Prima pagină » Actualitate » România a primit încă 150.000 de doze de vaccin anti-COVID-19

România a primit încă 150.000 de doze de vaccin anti-COVID-19

06 ian. 2021, 09:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

România a primit miercuri dimineață, 6 decembrie, încă 150.000 de doze de vaccin anti-COVID-19. Acestea fac parte din cota pe care ţara noastră o are repartizată pentru luna ianuarie prin  mecanismul comun al Uniunii Europene.

Dintre acestea, 40.000 de doze au fost aduse la Bucureşti cu o aeronavă care a aterizat miercuri dimineaţă pe Aeroportul Henri Coandă şi vor fi transportate la Institutul Cantacuzino. Restul vor ajunge în Timişoara şi Cluj.

600.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 până la finalul lunii ianuarie

Aceasta este cea de-a treia tranşă de vaccin care ajunge în România. Prima a fost de 10.000 de doze, iar a doua de 140.500. Până la finalul lunii ianuarie, România trebuie să primească 600.000 de doze de vaccin.

România ar trebui să înceapă la mijlocul lunii ianuarie cea de-a doua etapă de vaccinare. Etapa a treia a campaniei de vaccinare, care cuprinde populaţia generală care nu lucrează în sistemul medical sau în domenii esenţiale şi nu este în categorii de risc, este estimată să înceapă în luna aprilie. Aceasta, în condiţiile în care înainte trebuie să se încheie cea de-a doua etapă, care include aproximativ 5,5 milioane de oameni.

„În ceea ce priveşte etapa a treia de vaccinare, estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist, pe care îl putem lua în calcul. Însă trebuie să înţelegem că folosim acest termen de estimare pentru că momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influenţat de ritmul de livrare a dozelor de vaccin şi de capacitatea de vaccinare.” a spus Valeriu Gheorghiță în conferința de presă.

4 milioane de vârstnici, vaccinați în etapa a doua de vaccinare

În momentul de față, are loc prima etapă de vaccinare împotriva noului coronavirus, în care este vizată imunizarea a aproximativ 250 de mii de cadre medicale. Prima etapă se desfășoară în 376 de centre de vaccinare, însă o dată cu a doua și a treia etapă, în România vor fi organizate 1.000 de centre de vaccinare, potrivit lui Valeriu Gheorghiță. La acel moment, capacitatea de vaccinare va ajunge la 150.000 de persoane pe zi.

În jurul datei de 15 ianuarie este prevăzută demararea celei de-a doua etape.  Inițial, vor fi vaccinate aproximativ 40 de mii de persoane din centrele de îngrijire, pentru care se vor folosi echipe mobile.

În etapa a doua, totalul populației ajunge la 4 milioane de persoane cu prioritate la vaccinare. Aici vorbim despre oameni cu vârste peste 60 de ani, dar şi persoane care suferă de afecţiuni cronice.

„Obezitate, diabet zaharat, bolile cardio-vasculare, bolile pumonare cronice, bolile renale cronice, persoanele cu condiții de imuno-depresie, prin boală sau prin tratament, pacienți aflați post-transplant, pacienți cu neoplastii, cu tumori, cu cancere în evoluție. Sunt principalele categorii recunoscute de OMS.” a detaliat şeful campaniei de vaccinare.

Acestor categorii li se adaugă circa 1,5 milioane de persoane care întreprind activități esențiale.

Cum funcționează vaccinul anti-COVID-19?

Valeriu Gheorghiță explicat că vaccinul produce anticorpi, asemenea oricărui vaccin.

„Acest vaccin antrenează răspunsul imun al organismului uman, îl pregăteşte pentru momentul în care se va întâlni eventual cu acest virus şi va împiedica multiplicarea virusului în organism şi va împiedica apariţia bolii.

Apoi, odată vaccinaţi fiecare dintre noi va primi o adeverinţă care să certifice acest act medical. Ea va avea un număr unic, generat din registrul electronic naţional al vaccinărilor şi se vor regăsi datele legate de tipul vaccinului, lot, serie, data iniţială şi cea a rapelului. Este ca un carnet de vaccinare care se poate elibera pe loc pe hârtie sau on-line ulterior”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *