Prima pagină » Business în România » România are cel mai mare preț la energie din Europa! Comparativ, în Germania e de patru ori mai ieftin

România are cel mai mare preț la energie din Europa! Comparativ, în Germania e de patru ori mai ieftin

14 mai 2024, 10:57, 2 ,
în Business în România

România are cel mai mare preț la energie din Europa, iar statistică arată că în Germania, țară cu un salariu minim net superior, este de patru ori mai ieftin. Pe piața de la vest din România au fost înregistrate, datorită orelor cu soare chiar și prețuri negative. Din păcate în România piața de profil nu are așa ceva.

Asta în contextul în care România este independentă energetic, iar Guvernul, prin Ministerul Energiei condus de PNL-istul Virgil Popescu, are instituții subordonate care în teorie ar trebui să investigheze posibile înțelegeri de tip cartel între marele companii care livrează energie către populație.

România, cel mai mare preț la energie din Europa. În Germania este de patru ori mai ieftin

Prețul mediu spot al energiei electrice tranzacționate luni cu livrare astăzi în România este de 515 lei/MWh, aproape 104 euro/MWh. Acesta este echivalentul prețului din Bulgaria și reprezintă cel mai ridicat nivel dintre toate statele membre ale Uniunii Europene. Deși astfel de discrepanțe au mai fost observate în trecut, diferența actuală este remarcabil de mare. În mod tradițional, prețul din Italia este cunoscut pentru fiind ridicat, în timp ce prețul spot din Serbia se situează la 103 euro/MWh, potrivit economica.net.

Comparativ, prețul spot din România este de aproximativ dublu față de cel din Ungaria și de patru ori mai mare decât în Germania. Aceste discrepanțe ar trebui să fie atenuate de mecanismul de cuplare al piețelor spot, care teoretic ar facilita fluxul de energie de la piețele cu prețuri scăzute către cele cu prețuri ridicate.

Situația devine cu adevărat surprinzătoare atunci când analizăm prețurile orare. În Germania, cel mai mare consumator de energie electrică din UE, prețul spot în intervalul 13-14 este negativ, de minus 43 de euro/MWh, cel mai probabil din cauza aportului fotovoltaicelor. Proiecțiile indică faptul că mâine, eolienele din Germania vor produce în medie o putere orară de 26.000 MW, la care se adaugă alți 16.000 MW din energia solară. Cu toate acestea, prețul din Austria și Ungaria este scăzut la acea oră, fiind de minus 29 și, respectiv, minus 36 de euro. Teoretic, ar trebui să vedem o situație similară și în România, însă prețul PZU a fost de plus 80 de euro/MWh, atât la ora 13, cât și la ora 14. Această discrepanță este semnificativă.

ANRE ar trebui să supravegheze piața de energie din România

În teorie România are un mecanism de supraveghere a pieței de energie prin ANRE. În practică, sinecuriștii care se află la conducerea Ministerului Energiei și implicit ANRE au salarii de zeci de mii de euro, fără să aibă vreo intervenție/sesizare din piață.

Acest lucru poate să creeze diverse suspiciuni despre cum sunt făcute jocurile de culise. Nu de puține ori s-a vorbit despre mafia de pe piața energiei din România, despre adevărate carteluri care mențin prețuri ridicate în timp ce populația se zbate în sărăcie.

Nu există suficiente informații pentru a specula dacă situația prețurilor spot în regiunea aceasta a rețelei europene (cuprinzând România, peninsula balcanică și Polonia) are vreo corelație cu evenimentele din Ucraina. În contextul atacurilor rusești, Ucraina se găsește într-o situație în care trebuie să importe energie electrică de la vecinii săi în ultimele zile. De exemplu, în ziua de 13 mai, Ucraina a raportat importuri record de energie electrică, totalizând 19,5 GWh, din cinci țări europene: România, Slovacia, Polonia, Ungaria și Republica Moldova. Î

n traducere asta înseamnă că Ucraina importă din România, România vinde scump pe piața internă pentru a amortiza exportul către țara vecină. Este de noaptea minții cum una dintre cele mai sărace țări din Europa, România, are cel mai mare preț la energie! În timp ce Germania plătește de patru ori mai puțin.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`