Exact ca în filmele cu proști, Ministerul Energiei are o reacție târzie la prețurile mari la energie. Ministrul Sebastian Burduja (PNL) ”a subliniat necesitatea unei reacții rapide”! Asta în contextul în care de câteva luni presa semnalează prețurile nesimțite, iar ANRE-ul, organism care ar trebuie să supervizeze piața, tace mâlc.
Pe data de 1 iulie, de exemplu, în intervalul orar 6:15-6:30, prețul unui MWh de energie pe piața de echilibrare din România a depășit 16.000 de lei. Această piață este cunoscută și ca piață de penalizare din cauza prețurilor foarte ridicate aplicate pentru dezechilibre. În contrast, în aceeași perioadă, prețul pe piața de echilibrare din Polonia era de 23 de ori mai mic, iar în Spania, prețul era de 108 ori mai redus.
După ce România are cele mai mari prețuri la energie, Ministerul Energiei propune plafonarea pentru 3 luni
Ministerul Energiei, sub conducerea lui Sebastian Burduja, a organizat ieri o reuniune de lucru cu ANRE, Transelectrica și OPCOM, entități care gestionează piața energiei din România, alături de producători, distribuitori și furnizori de energie.
Scopul întâlnirii a fost să discute situația pieței de echilibrare, care a înregistrat fluctuații mari de preț în ultimele zile. De exemplu, pe 1 iulie, în intervalul 6:15-6:30, prețul unui MWh de energie pe piața de echilibrare a ajuns la peste 16.000 de lei, în timp ce în Polonia și Spania, prețurile erau mult mai mici, de 23 de ori și respectiv de 108 ori mai reduse. Pe piața spot, la aceeași oră, prețul energiei era de 518 lei/MWh.
Ministerul Energiei a declarat că, în fața recentelor creșteri ale prețurilor pe Piața de Echilibrare, ministrul a subliniat necesitatea unei reacții rapide și eficiente pentru a menține stabilitatea și buna funcționare a pieței. Aceasta întâlnire a fost o continuare a eforturilor inițiate pe 4 iulie, când au fost analizate primele date și s-au cerut soluții de la toate părțile implicate.
Pentru a funcționa în siguranță, sistemul energetic trebuie să mențină un echilibru constant între cerere și ofertă.
Ce înseamnă piața de echilibrare
Producătorii de energie trebuie să informeze Transelectrica, operatorul sistemului de transport, despre cantitatea de energie pe care o vor injecta în rețea. Dacă aceste estimări nu se potrivesc cu producția reală, se recurge la piața de echilibrare, unde prețurile sunt ridicate din cauza caracterului său penalizator. Precizia estimărilor de producție și consum devine mai dificilă odată cu creșterea ponderii energiilor regenerabile în sistem. Serviciile de echilibrare sunt asigurate de un număr limitat de producători, precum Hidroelectrica și centrala de la Brazi a OMV Petrom, uneori și centralele pe cărbune, care pot ajusta rapid producția pentru a restabili echilibrul, dar la costuri mari pentru restul participanților la piață. Lipsa concurenței în acest sector este reflectată în prețuri.
Ministerul Energiei a anunțat că, în urma întâlnirii de ieri, împreună cu ANRE și Transelectrica, va evalua măsurile propuse pentru a reduce riscul de instabilitate pe Piața de Echilibrare. Printre măsurile discutate se numără transparentizarea tranzacțiilor, crearea unui cadru legal pentru instituirea stării de alertă temporară pe piața de echilibrare și posibilitatea plafonării prețurilor pentru o perioadă de 3-6 luni. Toată întrunirea celor de la Ministerul Energiei este clar de fațadă în contextul în care vedem că Guvernul PSD-PNL nu ia absolut nicio măsură pentru reducerea prețurilor, a inflației și a altor probleme cu care se confruntă românii.