Prima pagină » Business în România » România ar putea furniza grâu în Israel! La schimb vom primi tehnologie agricolă

România ar putea furniza grâu în Israel! La schimb vom primi tehnologie agricolă

13 mai 2024, 13:39,
BZI.ro, în Business în România

Israel ar putea primi grâu din România, se arată într-un acord semnat duminică la București între ministrul Agriculturii din România și omologul său, Avi Dicher, omologul său.

Agricultura din România este în declin din cauza lipsei de forță de muncă, patronii plângându-se că nu găsesc muncitori tractoriști deși salariile sunt atractive. Pe de altă parte o mare problemă este reprezentată și de fluxul uriaș de cereale care vin din Ucraina, în contextul în care fermierii din țara vecină produc mai ieftin pentru că nu au nicio normă referitor la calitate, așa cum au țările din Uniunea Europeană.

România ar putea furniza grâu în Israel la schimb pentru tehnologie agricolă

Pentru a consolida securitatea alimentară a Israelului, ministrul Agriculturii, Avi Dichter, a semnat duminică la București un memorandum de înțelegere privind furnizarea de grâu în situații de urgență. Acest lucru a fost raportat de agenția de presă TPS, citată de Agerpres.

În cadrul acestui memorandum, Israelul se angajează să furnizeze tehnologie și expertiză agricolă României în schimbul grâului necesar. Avi Dichter a subliniat importanța acestui acord în contextul incertitudinii globale și al conflictelor geopolitice din regiunea respectivă. El a menționat că acest acord oferă Israelului un canal suplimentar de import, mai ales în situații de urgență.

Această înțelegere cu România se alătură altor acorduri similare încheiate cu Uzbekistanul, Azerbaidjanul și Marocul, toate având scopul de a diversifica sursele de aprovizionare cu grâu, în urma crizei globale generate de invazia rusă din Ucraina.

În timpul vizitei sale la București, ministrul israelian al Agriculturii, Avi Dichter, s-a întâlnit cu omologul său român, Florin Barbu, precum și cu liderul comunității evreiești, Silviu Vexler, și cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie România-Israel.

Israelul vrea securitate alimentară din cauza războiului

Israelul caută securitate alimentară în special din cauza războiului în care se află. Un conflict a izbucnit între Israel și grupurile militante palestiniene, având ca principal teatru de operațiuni Fâșia Gaza, începând cu data de 7 octombrie 2023. În acea zi, militanții au lansat un atac surpriză asupra sudului Israelului din Gaza, cauzând distrugeri semnificative în așezările israeliene de la graniță.

Această acțiune a avut ca rezultat aproximativ 1200 de victime, inclusiv 900 de civili, și răpirea a aproximativ 250 de persoane, printre care copii, femei și muncitori străini. Evenimentul a marcat începutul unei escaladări militare majore în regiune, de la Războiul de Yom Kippur, acum cincizeci de ani.

După ce militanții Hamas au fost alungați din teritoriul său, armata israeliană a inițiat un bombardament aerian extins asupra Fâșiei Gaza, urmat de o invazie terestră la scară largă începând cu 27 octombrie. Aceste evenimente reprezintă al cincilea război din conflictul dintre Gaza și Israel, care este parte a conflictului israeliano-palestinian mai larg și a conflictului proxy Iran-Israel. În plus, au avut loc confruntări în Cisiordania ocupată de Israel și cu Hezbollah și Siria în nord. Așadar, România o să furnizeze grâu către Israel care dorește să trimită tehnologie agricolă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *