Prima pagină » Actualitate » România a primit 1,942 miliarde de euro de la Comisia Europeană. Cum vor fi folosiți acești bani

România a primit 1,942 miliarde de euro de la Comisia Europeană. Cum vor fi folosiți acești bani

13 ian. 2022, 13:12,
în Actualitate

Joi, 13 ianuarie 2022, Ministrul Finanțelor a anunțat că, România a primit 1,942 miliarde de euro de la Comisia Europeană. Acești bani au fost virați în contul deschis la BNR și reprezintă prefinanţarea de 13% din împrumutul de aproximativ 14,94 miliarde de euro de care beneficiază România în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.

Miercuri, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunţat că fonduri în valoare de 1,9 miliarde de euro vor intra în contul statului român, în cursul zilei de joi. Aceste sume reprezintă prefinanţarea din împrumutul acordat României, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Nu este pentru prima dată când România beneficiază de astfel de împrumuturi, însă uneori dobânzile sunt imense.

Statul român a primit 1,942 miliarde de euro de la Comisia Europeană

Statul român beneficiază de acești bani datorită faptului că a atins ţintele şi jaloanele din trimestrul IV al anului 2021. În trecut, premierul Florin Cîțu a declarat că România are o creștere economică demnă de invidiat, dar în realitate a împrumutat 1 miliar de lei prin emisiuni de titluri de stat.

Prima tranșă, în valoare de 1,85 miliarde de euro, a fost plătită pe data de 2 decembrie 2021. Până în acest moment, România a beneficiat de 3, 79 miliarde de euro.

„În data de 13 ianuarie 2022, odată cu intrarea în vigoare a Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) între Comisia Europeană şi România, va fi virată suma aferentă prefinanţării din componenta de împrumut, în cuantum de 1.942.479.890 euro, reprezentând 13% din valoarea totală a împrumutului. Această sumă vine în completarea primei tranşe a prefinanţării, pe componenta de grant, plătită de Comisia Europeană la data de 2 decembrie 2021, în valoare de 1,85 miliarde euro. Astfel, până la acest moment, o sumă totală de 3,79 miliarde euro a fost acordată României, de la momentul aprobării şi demarării implementării PNRR, la 3 noiembrie 2021”, a precizat sursa citată.

În câte tranșe vor fi virate sumele împrumutate

Sumele împrumutului vor fi acordate în zece tranşe, după cum arată decizia de punere în aplicare a Consiliului din data de 3 noiembrie 2021.  Ministrul Investițiilor și Proiectelor a declarat că sumele acestea vor fi folosite pentru construirea de locuințe, inaugurarea unor kilometri de autostradă, racordare la rețele de apă și canal, cât și pentru facilități de digitalizare a zeci de mii de hectare.

„Împrumuturile din acest program, atrase în condiţii foarte avantajoase, vor fi utilizate pentru finanţarea unor proiecte de anvergură pentru România, fie că vorbim de sute de kilometri de autostradă, zeci de mii de locuinţe racordate la reţele de apă şi canal, facilităţi pentru digitalizarea a câtorva mii de IMM-uri sau zeci de mii de hectare de reîmpăduriri. Accesul la aceste fonduri este condiţionat însă de îndeplinirea reformelor asumate prin PNRR şi de aceea este nevoie de un efort comun al tuturor coordonatorilor”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.

Cine gestionează acești bani

Potrivit sursei citate, responsabilitatea îndeplinirii jaloanelor şi ţintelor stabilite în cadrul PNRR şi care stau la baza tragerii tranşelor în cadrul împrumutului revine coordonatorilor de reforme şi investiţii, adică ministerele (entităţile) responsabile de implementarea reformelor şi/sau a componentelor aferente reformelor şi/sau investiţiilor, precum şi ministerele care au în subordine/coordonare/sub autoritate entităţi responsabile de implementarea componentelor aferente reformelor şi/sau investiţiilor.

Prefinanţarea va fi dedusă procentual din valoarea tranşelor care vor fi disponibilizate ulterior din împrumut, până la compensarea în totalitate a acesteia, iar România poate solicita accelerarea compensării prefinanţării prin deducerea unor sume mai mari din tranşa/tranşele ulterioare.

MIPE menţionează, totodată, că sumele trase din împrumut, inclusiv prefinanţarea din împrumut disponibilizată de Comisia Europeană, şi virate în contul deschis pe numele Ministerului Finanţelor la Banca Naţională a României, se utilizează pe măsura necesităţilor de finanţare a deficitului bugetului de stat şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale, precum şi pentru finanţarea reformelor şi investiţiilor prevăzute în PNRR.

Suma aferentă implementării PNRR este de 29.181.842.750 euro. în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, România a solicitat sprijin financiar nerambursabil în valoare de 14.239.689.750 euro şi împrumuturi de 14.942.153.000 de euro . Toate acestea reprezintă 13,09% din PIB-ul raportat în 2019. Planul conţine 171 de măsuri, dintre care 64 de reforme şi 107 investiţii, structurate în jurul a şase piloni şi a 15 componente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`