Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Rolul splinei in organismul uman
Rolul splinei in organismul uman

Rolul splinei in organismul uman

02 mart. 2021, 13:04,
în Sanatate

Splina stochează limfocite și monocite, celule care protejează corpul. Când crește în dimensiune și devine palpabilă, se numește splenomegalie.

Splina este un organ abdominal situat sub diafragmă și în stânga stomacului. Cântărește aproximativ 200 de grame, are 12 centimetri lungime, 7 lățime și 4 grosime în medie. Poate fi palpata uneori când este crescuta în volum, caz în care vorbim de splenomegalie, în hipocondrul stâng, partea superioară stângă a abdomenului.

Pentru ce este necesara splina?

Rolul splinei, ignorat de mult, este extrem de important. Într-adevăr, este un organ limfoid, adică stochează limfocite și monocite, celule care asigură protecția organismului (sistemul imunitar). În caz de infecție, splina va elibera milioane de celule imune în sânge, care vor lupta împotriva agenților patogeni. Splina joacă un alt rol: producerea de celule sanguine, la fel ca măduva osoasă.

Printre funcțiile sale, joacă un rol major în sistemul imunitar, sistemul de apărare al organismului, prin crearea unor celule. Splina are, de asemenea, o funcție de purificare a sângelui prin eliminarea globulelor roșii deficitare, stocarea trombocitelor și a fătului, sintetizarea celulelor sanguine. Splina este bine explorată folosind ultrasunete, eventual un scaner.

Palpare

Palparea splinei este un examen medical efectuat de un medic în caz de suspiciune de patologie. Palparea splinei ajută la determinarea volumului splinei, mai ales dacă aceasta a crescut. Aceasta se numește splenomegalie. Palparea splinei este recomandată în general în cazurile de durere, în special în hipocondrul stâng, asociată cu dificultăți de respirație și creșterea debitului cardiac.

Examenele splinei

Specialistul efectuează un examen clinic și palpează splina cu mâna pentru a vedea dacă volumul său este crescut. O ecografie, un scaner sau o scintigrafie pot fi, de asemenea, efectuate pentru a avea o imagine de ansamblu asupra organului.

Boli care pot afecta splina

Dacă splina poate fi localizată la palpare, înseamnă că este patologică. Vorbim de splenomegalie atunci când splina este palpabilă. Este cea mai frecventă manifestare a bolilor care afectează acest organ. Splina poate fi afectată și de boala Hodgkin, cancer al sistemului limfatic. Un alt cancer al sistemului limfatic, limfomul non-Hodgkin poate afecta și splina. În unele cazuri, pacienții pot suferi de un chist splenic (chistul epidermoid se dezvoltă mai ales la fetele tinere).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`