Prima pagină » National » România a ajuns la acorduri pentru achiziția de tancuri Abrams și obuziere K9 dar pe lângă tehnică e obligatorie o linie de producție
România a ajuns la acorduri pentru achiziția de tancuri Abrams și obuziere K9 dar pe lângă tehnică e obligatorie o linie de producție

România a ajuns la acorduri pentru achiziția de tancuri Abrams și obuziere K9 dar pe lângă tehnică e obligatorie o linie de producție

29 iul. 2024, 19:41, 2 ,
în National

România a ajuns la acorduri pentru achiziția de tancuri Abrams și obuziere K9 dar pe lângă tehnică e obligatorie o linie de producție a muniției în țară în contextul în care războiul împotriva Ucrainei a arătat ce înseamnă o criză de proiectile.

Azi industria de apărare din România nu e capabilă să producă singur sub nicio formă muniție de 120 mm pentru tancuri, muniție utilizată de Abrams. Cu atât mai mult de 155 mm, obuzele având un grad mult mai ridicat de complexitate.

În acest sens se caută intens parteneriate cu giganți europeni.

În acest sens se caută intens parteneriate cu giganți europeni. În ultimul breafing pe care Ministerul Apărării l-a făcut cu presa din România, oficialii au confirmat că se caută soluții pentru a se stabili o linie de producție a muniției de calibru mare la standarde NATO în țara noastră, notează defenseromania.ro.

Aminitim că România a semnat recent un contract cu gigantul coreean Hanwha pentru achiziția de obuziere autopropulsate de 155 mm. Vor fi achiziționate 54 de obuziere K9 Thunder – în versiunea românească K9 Tunetul – care vor intra în dotarea Armatei României. Iar contractul are și o importantă componentă de offset. Contractul este cea mai mare achiziție de armament a României din ultimii șapte ani și include 54 de obuziere K9, muniție și 36 de vehicule de realimentare K10.

Tot la nivel de batalion au fost achiziționate și 54 de tancuri americane Abrams. Vor fi achiziționate 54 de tancuri Abrams în uz, modernizate, și 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire.

Până în prezent bătrânul TR-85M1 Bizonul e cel mai modern tanc aflat în dotarea forțelor noastre terestre.Atât în ceea ce privește obuzierele cât și în ceea ce privește tancurile etapele următoare prevăd noi echiziții.

Cei doi giganți

Industria din România nu poate singură sub nicio formă intra într-o asemenea aventură, privind producția de muniție de calibru mare la standarde NATO.
Din informațiile noastre existe cel puțin două nume grele care vor să coaboreze cu industria românească în acest proces. E vorba de nemții de la Rheinmetall, care sunt foarte activi în ultima perioadă în țara noastră.

Pe lângă muniție, compania germană se implică și în producția de tehnică. Iar pe 16 mai, Rheinmetall a inaugurat o facilitate de producţie la Mediaș, în România. Concernul Rheinmetall, devenit acționar majoritar la Automecanica Mediaș şi a anunțat că transportorul blindat Lynx și camioanele HX ar putea fi produse în țara noastră. Sunt aici îsă multe semne de întrebare, în contextul în care nemții vor să intre în licitația pentru IFV-uri cu Lynx, cum se va realiza acest lucru din moment ce există deja o fabrică activă în Ungaria. Dar Rheinmetall deține și alte produse cu care ar putea intra în licitație.

Revenind la muniția de 120 mm și 155 mm un al doilea „greu” din industria de apărare mondială care intenționează să se implice direct e General Dynamics. Aici nu e niciun secret că Uzina de Produse Speciale (USP) Dragomirești a semnat un document cu valoare însă de memorandum, cu gigantul american General Dynamics în vederea realizării unui proces de modernizare pentru ca uzina românească să producă muniție de calibru mare la standarde NATO.

Obiectivul e ca România să producă atât muniție de 120 mm cât și de 155 mm

Recent, în urmă cu câteva luni, ministrul Economiei, Radu Oprea, în subordinea căruia se află industria de apărare din din România, a confirmat că obiectivul e ca România să producă atât muniție de 120 mm cât și de 155 mm.

„Vrem să transformăm fabrici din cadrul ROMARM într-un centru de excelență pentru muniția mare, calibru 120 mm, 155 mm, să producem în România și să exportăm din România în țările din estul Europei și centrale pentru tancurile americane care deja sunt prezente în cât mai multe țări, România urmând să fie acest pol, acest centru de excelență, în care vom produce această muniție.

Ne dorim ca România să devină principalul producător de muniție pentru tancurile Abrams. Am avut deja inspecția experților și e un proiect la care lucrăm de mai multă vreme, este concretizat, știm toți pașii pe care îi avem de făcut”, a precizat ministrul Oprea, în urmă cu două luni.

Comentarii
  • Aruncam banii pe arme in timp ce abia supravietuim.

  • Zeci de miliarde euro aruncate la gunoi, producatorii de armament obliga sa cumpere toate tarile Ue armament de miliarde bagand frica ca vin rusii. Rusii nu vor veni, nu vor sa atace vreo tara ue sau nato. Cel mai profitabil comert din lume este cel cu armament. Cumpara proastele cumpara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`