Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Rolul somnului în vindecarea traumatismelor capului
Rolul somnului în vindecarea traumatismelor capului

Rolul somnului în vindecarea traumatismelor capului

16 mart. 2021, 11:13,
în Sanatate

Cercetătorii americani au studiat efectele somnului slab asupra recuperării după leziuni cerebrale traumatice ușoare la veteranii de război. Constatările lor confirmă faptul că acesta este un factor important pentru eliminarea adecvată a deșeurilor din creier.

După o lovitură a capului sau a corpului, creierul se mișcă în interiorul craniului și această mișcare poate provoca leziuni ale creierului, cum ar fi o comotie cerebrală. Dacă simptomele (cefalee, dificultăți de concentrare, pierderea memoriei, sensibilitatea la lumină, probleme de echilibru, greață) dispar în câteva săptămâni, recuperarea poate dura mai mult dacă aceasta nu este prima leziune cerebrală suferită sau dacă sunt prezenți alți factori de sănătate. Dacă fiecare persoană se recuperează diferit, primul instinct este să se odihnească bine, pentru a ajuta la reducerea simptomelor și acest lucru este confirmat de un nou studiu.

Cercetătorii de la Oregon Health and Science University spun în Journal of Neurotrauma că somnul profund joacă un rol esențial în vindecarea leziunilor traumatice ale creierului. Pentru a ajunge la această concluzie, au folosit o nouă tehnică de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a evalua lărgirea spațiilor perivasculare care înconjoară vasele de sânge ale creierului. Mărirea acestor spații are loc odată cu îmbătrânirea și este asociată cu dezvoltarea demenței. Dintre participanții la studiu, cei care au dormit prost au avut mai multe dovezi ale acestor spații extinse și mai multe simptome post-comotie.

Dormiți bine

„Acest lucru are implicații uriașe”, explică profesorul Juan Piantino. „Acest studiu sugerează că somnul poate juca un rol important în îndepărtarea deșeurilor din creier după un traumatism cranian și, dacă nu dormiți foarte bine, este posibil să nu vă curățați creierul la fel de eficient. Echipa științifică a dorit să măsoare cu exactitate schimbările din spațiile perivasculare ale creierului, care fac parte din sistemul de eliminare a deșeurilor din creier cunoscut sub numele de „sistemul glifatic”. „Am măsurat această structură foarte precis și am numărat numărul, locația și diametrul canalelor”, adaugă profesorul Juan Piantino.

Aceasta nu este prima dată când cercetătorii efectuează un studiu asupra sistemului glimfatic și a rolului său în bolile neurodegenerative precum Alzheimer. În timpul somnului, această rețea elimină proteinele metabolice care altfel s-ar acumula în creier. De data aceasta, oamenii de știință au folosit datele colectate de la 56 de veterani.

„Imaginați-vă că creierul generează deșeuri și totul funcționează bine. Dar ai o contuzie. Creierul generează mult mai multe deșeuri decât trebuie să elimine, iar sistemul se înfundă”, notează aceștia, sugerând că tehnica lor imagistică ar putea fi utilă pentru persoanele în vârstă.

Într-adevăr, această metodă imagistică ar putea fi utilizată pentru a prezice cine va avea un risc mai mare pentru probleme cognitive, inclusiv demența. Pe lângă această perspectivă pe termen lung, cercetătorii subliniază că studiul lor este cel mai recent dintr-un corp în creștere de cercetări pentru a evidenția importanța somnului pentru sănătatea creierului.

„Acest studiu plasează somnul în epicentrul recuperării după un traumatism cranian. Îmbunătățirea somnului este un obicei modificabil care poate fi îmbunătățit printr-o varietate de metode, inclusiv obiceiuri mai bune de igienă a somnului, inclusiv reducerea timpului de ecranare înainte de culcare”, conchide profesorul Juan Piantino.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *