Comisia Europeană a solicitat autorităţilor române anularea taxei de clawback reduse în mod special, la 15%, pentru medicamentele originare din România, iar Guvernul s-a angajat ca la începutul acestui an să adopte un proiect de lege în acest sens.
Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente – nu distribuitorilor și nici farmaciilor – să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări.
Comisia Europeană cere României eliminarea taxei clawback
În 2020, Parlamentul a decis reducerea taxei de clawback pentru producătorii români de medicamente, printr-un amendament propus de PSD, astfel încât, pentru medicamentele produse în România, contribuţia trimestrială să fie redusă la 15% din valoarea consumului centralizat comunicat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, indiferent dacă e vorba de medicamente generice sau inovative. Pentru medicamentele produse în afara ţării, în schimb, taxa a rămas neschimbată, respectiv 20% în cazul medicamentelor generice şi 25% pentru cele inovative.
Anul trecut, însă, Comisia Europeană a deschis un dosar în acest caz şi a transmis autorităţilor române o scrisoare în care arată că nivelul diferențiat de contribuție trimestrială pentru produsele originare din România (15%) constituie o incompatibilitate cu art.110 din Tratatul de Funcţionare al UE (TFUE). Articolul 110 prevede că: ”Niciun stat membru nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natură mai mari decât cele care se aplică, direct sau indirect, produselor naţionale similare. De asemenea, niciun stat membru nu aplică produselor altor state membre impozite interne de natură să protejeze indirect alte sectoare de producţie”, relatează Profit.ro.
Acum, conform sursei citate, Ministerul Sănătăţii va prezenta în Guvern un proiect de lege care prevede abrogarea contribuției de 15% pentru medicamente produse în România.
Rafila anunţă că medicamentele se vor scumpi
Este o realitate, va exista o majorare a preţului unor medicamente, declară ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Întrebat, luni seara, dacă are în plan o majorare a preţurilor la medicamente, Rafila a declarat că, în urma discuţiilor cu producătorii, a constatat câteva lucruri.
„În primul rând, există un preţ de referinţă pentru multe medicamente foarte ieftine. Acest preţ de referinţă nu e realist pentru că referinţa e dată de o moleculă care nu există pe piaţă, adică o moleculă care nu există de 7 ani dă preţul unei întregi categorii de medicamente care e nerealist de mic”, a spus Rafila.
Potrivit ministrului, problemele nu sunt la medicamentele scumpe, ci la cele care costă până la 50 de lei.
„Noi trebuie să înţelegem că preţul just al unui medicament este un preţ care acoperă cheltuielile de producţie, care face suportabil clawback-ul – o taxă pe care producătorii o plătesc în funcţie de consumul general de medicamente compensate şi gratuite – şi trebuie să mai ţinem cont şi situaţia economică şi energetică, pentru că acest lucru a afectat foarte mult capacităţile de producţie din România, în sensul că sunt medicamente care se vând în pierdere, adică pe producători îi costă mai mult medicamentul decât banii pe care îi primesc”, a afirmat ministrul.
Printre măsuri Rafila a menţionat eliminarea preţului de referinţă la moleculele care nu există pe piaţă, deci nu mai există preţul referinţă.
„De asemenea, o să vedem cum facem – am discutat şi cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – încât această creştere a preţurilor generate de inflaţie să fie acoperită măcar pentru partea de inflaţie şi continuăm discuţiile privind o nouă politică de preţ care să nu mai ducă la dispariţia medicamentelor de pe piaţă”, ceea ce va aduce la o majorare a preţului acestor medicamente: „este o realitate”.
Majorarea nu a fost, deocamdată, estimată în procente, dar va avea loc etapizat: „din punctul meu de vedere, una va ţine cont de condiţiile generale de inflaţie. Aveam politica preţului cel mai mic. Sunt de acord, atât timp cât produsul există pe piaţă, pentru că dacă preţul cel mai mic duce la dispariţia medicamentului, avem o problemă. Noi trebuie să avem preţul cel mai mic care permite menţinerea unui medicament pe piaţă”.