La modă astăzi, această practică face obiectul unor opinii mixte. Printre efectele negative ale postului intermitent se numara amețelile, dificultățile de concentrare și tulburările de somn. Iată cinci riscuri pentru sanatate ale postului intermitent!
Postul intermitent reprezinta un fel de practică alimentară care alternează perioadele de post cu perioadele de alimentație normală. Adepții acestuia sustin ca sistemul digestiv are nevoie de odihnă. In timpul preistoriei, de exemplu, oamenii nu mâncau trei mese pe zi, așa cum se întâmplă astăzi.
Reducerea aportului de calorii, limitarea creșterii în greutate, precum și a grăsimii corporale, acestea sunt doar o parte dintre virtuțile atribuite postului intermitent. Iată cinci motive pentru a nu încerca această practică!
Riscurile postului intermitent: efecte secundare multiple
Trebuie să știți că opiniile diferă în ceea ce privește postul intermitent. Unele studii consideră că acesta ajută la reducerea șanselor de a te trezi la miezul nopții, altele indică contrariul. Această practică ar perturba somnul și ar determina unii indivizi să experimenteze nopți fără somn de calitate. Unele cercetări sugerează o scădere a timpului de somn REM. Cu toate acestea, postul intermitent îmbunătățește memoria, dispoziția și abilitățile de învățare. Lipsa somnului poate afecta sănătatea și munca, așa că ar fi o idee bună să stabiliți mai multe gustări pe zi – între 3 și 5 – mai degrabă decât să postiți. Prin prevenirea dorinței de a gusta la miezul nopții, îmbunătățim calitatea somnului.
Postul intermitent ar putea fi, de asemenea, o sursă de vitalitate și vigilență reduse. Într-adevăr, organismul nu ar consuma suficiente calorii în această perioadă. Practica poate cauza amețeli, probleme de concentrare, precum și oboseală. În caz de amețeală, devine esențial să vă reîncărcați stocurile de energie cu o gustare.
Promisiunea pierderii rapide în greutate este principalul motiv pentru care unii oameni practică postul intermitent. Cu toate acestea, metabolismul nostru este complex, astfel încât pot fi resimțite și alte efecte secundare. Acestea includ, de exemplu, o pierdere a musculaturii sau o deteriorare a aspectului fizic. A te priva de hrană pentru o lungă perioadă de timp poate contribui, de asemenea, la creșterea nivelului de cortizol și, prin urmare, la stres. Cu toate acestea, un nivel ridicat de cortizol este adesea sinonim cu stocarea grăsimilor, ceea ce explică riscul unui efect yo-yo.