Prima pagină » National » ROBOR crește, iar creditele românilor vor fi mai scumpe
ROBOR crește, iar creditele românilor vor fi mai scumpe

ROBOR crește, iar creditele românilor vor fi mai scumpe

12 apr. 2022, 11:58,
în National

ROBOR crește, iar românii vor plăti credite mai scumpe, o arată piața economică. Vorbim despre faptul că ROBOR la trei luni a crescut de la 4,70% la 4,71%. În acest context, singura veste bună ar fi faptul că ratele românilor vor fi afectate. Dar nici aici situația nu este tocmai roz pentru că românii care și-ar putea amâna ratele ar plăti mai mult la bancă din cauza dobânzilor care vor fi acumulate.

Asta în condițiile în care BNR a decis în ianuarie ca să majoreze ratei dobânzii de politică monetarăla 2.00, de la un procent care era 1.75. Desigur, pe de altă parte, războiul din Ucraina are cun ”cuvânt greu de spus” în această situație. Concret, românii nu numai vor trebui să plătească mai multe pentru creditele accesate, dar vor plăti mai mult pentru alimente, pentru gaze naturale sau curent electric.

ROBOR crește iar creditele românilor vor fi mai scumpe

Anunţul asupra faptului că ROBOR la trei luni și la șase luni a crescut va duce la scumpirea creditelor românilor. În acest context, cetățenii vor plăti mai mult pentru fiecare rată. De exemplu, ROBOR la șase luni a crescut la 4,84% ce reprezintă cea mai mare valoare din 2013 până acum.

Ce este ROBOR și cum afectează ratele românilor

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumuta, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

Un calcul simplu arată faptul că românii vor plăti și mai mult la creditele de nevoi personale sau la cele de casă. Potrivit jurnaliştilor de la europaliberă.ro, o tânără care a luat un credit ipotecar în valoarea totală de 266.190 cu o rată de 1.237 lei ar plăti aproximativ 1.600 de lei:

” În februarie am avut o rată de 1.238 de lei. Prima lună în care se aplică noul indice este martie, am plătit 1.176 lei. Calculasem că ar fi fost de vreo 1.600 de lei dacă nu treceam de la ROBOR la IRCC”, mai spune tânăra.

BNR a majorat rata dobânzii din ianuarie 2022

Efectele crizei economice se văd şi din perspecitva în care BNR a decis în ianuarie 2022 să majoreze rata dobânzii. S-a întâmplat în ianuarie 2022 în momentul în care Consiliul de Administrație a decis acest lucru:

„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 10 ianuarie 2022, a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută pe an, de la 1,75 la sută pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022; extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la 1,00 punct procentual, de la 0,75 puncte procentuale. (…). o arată decizia BNR.

Desigur, analiștii au afirmat recent faptul că există și o criză alimentară. Nu neapărat din perspectiva lipsurilor de pe rafturi cât din perspecitva prețurilor mai mare. Totul vine în contextul în care în Ucraina are loc un război, iar exportul de cereale este deficitar. Nici producția de cereale din Ucraina nu ar fi la nivelul anilor anteriori, lucru care se traduce prin scumpiri mari pe piață și materie primă mult mai puțină. În altă ordine de idei, ROBOR va mai crește iar creditele românilor vor crește şi ele. Unii specialiști afirmau faptul că acesta ar putea trece de pragul de 6% în perioada următoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`