Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunțat că România este tot mai aproape de a avea o nouă fabrică de pulberi pentru muniție. Florin Spătaru a declarat, luni, la TVR Info, că există banii necesari și s-au încheiat, deja, parteneriate de colaborare cu SUA și Coreea de Sud. De altfel, și în cadrul unui interviu acordat, în aprilie 2022, site-ului Bugetul.ro, Spătaru a promis că România va avea din nou o fabrică de praf de pușcă.
„Există un plan de acțiune. S-au investit bani în Portul Constanța, anumite căi de transport au fost deblocate, au fost deblocate zone de stocare. La Galați, după primii ani, s-a deblocat platforma multimodală. Se pot transporta cereale, sunt baze de stocare la Galați și Brăila.
(…) Vom veni cu o soluție pentru construirea unei fabrici de pulberi în România. Este un deziderat. În 2004 a fost închisă în România și am importat. Acum vom face o capacitate de producție mai mare și pentru tipuri de muniție NATO și non-NATO. Pe lângă opt sute de milioane de lei alocați de la Ministerul Economiei, avem și parteneriate plătite cu companii americane, sud-coreene pentru a începe această construcție industrială”, a declarat ministrul Economiei, luni, la TVR Info.
Ce a declarat Florin Spătaru, în aprilie 2022
Eugen Dinu: Domnule ministru, ținând cont de pericolul de la granițele țării, aș dori să-mi spuneți ce investiții plănuiește să facă Ministerul Economiei în industria de Apărare?
Florin Spătaru: Prioritatea numărul unu în industria de Apărare o reprezintă construirea unei fabrici de pulberi. Am declarat lucrul ăsta, facem pașii necesari, avem un studiu de fezabilitate pe care îl vom analiza să vedem dacă e necesar să fie actualizat, ținând cont de cerințele și de cantitățile pe care vrem să le producem, de asemenea, tipurile de pulberi pe care vrem să le producem. Deja am demarat acest proces de evaluare și sperăm că vom putea începe efectiv investiția în cursul acestui an. Avem banii necesari, au fost prinși în bugetul Ministerului Economiei și în bugetul Romarm pe anul 2022. Deci, n-am avea o problemă de atragere de fonduri, doar că va trebui să facem o investiție care va trebui să fie sustenabilă pentru mulți ani de-acum încolo. Pentru că vorbim de opțiuni în ceea ce privește modul de producere a acestei pulberi și tocmai de aceea dorim să avem o opinie avizată și să luăm deciziile în cunoștință de cauză.
Florin Spătaru: Vom avea pulberea și vrem să producem muniție
A doua direcție în care vrem să dezvoltăm industria de Apărare o reprezintă capabilitatea companiilor din industria de Apărare de a produce muniție. Vom avea pulberea și vrem să producem muniție la standardul necesar atât pentru forțele naționale, cât și pentru cerințele din regiune. Acolo, de asemenea, vom veni cu investiții în modernizarea companiilor care produc această muniție și, de asemenea, introducerea unor linii noi de producție care să asigure atât semifabricatele, cât și producția de muniție efectivă. Pentru că am fost în mai multe fabrici și am văzut că e nevoie de investiții consistente în retehnologizare. Această retehnologizare va duce la o producție mai eficientă, dar, de asemenea, la condiții mai bune de muncă și, bineînțeles, la creșteri salariale pentru angajați.
Urmează ca pentru fiecare din aceste companii din industria de Apărare să dezvoltăm anumite linii de producție sau anumite produse pe care să le prezentăm Ministerului Apărării Naționale sau să le facem în parteneriat cu diversele companii, pentru a putea fi livrate pe piața europeană și, de ce nu, pe piața internațională.
În bugetul Ministerului Economiei, în anul 2022, am prevăzut 200 de milioane de lei. Deja în bugetele companiilor erau aproape 190 de milioane de lei bani pentru investiții care n-au fost cheltuiți, din cauza faptului că n-au avut bugetele aprobate sau au fost întârzieri în aprobarea planurilor de investiții. Deci, în total aproape 390 de milioane de lei care vor fi investiți în dezvoltarea capabilităților pentru fiecare companie și realizarea acestor investiții care să ducă la eficientizarea proceselor de producție.