După cum știți, corpul nostru nu poate funcționa normal atunci când există o lipsă de energie. Chiar această energie este furnizată de glucoză, care pătrunde în corpul nostru odată cu alimentele (și nu numai cu cele dulci). Principalul consumator de glucoză este creierul, deci este extrem de important să se asigure un aport continuu de energie pentru nevoile sale.
Sursa principală de energie sunt carbohidrații. Dar carbohidrații sunt diferiți, puteți afla mai multe despre diferențele față de Internet. Când sursele de carbohidrați sunt deficitare, retinolul este cel care ajută la extragerea glucozei din surse non-glucidice.
Principalele funcții ale vitaminei A:
- Asigurarea activității gluconeogenezei (obținerea glucozei din proteine, fibre grase și alte surse (acizi și băuturi alcoolice)).
- Favorizează absorbția proteinelor.
- Scăderea nivelului colesterolului „rău” din sânge. Retinolul previne ateroscleroza și ajută la eliminarea dopurilor de colesterol din vasele de sânge și capilare. De fapt, joacă rolul colesterolului bun și își normalizează nivelul în sânge.
- Participă la secreția glucocorticoizilor de către cortexul suprarenal. Acestea sunt hormoni steroizi care sunt necesari pentru sinteza proteinelor și creșterea musculară și metabolismul rapid.
Beneficiile vitaminei A
Vitamina A sau retinolul este o vitamină multifuncțională liposolubilă. Este esențial pentru funcționarea normală a ochilor, pentru menținerea tinereții și sănătății pielii, pentru protejarea organismului de boli, viruși și infecții.
În plus, este un antioxidant puternic de care celulele pielii au nevoie pentru a le proteja de lumina UV, viruși și infecții. Contracarează penetrarea profundă a razelor ultraviolete în piele.
Pentru pielea tânără și frumoasă, părul și unghiile sănătoase
Majoritatea proteinelor din corpul nostru este colagen. Și este, de asemenea, componenta principală a pielii, părului și unghiilor. Astfel, vitamina A hrănește activ fibrele de colagen și le face puternice și elastice. De asemenea, accelerează reînnoirea celulară, încetinind astfel îmbătrânirea celulară.
Din aceste motive, vitamina A este prezentă în multe creme, șampoane și alte produse cosmetice.
Pentru vedere
Retinolul este necesar pentru producerea rodopsinei, care face parte din elementele fotosensibile – tije și conuri. La urma urmei, cu cât aceste elemente sunt mai multe în retină, cu atât este mai densă, iar viziunea este mai clară.
Cum se întâmplă asta? În fiecare secundă, în timp ce ochii noștri sunt deschiși și percep informații, unele dintre tije și conuri sunt distruse în molecule, iar corpul produce altele noi din compuși proteici și vitamina A.
Mai mult, retinolul este esențial pentru adaptarea normală a vederii pe timp de noapte sau în condiții de iluminare slabe. De asemenea, el previne o astfel de boală ca „orbirea nocturnă”, atunci când o persoană vede extrem de prost (sau nu vede deloc nimic) noaptea.
În absența problemelor de vedere, ochii se adaptează în decurs de 8-10 minute. Cu deficit de vitamina A, acest proces poate dura 25-30 de minute.
Pentru imunitate
Vitamina A susține funcționarea membranelor mucoase ale ochilor, sinusurilor și bronhiilor. Acționând ca stimulent, retinolul promovează activitatea activă a membranelor mucoase și previne formarea stratului cornos uscat.
Retinolul interacționează activ cu timusul în producția de limfocite T, care sunt „fața” protecției împotriva agenților infecțioși, a virușilor și a altor iritanți externi, inclusiv a radicalilor liberi.
De-a lungul anilor, timusul scade, devine mai puțin eficient, făcându-ne astfel mai vulnerabili la diferite tipuri de boli. O cantitate suficientă de vitamina A din dietă încetinește semnificativ uzura timusului. Astfel, sistemul imunitar al organismului este întărit și infecțiile sunt contracarate.
În timpul sarcinii
Este extrem de important ca viitoarele mame să aibă grijă de propria imunitate și de imunitatea bebelușului. Vitamina A protejează bine mucoasa intestinală de otrăvuri și toxine rămase după digestia alimentelor, îmbunătățind rezistența la infecții. În plus, retinolul accelerează recuperarea postpartum.
Alimente bogate în vitamina A
- Carne : ficat (pui, porc și carne de vită), file de pui
- Pește : orice pește gras și ulei de pește (în special din cod)
- Fructe de mare : creveți, stridii, midii, caracatiță, crabi
- Verdele : spanac, pătrunjel, mărar, țelină, salată, salată, rucola și orice alte verdeață.
- Legume : dovleac, morcovi , ardei grași, broccoli, ceapă și alge marine
- Fructe : afine, caise, piersici, pepeni, pepeni verzi, struguri, kiwi și mango
- Produse lactate : ouă, brânză, chefir, brânză de vaci și lapte.
Nu există nicio îndoială că vitamina A este prea importantă pentru ca sănătatea să fie neglijată. Mai mult, spre deosebire de alte vitamine, tolerează bine tratamentul termic.