Prima pagină » Actualitate » România ar putea să vândă Ucrainei energie electrică. Anunț făcut de comisarul european pentru energie
România ar putea să vândă Ucrainei energie electrică. Anunț făcut de comisarul european pentru energie

România ar putea să vândă Ucrainei energie electrică. Anunț făcut de comisarul european pentru energie

01 nov. 2022, 19:39,
BZI.ro, în Actualitate

Țările UE sunt pregătite să furnizeze Ucrainei energie electrică, iar acum se lucrează la creșterea limitelor de capacitate, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, într-un interviu acordat UNIAN.

„Avem premisele necesare pentru ca UE să furnizeze energie electrică Ucrainei. Primul pas a fost făcut în martie, când am sincronizat rețeaua energetică ucraineană cu rețeaua Europei continentale în două săptămâni, lucru la care mulți s-au îndoit”, a spus ea.

„Țările evidente care ar putea vinde energie electrică Ucrainei sunt, desigur, vecinii săi cei mai apropiați”

Potrivit comisarului european, Ucraina ar putea cumpăra energie electrică de la țările care se află în vecinătate. De asemenea, Kadri Simson a spus că volumul furnizat este limitat de  capacitatea de tranzacționare convenită în cadrul rețelei europene ENTSO-E

„Țările evidente care ar putea vinde energie electrică Ucrainei sunt, desigur, vecinii săi cei mai apropiați. Volumele pe care le pot furniza sunt limitate de capacitatea de tranzacționare convenită în cadrul rețelei europene ENTSO-E. Continuăm să colaborăm îndeaproape cu ei pentru a mări această limită”, a explicat comisarul european.

Pe 31 octombrie, ca urmare a bombardamentelor, stațiile electrice au fost avariate, instalațiile hidroenergetice și termice au cauzat probleme cu alimentarea cu energie electrică și apă.

Începând cu 1 noiembrie, Ucraina a cerut de la 12 țări echipamente pentru refacerea infrastructurii energetice. Potrivit estimărilor experților, de la 1 noiembrie 2022, 40% din infrastructura energetică a fost distrusă sau avariată.

În Ucraina a apărut o penurie temporară de energie electrică

În plus, unele dintre centralele electrice sunt situate pe teritoriul controlat de ruși, inclusiv centrala nucleară de la Zaporojie, care este cea mai mare centrală nucleară din Europa și a furnizat 25% din consumul Ucrainei.

Din cauza acestor factori, în Ucraina a apărut o penurie temporară de energie electrică, iar din 11 octombrie, exporturile de energie electrică au fost oprite pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic. Importurile comerciale de energie din UE către Ucraina nu au fost încă efectuate.

Comentarii
  • De unde sa vindem, cand consumam mai mult decat producem???
    Astazi, ora 19:46, consum = 7064 MW, productie = 6721 MW. Datele sunt publice, le poate vedea oricine.

  • Un Guvern corupt,aservit marilor puteri, un presedinte care vinde tara si o gloata de asa zisi patrioti care urmaresc doar pragul electoral, Asta e politica romaneasca votata de „diaspora” noastra!!!! Habarnisti care voteaza ca chiorii de afara fara a cunoaste realitatea din tara, care au zeci de ani de cand nu au mai vazut tara dar se dau mari romani.

  • Astazi, 02.11, ora 12:29, consum = 6435 MW, productie = 5868 MW. Deci un deficit de aproape 600 MW, pe care-l importam.
    Repet : de unde sa vindem energiei Ucrainei, din moment ce noi nu produccem destul nici pentru noi?

  • Importam la 5 lei kw, si o vindem la ukrainieni la 0.68 kw. Clasa de imbecili !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *