Prima pagină » Titlurile zilei » Român obligat să plătească daune pentru că și-a înmormântat rudele în cavoul unui vecin!
Român obligat să plătească daune pentru că și-a înmormântat rudele în cavoul unui vecin!

Român obligat să plătească daune pentru că și-a înmormântat rudele în cavoul unui vecin!

13 apr. 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Titlurile zilei

Doi ieșeni au construit un cavou într-un cimitir, dar, la final, s-au trezit cu două persoane înmormântate acolo, deși ei nu-și dăduseră acordul. Cei doi soți l-au dat în judecată pe bărbatul care și-a înmormântat mama și fratele acolo. Bărbatul chemat în fața instanței a susținut că, de fapt, locul aparținea familiei sale

Proces inedit, pe rolul instanțelor ieșene! Un bărbat a fost dat în judecată de o familie, din pricina unui cavou. Magistrații din cadrul Judecătoriei Pașcani au admis la finele săptămânii trecute acțiunea formulată de soții Saveta și Vasile Budeanu.

„Instanța admite cererea formulată de reclamanții Budeanu Saveta și Budeanu Vasile, în contradictoriu cu pârâtul Asoltanei Costel. Obligă pârâtul să le plătească reclamanților suma de 5.000 de lei, reprezentând contravaloarea unui cavou”, au precizat judecătorii.

Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată.

Cât au plătit pentru cavou

Procesul a început pe 24 iulie 2019. La data respectivă, Saveta și Vasile Budeanu le-au cerut judecătorilor să îl oblige pe Costel Asoltanei la plata unor despăgubiri în valoare de 5.000 de lei.
Întreaga tărășenie a pornit de la faptul că, în cimitirul din satul Crivești, au fost înmormântați soții D.F. și R.F., într-un mormânt care era neîngrijit, lăsat în paragină, plin de buruieni și fără cruci.

„Noi am avut acordul verbal al preotului și al paraclisierului bisericii pentru a ocupa acest loc, astfel încât, în 2010, am împrejmuit cu grilaj metalic terenul. La sfârșitul lunii mai 2017, am început construcția unui cavou pe locul pe care l-am împrejmuit cu grilaj metalic în anul 2010”, au afirmat reclamanții.

Aceștia au subliniat că, pentru construcția cavoului, au săpat o groapă de circa doi metri adâncime, patru metri lungime și trei metri lățime, necesară înhumării a două persoane. Pentru efectuarea acestei lucrări, au angajat trei persoane, care au lucrat 3 zile, pe care le-au plătit cu câte 150 de lei pe zi, achitând în total suma de 1.350 de lei.
Reclamanții au adăugat că pământul rezultat din săparea gropii a fost transportat cu roaba în afara cimitirului de alte două persoane. Aceste două persoane au lucrat o zi, pentru care au fost plătite cu câte 100 de lei.

Cheltuieli cu hrană, băutură și țigări

Cei doi reclamanți au mai afimat că, în afară de plata în bani pentru muncitorii care au săpat groapa și care au transportat pământul rezultat, se adaugă cheltuieli cu hrană, băutură și țigări, cheltuieli efectuate conform obiceiului locului. Astfel, cheltuielile pentru cele trei persoane care au săpat groapa au fost de 600 de lei, iar, pentru cele două persoane care au transportat pământul, de 100 de lei.

„Am cumpărat materiale de construcție, constând în bolțari din ciment, fier-beton (plasă și bare), ciment, scândură, cuie etc., în valoare de 1.550 de lei. Construcția cavoului pentru două persoane cu despărțitură pe mijloc din bolțari a fost realizată de două persoane, care au lucrat două zile. Aceste două persoane au fost plătite cu suma de 1.200 de lei. După ce s-a terminat lucrarea, pârâtul Costel Asoltanei a venit în cimitirul satului Crivești și ne-a reproșat că am construit cavoul pe locul rudelor sale, D.F. și R.F. În iunie 2017, pârâtul a înmormântat-o pe mama sa, N.A., în cavoul construit de noi, iar, în vara anului 2018, el l-a înmormântat în același cavou și pe fratele său, I.A.”, au punctat soții Budeanu.

Plângere pentru profanare de morminte

Magistrații au constatat că, într-un dosar din 2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani, au fost făcute cercetări pentru profanare de morminte, tulburare de posesie și infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale, dar a fost emisă o ordonanță de clasare pe data de 30 mai 2019.

„Noi am suferit o pierdere patrimonială, constând în cheltuielile efectuate pentru materiale de construcție și manopera necesare construirii cavoului, iar, în mod corespunzător, patrimoniul pârâtului s-a mărit cu valoarea de 5.000 de lei”, au mai afirmat reclamanții.

Costel Asoltanei nu a depus întâmpinare și nici nu s-a prezentat în instanță pentru a-și preciza poziția față de cererea formulată.
În schimb, în fața judecătorilor au ajuns diverși martori, care au confirmat ceea ce spuseseră deja reclamanții, și anume că ei au primit acordul verbal al consiliului bisericesc pentru a lua în primire acel loc, deoarece a rămas în paragină, nemaifiind îngrijit.

„Era o practică la nivelul parohiei ca locurile neîngrijite de mult timp să fie atribuite altor persoane, întrucât cimitirul este foarte mic. Din aceeași adeverință și din declarațiile martorilor rezultă că pârâtul și-a îngropat mama și un frate în cavoul construit de către reclamanți”, au constatat judecătorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`