Prima pagină » National » România are mai multe decese CoVid-19 din cauza persoanelor vulnerabile și a supraaglomerării secțiilor de ATI
România are mai multe decese CoVid-19 din cauza persoanelor vulnerabile și a supraaglomerării secțiilor de ATI

România are mai multe decese CoVid-19 din cauza persoanelor vulnerabile și a supraaglomerării secțiilor de ATI

15 sept. 2020, 10:14,
în National

Specialiștii au descoperit din ce cauză România are mai multe decese CoVid-19. Primul factor este pus pe seama vulnerabilității persoanelor. Apoi, cealaltă cauză decisivă este tocmai lipsa locurilor în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.

România are mai multe decese CoVid-19

În România, numărul deceselor cauzate de coronavirus este mult mai mare comparabil cu alte state europene. Și aceasta în pofida faptului că la noi, numărul de noi îmbolnăviri este mai mic decât în multe alte țări. În România, însă, „avem foarte multe persoane vulnerabile care se infectează, iar secțiile de terapie intensivă sunt supraaglomerate”. Așa explică specialiștii numărul din ce în ce mai mare de decese de la noi, spre deosebire de țările vestice. Și cu toate acestea, suntem încă în primul val de coronavirus.

În unele state, deși sunt depistate foarte multe cazuri noi, rata mortalității este, acum, extrem de scăzută. Specialiștii se feresc să numească „al doilea val” al pandemiei această explozie de cazuri din Europa. Și totuși, toate graficele arată clar același lucru. Să luăm de pildă Spania, țară în care trăiesc foarte mulți români. Spania a ajuns la aproape 580.000 de cazuri în total și circa 30.000 de morți, dar are o diferența majoră la rata mortalității.

Care este situația în Occident

În primăvară, când regatul a fost grav lovit de pandemie, înregistra sute de morți pe zi, cu un record absolut pe 2 aprilie, când au fost 961 de decedați. Acum lucrurile stau cu totul altfel. Deși numărul de noi cazuri depistate este aproximativ similar ca la început, numărul de morți este mult mai mic. Cei mai mulți au fost pe 4 septembrie: 184.

Aceeași situație este și în Franța, care a înregistrat până acum 381.000 de cazuri și 30.000 de morți, dar care în aceste zile bate record după record la noi îmbolnăviri. Dacă pe 31 martie a avut 7.578 de cazuri, cele mai multe din primul val, acum 2 zile, pe 12 septembrie a atins 10,561 de noi îmbolnăviri în 24 de ore. Situația stă exact invers la numărul de morți și în cazul Franței.

Cea mai neagră zi a fost 15 aprilie, când s-au înregistrat 1,437 de decese, în timp ce, acum, când are mai multe îmbolnăviri ca atunci, numărul maxim de morți a fost de 80 pe 11 septembrie.

În România se întâmplă invers

Nu la fel se întâmplă în România, care a ajuns la peste 100.000 de cazuri confirmate și 4.185 de morți. La noi, trendul a fost invers. Am avut o primăvară oarecum stabilă, ținută sub control cu cel mult 523 de noi cazuri pe 11 aprilie. De asemenea, au fost 35 de morți pe 8 mai, dar ce a urmat după aceea n-a avut deloc aceeași traiectorie ca în Vest. La noi, după o ușoare acalmie în iunie, numărul de noi infectari a crescut continuu. Acum am ajuns la cifre foarte mari, atât la numărul de noi îmbolnăviri, cât și la cel al morților. Recordurile au fost de 1504 cazuri pe 27 august și 60 de morți pe 1 septembrie.

O explicație pentru mortalitatea mică din străinătate, spun specialiștii, ar fi că un număr mare de cazuri sunt înregistrate acum în rândul tinerilor. Pe de altă parte și schemele de tratament sunt mai eficiente. Alți specialiști cred, însă, că țările din vest au acum un număr mic de morți pentru că există o întârziere în apariția deceselor. Însă în prezent, ar trebui să ne îngrijoreze faptul că România are cele mai multe decese CoVid-19. Și aceasta pentru că situația ar putea scăpa de sub control.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025