În luna februarie, Ministerul Sănății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății, finanțează și organizează campania „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”. Prin această campanie se dorește a se aduce în atenția publică problematica sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide. Obiectivul este de a crește nivelul de informare al acestora despre contracepție, importanța planificării familiale, sănătate în perioada sarcinii, avorturile și complicațiile acestora, dar și despre bolile cu transmitere sexuală.
România, pe primul loc la numărul de mame minore
În perioada 2007-2017, România se situa pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente. În 2017, România era pe primul loc în UE în ceea ce priveste numărul de nașteri înregistrate la adolescente cu vârste sub 15 ani. Astfel, conform Eurostat, din totalul de nașteri, 9,78% erau mame minore. Comparativ cu anul 2017, în 2018 au crescut numărul și ponderea gravidelor cu vârsta sub 15 ani, o grupă de vârstă de mare risc pentru mamă și copil, care necesită monitorizarea lor pe întreaga perioadă a sarcinii.
Activități pentru conștientizare
Direcția de Sănătate Publică Iași a anunțat că în luna februarie, prin materiale și activități cu scop informativ, va avea mai multe obiective. Printre acestea se numără și informarea femeilor asupra metodelor contraceptive, să crească interesul femeilor față de contracepție. Totodată, să scadă numărul de sarcini nedorite, să reducă numărul de avorturi, la tinere în special, și să reducă abandonul școlar.