Prima pagină » International » Riscul infectării cu Covid-19, redus cu 95% dacă purtăm două măști una peste cealaltă
Riscul infectării cu Covid-19, redus cu 95% dacă purtăm două măști una peste cealaltă

Riscul infectării cu Covid-19, redus cu 95% dacă purtăm două măști una peste cealaltă

11 feb. 2021, 12:02,
Elena Nicoleta BUJOR în International

Subiectul purtării a două măști de protecție concomitent, una peste cealaltă, este din ce în ce mai dezbătut. Potrivit unui studiu, purtarea a două măști puse una peste alta reduce riscul infectării cu virusul Covid-19.

Un nou studiu a fost realizat de mai mulți specialiști din cadrul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC). Cercetătorii au demonstrat faptul că și o mască foarte bine fixată pe față reduce expunerea la posibilele particule infecțioase din aer cu până la 95 la sută.

Specialiștii afirmă cu cât sunt mai fixe măștile pe fața oamenilor, cu atât protecția este mai mare. Cercetătorii americani din cadrul CDC au realizat studiul utilizând manechine echipate cu diferite tipuri de măști, situate la o distanță de șase metri unul de celălalt. În urma unor analize, au văzut câte dintre particulele ies de la unul și ajung la celălalt, fiind astfel inhalate, potrivit Politico.

Două măști purtate simultan sunt mai eficiente împotriva Covid-19

Purtarea unei singure măști, chirurgicală sau din pânză, a blocat particulele infecțioase în proporție de doar 40%. Rezultatul a fost schimbat în momentul în care la unul dintre manechine, peste prima mască, a mai fost adăugată încă una din pânză, potrivit studiului. Circa 80% dintre particule au fost blocate și nu au ajuns să fie inhalate.

Cercetătorii nu s-au oprit aici și au decis să continue experimentul, adăugându-i și celuilalt manechin o a doua mască din pânză. Mai mult de 95% dintre particule au fost blocate, a declarat medicul John Brooks, unul dintre membrii Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

„Prima provocare este de a-i determina pe cât mai mulți oameni să poarte măști de protecție. Și apoi pentru cei care poartă mască, să-i ajutăm să obțină cele mai multe beneficii”, a mai spus John Brooks.

Specialiștii în domeniu au utilizat o singură marcă de mască chirurgicală și un singur fel de mască de pânză și nu se pot pronunța cu privire la utilizarea altor tipuri de produse, respectiv eficiența lor.

„La finalul studiului că măștile din pânză cresc eficiența celei chirurgicale, dacă este purtată peste, pentru că o strânge mai bine și o fixează pe față astfel încât golurile să fie eliminate, iar particulele din aer să nu poată pătrunde”, au menționat experții de la CDC.

Anthony Fauci, despre cum să ne ferim de coronavirus

Noile tulpini mutante ale virusului SARS – COV – 2 au dat bătăi de cap reprezentanților din domeniul sanitar. Oficialii și-au exprimat îngrijorarea după ce au fost confirmate zeci de cazuri de infecţie cu o nouă variantă mutantă a noului coronavirus şi în Statele Unite ale Americii.

Astfel, medicul Anthony Fauci recomandă purtarea a două măști simultan. Reprezentanții sănătății sunt îngrijorări de ce ar putea însemna creșterea numărului de cazuri de infecție cu noile variante Covid-19 și ce ar însemna acest lucru în lunile ce urmează. Oficialii atrag atenţia şi precizează faptul că activităţile de zi cu zi devin tot mai periculoase.

„Am văzut ce se întâmplă în alte țări care au avut un control relativ bun al coronavirusului, apoi aceste variante au preluat controlul și s-a constatat o răspândire explozivă a virusului”, a declarat medicul de urgență Leana Wen pentru CNN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`