Marcel Ciolacu anunță că România ar putea avea impozit progresiv din 2023. Liderul social democraților a dezvăluit faptul că acest lucru ar putea fi benefic atât pentru veniturile angajaților, dar și pentru bugetul statului care suferă la capitolul venituri.
Nu este prima oară când PSD propune impozit progresiv pe salariu. În urmă cu 2 ani, un deputat social democrat a stârnit furia opinii publice în momentul în care a depus proiectul de lege. La un calcul simplu la acea perioadă, o persoană care câștiga peste 15.000 de lei salariu plătea un ipozit de 50%
Impozit progresiv în România de la 1 ianuarie 2023
Social democratul Marcel Ciolacu a precizat faptul că România ar putea avea impozit progresiv din ianuarie 2023. Social democrații doresc renunțarea la cota unică ce se aplică în România de 14 ani, iar acest lucru ar putea duce la o revigorare a economiei. PSD consideră că impozitul progresiv este unul benefic pentru angajați, dar și pentru bugetul de stat:
„Ne mințim în continuare cu această cotă unică, care nu mai este unică”.
Impunerea unui impozit progresiv înseamnă că taxele vor fi în funcție de mai multe praguri. De exemplu, dacă s-ar înregistra un venit de 2.000 de lei, impozitul ar fi zero, iar între 2.000 și 4.000 de lei, impozitul ar putea fi 10%.
PSD-știi vor căuta sprijin pentru proiect în coaliție pentru a putea implementa această măsură de la 1 ianuarie. Unele surse au menţionat faptul că în acest moment în cadrul Ministerului de Finanțe se fac simulări pentru a vedea care dintre variantele de lucru ar putea fi mai bune. Liberalii s-ar putea să se impună unei asemenea decizii dacă e să luăm în seamă că precedenta măsură nu a fost pe placul coaliției de guvernare de la acea vreme.
Un nou Cod Fiscal în România
O altă măsură din domeniul economic ar putea fi apariția unui nou Cod Fiscal în România. Marcel Ciolacu a declarat luni faptul că se lucrează la această legislație și că lucrurile ar putea fi gata până pe 1 iunie 2022. Dacă actul normativ este gata până la data menționată anterior, acesta va putea fi pus în aplicare în calcularea Legii bugetului. De altfel, Ciolacu a precizat faptul că inflația poate scădea dacă România va avea o reglementare a prețurilor din energie:
Rămân la ideea că trebuia să venim cu o reglementare a prețurilor la energie, care s-ar fi văzut imediat. Deocamdată, efectele se văd, dar pe termen mai lung. Toată lumea vine mereu, că vom avea o colectare mai bună. S-a îmbunătățit colectarea, noul șef al ANAF a luat totul foarte în serios și a crescut colectarea. Există discuții privind Codul Fiscal, iar când vom lua o decizie vom ieși împreună și vom anunța.”, a spus Marcel Ciolacu.
Ciolacu a mai precizat faptul că inflația din România este una mare și că în aceeași situație nu se regăsește doar statul nostru, fiind un lucru general valabil la nivel de Uniune Europeană. Vom vedea dacă implementarea unui impozit progresiv în România o să ducă la beneficii reale pentru angajați și angajatori.
Eheeei , nu degeaba este impus la nivel European mizeria aia de ”recensamint” in care vor sa afle ce faci in fiecare camera si cite perne ai in pod si ce ai facut acum 10 , 15 ani cu femmeia si cu care !, urmeaza taxa pe avere, taxe pe bunuri din casa, taxe de solidaritate, exproprieri, bagarea fortata de chiriasi in casa daca e ”prea mare” etc,etc !