Chiar dacă românii o duc rău, existând scumpiri peste scumpiri, este un segment care o duce bine. Este vorba despre băncile din România care înregistrează un profit record pe primul semestru din 2022.
Asta în condiţiile în care ROBOR a atins un nivel record, iar ratele românilor au crescut în mod considerabil. Chiar dacă Mugur Isărescu a intervenit în mai multe declarații.
Băncile din România au înregistrat un profit record
Conform datelor existente la această oră, băncile din România au înregistrat un profit record în primul semestru al anului 2022. Așadar, profiturile au fost în creștere comparativ cu semestrul 1 din 2021. Această creștere este datorată majorării creditării și a creșterii veniturilor prepoderent cu creșterea dobânzilor. Acest lucru se mai datorează și a indeciului ROBOR care a crescut în mod considerabil în ultimele luni.
În top trei bănci profitabile, prima poziție este ocupată de BCR, urmată de Banca Transilvania și de BRD. Cele trei bănci au câștiguri totale de peste 2,5 miliarde de lei ceea ce însumează peste jumătate din câștigul tuturor băncilor din țară. Cumulat cu câștigurile de la Raiffeisen și UniCredit, sumă se ridică la peste 3,5 miliarde de lei ceea ce însumează 75% din câștigurile din sistemul bancar românesc.
Defalcat, BCR este pe prima poziţie în topul celor mai profitabile bănci, cu un profit net de peste 1 miliard de lei ceea ce înseamnă, atenție, o creștere cu 51% față de aceeași perioadă a anului 2021. Ocupanta locului 2 din top este Banca Transilvania care are un câștig de 907 milioane de lei, cu 1% mai mult decât în 2021. Ultima poziţie de pe podium este ocupată de BRD care a obținut un profit de ”doar” 617 milioane de lei, cu o scădere de 2% comparativ cu S1 din 2021. Întregul sistem bancar, format din 34 de bănci, a încheiat S1/2022 cu un profit record, de aproape 5 mld. lei, peste câştigul din S1/2021.
Mugur Isărescu, avertisment pentru băncile din România
Mugur Isărescu a ieșit în spaţiul public cu o declarație în care a criticat creșterea ROBOR spunând că nu este justificată asemenea creștere:
” De mai bine de 4-5 luni, ROBOR s-a decuplat, băncile au cam sărit calul cu ROBOR, s-a dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Pentru a înțelege ce s-a întâmplat e nevoie de 2 lucruri. Acestea sunt dobânzi de piață și piețele au tendința să suprareacționeze, mai ales în perioadele de criză. A fost clară tendința băncilor și a traderilor (care acționează pe piața monetară la termen) să privească pesimist viitorul. ” explica guvernatorul Mugur Isărescu.
Declarațiile făcute de Mugur Isărescu au avut un oarecare ecou în acest context. Indicele ROBOR a descăzut, dar insuficient pentru ratele românilor. Subliniem faptul că au fost rate bancare care pur și simplu s-au dublat, iar românilor le este aproape imposibil să le mai plătească. Este bine de menţionat faptul că profitul record al băncilor din România este datorat de dobânzile tot mai mari, de indicele ROBOR și, desigur, de ineficiența Guvernului care ar trebui să intervină în piață pentru a regla aceste lucruri.