Prima pagină » Actualitate » România a înregistrat cel mai scump preț la energie din Europa. Germania stă mai bine decât noi
România a înregistrat cel mai scump preț la energie din Europa. Germania stă mai bine decât noi

România a înregistrat cel mai scump preț la energie din Europa. Germania stă mai bine decât noi

27 iul. 2022, 12:28,
BZI.ro, în Actualitate

Pare de noaptea minții, dar România a înregistrat pe data de 26 iulie 2022, cel mai scump preț la energie din Europa. Calculul face referire la prețul mediu de energie și arată că țări precum Germania sau Spania stau mult mai bine decât noi.

Asta în condiţiile în care Europa dorește reducerea consumului de energie în țările membre. Ca un fapt divers, dacă prețurile vor continua să crească în mod sigur românii nu vor mai folosi prea multă energie pentru că nu vor avea de unde să scoată bani din portofel.

În România este cel mai scump preț la energie din Europa

Gabriela Firea anunță că România a înregistrat cel mai scump preț la energie din Europa pe data de 26 iulie. Românii plătesc de trei ori mai mult decât spaniolii și cu 200 de euro mai mult decât nemții. Asta în condiţiile în care, la nivel de salarii nici nu se poate vorbi despre o uniformizare cu vestul Europei:

Ieri, de exemplu, România a înregistrat cel mai ridicat preț mediu zilnic spot la energie electrică din întreaga Europă : 2.604 lei/MWh (sau 528 euro/MWh), aproape de 3 ori mai mare decât cel din Spania sau Portugalia și cu peste 200 de euro superior celui din Germani. explică Gabriela Firea.

Ministrul precizează faptul că plafonarea actuală şi care este în vigoare până în 2023 înseamnă preturi libere de piață la producători și plafon de preț la furnizori pentru consumatori.

Reglementarea pieței energiei înseamnă prețuri administrate de stat pe tot lanțul, de la producător până distribuitor, cum a fost înainte de liberalizarea dezastruoasă făcută de Guvernele Cîțu-Orban, care a provocat și alimentat nebunia scumpirilor.

La electricitate :
0,68lei/kwh, pentru casnici cu consum mai mic sau egal cu 100 de kwh
0,8 lei/kwh, pentru casnici cu consum mai mare de 100 kwh
1 leu/kwh pentru non-casnici

La gaz
o 0,31 lei/kWh, pentru casnici
o 0,37 lei/kWh pentru non-casnici cu un consum anual de cel mult 50.000 MWh. a explicat ministrul.

România oamenilor proști. De ce avem cele mai mari prețuri medii la energie când țara produce energie

Situația din Germania este una clară, țara fiind dependentă de importurile din Rusia și alte țări. Totuși, ne facem să ne întrebăm de ce România, țară care își produce o cantitate considerabilă de energie în interior, are prețuri atât de mari. Este extrem de greu de crezut că suntem atât de mult afectați de cotațiile externe din moment ce Germania are prețuri mici, la fel și Spania sau Portugalia. Așadar, premierul Nicolae Ciucă, ministrul Energiei, dar și directorul ANRE ar trebui să iasă public și să explice de ce românii plătesc atât de mult pe salarii atât de mici.

Asta în condițiile în care chiar ministrul Energiei, Virgil Popescu anunța la începutul anului că în ANRE sunt încrengături suspecte în special în eșalonul 2 al instituției

„Am o relație foarte bună cu președintele ANRE, discutăm, să nu se înțeleagă greșit. Dar acolo, în spate, se pare că, de-a lungul timpului, pentru că sunt oamenii foarte vechi, s-au făcut diverse încrengături care nu se mai dezlipesc. Să nu uităm că am mai avut discuții când a fost cu liberalizarea în decembrie, ianuarie. Ne-am pus la masă în Consiliul Concurenței și au fost discuții. Noi am solicitat atunci că tuturor clienților să le vină automat cea mai bună ofertă din piață, dacă vă aduceți aminte. Asta am vrut. Ei bine, nu! Tot din eșalonul 2 al ANRE s-a spus nu se poate așa face. Chiar cineva a adăugat: păi pierd furnizorii. Păi asta e problema noastră?!” spunea ministul în ianuarie.

Cu toate că declația a făcut furori la acea vreme, nici până acum nu știm dacă au fost luate măsuri pentru a stopa astfel de legături de tip cartel. Așadar, în pofida dezbaterilor publice și a faptului că România a înregistrat cel mai scump preț din Europa, cetățenii sunt în concedii, iar protestele nici nu există.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *