Prima pagină » Local » Roboții pompieri de la ISU Iași sunt pregătiți să intervină și în alte județe în cazul situațiilor excepționale – FOTO

Roboții pompieri de la ISU Iași sunt pregătiți să intervină și în alte județe în cazul situațiilor excepționale – FOTO

20 iul. 2023, 02:00,
Petronel Ștefan, în Local

Pompierii de la ISU Iași au primit, luna trecută, o autospecială cu patru roboți. Aceștia sunt pregătiți să intervină în cazul incendiilor periculoase

Astfel de roboți au fost distribuiți doar la câteva inspectorate pentru situații de urgență. Așadar, multe județe nu au aparatura necesară pentru situațiile periculoase. Totuși, echipajul de serviciu se poate deplasa în cazul în care este necesar. Colegii din alte județe anunță ISU Iași, iar cu acordul inspectorului șef se poate interveni.

Roboții sunt pregătiți să intervină

o poză cu doi roboți

Inspectoratele din celelalte județe pot solicita asistența roboților de la Iași în situații extreme

O nouă soluție a apărut în acest domeniu, folosirea roboților pe post de pompieri atunci când situația este mult prea periculoasă. La Iași avem deja patru exemplare care sunt folosite pentru o bună intervenție în teren. Mai mulți pompieri au fost instruiți în mai multe zile, la Cluj, pentru a putea să manevreze mașinăriile. Acum, majoritatea membrilor din personal sunt pregătiți pentru a folosi roboții în cazurile excepționale.

Dacă într-un județ vecin din Moldova va exista un incendiu unde viața pompierilor poate fi pusă în pericol, atunci se poate apela la ISU Iași. Cu acordul inspectorului echipajul de serviciu se poate deplasa de urgență la fața locului pentru a oferi asistență. Deja a fost un astfel de caz în România, când echipajul cu roboți de la București a intervenit la incendiul de la Petromidia.

„Deplasarea din județ se face la ordinul inspectorului general. De exemplu, echipajul de la București a fost la incendiul de la Petromidia. La ordin se pot disloca și în alte județe. Echipajul care este de serviciu pe tura respectivă se deplasează atunci când va fi nevoie”, a precizat Georgică Onofreiasa, purtător de cuvânt ISU Iași.

Oamenii sunt mai atenți

o poză cu un pompier și roboții

Echipajul de serviciu se poate deplasa la fața locului după acordul inspectorului general

Nu de puține ori, pompierii sunt nevoiți să intervină la incendii de vegetație, produse din neatenția cetățenilor sau din cauza unor accidente. Totuși, se pare că numărul este mai mic față de anii trecuți. Acest fapt se datorează oamenilor care au devenit mai conștienți de pericolele la care se expun pe ei și pe cei din jur. Până acum nu a fost niciun incident major care să necesite o mare desfășurare de forțe.

„Echipajele noastre au intervenit, într-adevăr, la mai multe incendii de vegetație, dar numărul lor a scăzut față de anii trecuți. De obicei, incendiile sunt cauzate de neglijența oamenilor sau din cauza unor incidente cum ar fi scurtcircuite, dar și autoaprindere din cauza caniculei. Nu au fost incendii de amploare, de statistică, a scăzut numărul de intervenții în aceste cazuri. Cred că oamenii au devenit mult mai conștienți și sunt mai atenți la acest fapt. Noi am făcut tot felul de campanii de prevenire pentru a aduce în atenția publicului pericolele la care se expun”, a specificat Ionuț Grădinaru, inspector șef ISU Iași.

Roboții de la ISU Iași sunt pregătiți să intervină în situațiile din alte județe, dacă va fi nevoie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *