Prima pagină » National » România acordă un ajutor de 50 de milioane de lei Republicii Moldova
România acordă un ajutor de 50 de milioane de lei Republicii Moldova

România acordă un ajutor de 50 de milioane de lei Republicii Moldova

13 iul. 2022, 21:44,
BZI.ro, în National

Guvernul a aprobat astăzi, 13 iulie, printr-o hotărârea, suplimentarea cu 50 de milioane de lei a bugetului Ministerului Afacerilor Externe (MAE), din Fondul de rezervă bugetară, în scopul acordării unui sprijin direct Republicii Moldova, pentru a răspunde nevoilor urgente de sprijin cu care se confruntă țara vecină, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Executivului, România şi-a asumat un rol central în lansarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova cu prilejul Conferinţei internaţionale desfăşurate la Berlin în luna aprilie, co-organizată de ţara noastră împreună cu Germania şi Franţa, unde a anunţat un sprijin bugetar de 10 milioane de euro pentru Chişinău.

„Acordarea de asistenţă financiară reconfirmă, în relaţia cu Republica Moldova, rolul esenţial al României în asigurarea stabilităţii şi dezvoltării acestei ţări şi este de natură să genereze un efect multiplicator prin încurajarea suplimentării asistenţei din partea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova”, se arată în comunicat.

România este un sprijin constant pentru Republica Moldova

Reamintim că la sfârșitul lunii mai, în cadrul unei ședințe de Guvern, a fost aprobată o Hotărâre de Guvern cu privire la acordarea, din partea României, a unui ajutor umanitar extern de urgență, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova, în vederea asigurării unei bune funcționări a sistemului energetic.

Astfel, Guvernul a aprobat scoaterea din rezerva de stat și acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgență, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova. Ajutorul constă în circa 130.000 kg de motorină, 113.000 kg benzină și 5 milioane de kg de păcură, în valoare de aproximativ 19 milioane lei, inclusiv transportul. Ajutorul are scopul creșterii securității energetice a Republicii Moldova și vine ca urmare a solicitării adresate de țara vecină, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *