Rodica Pop, specialist în recondiționare mobilă, din Iași, discută într-un nou episod de #PodcastBZI despre obiectele restaurate și poveștile din spatele lor. Cele mai vechi obiecte pe care le-a recondiționat sunt din anul 1810, respectiv două scaune care acum costă peste 2.000 de euro. Tânăra spune că majoritatea clienților săi au adus piese de mobilier vechi ce au încărcătură emoțională, fiind ale bunicilor sau ale străbunicilor. Interviul poate fi urmărit AICI:
Rodica Pop povestește că mereu a fost într-o dilemă în ceea ce privește munca fizică sau cea intelectuală.
„Eu, dintotdeauna, mi-am dorit să fac cercetare. Eram în clasa a X-a, am citit «Romanul adolescentului miop», al lui Mircea Eliade, și i-am zis cumnatului meu, care era profesorul meu de română, eu vreau să fiu Mircea Eliade. Ce trebuie să fac? În sensul că eram foarte pasionată de citit, de teme de religie, de filozofie. Am căzut în capcana aceea, cu dormit trei ore noaptea, cu epuizat, ca în viața lui Mircea Eliade. Cumnatul mi-a zis că trebuie să citesc în mod consecvent și să merg în direcția asta. Și asta am făcut. Oare ce e mai important: să muncesc fizic sau intelectual? Chiar am avut un sentiment de vinovăție, că am un confort mult mai mare decât cei care muncesc fizic. Toată lumea muncește fizic. Aveam prieteni în jur care făceau ceva, iar eu făceam filozofie. Studiam Platon, îmi puneam marile întrebări, cine sunt, de unde vin și încotro mă duc”, povestește Rodica Pop, ce recondiționează piese de mobilier vechi, care au încărcătură emoțională.
Rodica Pop, specialist în recondiționare mobilă, din Iași: „Dintotdeauna mi-am dorit să fac cercetare”
Rodica Pop a recondiționat mobilă veche de zeci sau sute de ani. Spune că majoritatea clienților au găsit în casă sau la târguri diverse obiecte de mobilier. Dacă unele au încărcătură emoțională, alte sunt pentru decor, în locuință. Un alt episod de #PodcastBZI este cu Cristian Matachi, manager de proiecte din construcții, din Iași. Specialistul discută despre acest domeniu care a luat amploare în ultimii ani, dar și despre calitatea construcțiilor. Care este cea mai sigură clădire din Iași în cazul unui cutremur puternic, dar și ce acte ar trebui să ceară de la dezvoltator persoanele care vor cumpere o locuință, explică în interviul care poate fi urmărit AICI:
Cristian Matachi, manager de proiecte: „Mulți dintre cei care participă la licitații consideră că acestea se câștigă cu șpagă”
Specialistul spune că, în prezent, cele mai multe clădiri sunt eficiente.
„Clădirile, acum, se proiectează cât mai eficient. Deci eficiența este cuvântul de ordine. Dacă există o clădire industrială, ea se proiectează cât mai ușor, panouri sandviș, sticlă pe zona de birouri. Este eficient, este ieftin și nu aș putea să condamn investitorii. Clădirea industrială trebuie să scoată bani. Arhitecții se luptă ca o fațadă să aibă ceva frumos, să inspire. Noi, ca manageri de proiect, avem grijă ca proiectul să țină în timp, să fie de calitate, să fie finalizat la timp. Eu lucrez cu sume foarte mari, organizez și licitații. Nu vreau să fiu dur, dar mulți dintre cei care participă la licitații consideră că acestea se câștigă cu șpagă. Le spun permanent că, dacă ești bun, serios, îți faci treaba și ai o ofertă bună, câștigi licitați. Vor să dea șpagă pentru că e o problemă a sistemului, s-au mai lovit de situația asta și cred că așa funcționează lucrurile peste tot”, mai spune managerul de proiect, din Iași.
Românii cumpără locuințe în blocuri noi. Pe lângă cel cu Rodica Pop, specialist în recondiționare mobilă, din Iași, la secțiunea #PodcastBZI pot fi urmărite sute de interviuri cu specialiști din diverse domenii, antreprenori, oameni de afaceri și producători.