de consum pentru aprilie 2024, comparativ cu martie 2024, a fost de 100,36%.

Rata anuală a inflației pentru aprilie 2024 față de aprilie 2023, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), a fost de 6,3%. Banca Națională a României (BNR) a ajustat în creștere prognoza de inflație pentru sfârșitul acestui an, de la 4,7% la 4,9%, și estimează că inflația va atinge 3,5% la sfârșitul lui 2025, conform declarațiilor făcute miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Comisia Europeană estimează că deficitul bugetar al României va ajunge la 6,9% din PIB până la sfârșitul acestui an, în creștere față de 6,6% în anul precedent. De asemenea, se anticipează că deficitul va crește la 7% în 2025. Această creștere este în principal datorată expansiunii rapide a cheltuielilor publice curente.

Salariile din sectorul public sunt prevăzute să crească semnificativ în 2024, cu o rată de două cifre, urmând să încetinească în 2025. Aceste majorări sunt rezultatul ajustărilor recente în domeniile educației, sănătății, achizițiilor publice și apărării. Reforma pensiilor va începe să adauge costuri suplimentare începând cu 2024. Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți seară la Digi24 că România va încheia anul 2024 cu un deficit bugetar de aproximativ 5% din PIB și că va negocia un nou acord cu UE pentru a reduce deficitul sub 3% din PIB, cu o perioadă de ajustare de 5 până la 7 ani. Așadar, economia din România este în cea mai grea situație cu inflație cea mai mare din Uniunea Europeană și un deficit bugetar enorm

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *