Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Riscul de infectare cu Covid prin atingerea suprafeţelor contaminate este redus, dar nu trebuie neglijat: studiu
Riscul de infectare cu Covid prin atingerea suprafeţelor contaminate este redus, dar nu trebuie neglijat: studiu

Riscul de infectare cu Covid prin atingerea suprafeţelor contaminate este redus, dar nu trebuie neglijat: studiu

05 feb. 2021, 12:49,
în Sanatate

Suprafețele care sunt frecvent atinse de mulți oameni pot fi contaminate cu coronavirus, dar riscul de infecție pe această cale este scăzut. Cu toate acestea, colectarea regulată a probelor de pe mânerele ușilor, butoanelor sau tastaturilor ar putea fi utilă pentru monitorizarea evoluției pandemiei.

Ați încercat vreodată să apăsați butonul la o trecere de pietoni cu cotul? Tricky, nu-i așa? Două studii în colaborare cu oamenii de știință Eawag au arătat că nu ar trebui să fim prea preocupați de contractarea noului coronavirus de pe butoane sau tastaturi, cel puțin în comparație cu alte căi de transmisie posibile.

8% probe pozitive

În primul studiu, realizat între aprilie și iunie 2020, au fost colectate aproape 350 de probe de suprafață de pe mânerele ușilor de intrare în birouri, tastaturile ATM, pompele de benzină – și butoanele semaforului. Dintre aceste probe, 29 (aproximativ 8%) au fost pozitive pentru materialul genetic din coronavirus. Cu toate acestea, concentrațiile au fost atât de scăzute, încât riscul de infecție prin atingerea unei suprafețe contaminate a fost, de asemenea, estimat a fi scăzut – „mai puțin de 5 din 10.000”, potrivit departamentului de Microbiologie de mediu Timothy Julian de la Eawag. Studiul – realizat în Somerville (o suburbie din Boston, Massachusetts, cu o populație de aproximativ 80.000 de locuitori) – a fost condus de doctorandul Abigail Harvey și de profesorul Amy Pickering de la Universitatea Tufts.

Eșantionarea: un sistem de avertizare timpurie

În ciuda știrilor liniștitoare că suprafețele cu atingere înaltă joacă probabil un rol minim în transmiterea coronavirusului, oamenii de știință sugerează că eșantionarea ar trebui efectuată în mod regulat: suprafețele au fost atinse de diferite persoane de până la 30 de ori pe oră și a existat un acord bun între rata de pozitivitate a probelor de suprafață și tendința în noile cazuri de infecție detectate prin teste clinice. Timothy Julian concluzionează: „La fel ca în cazul eșantionării apelor uzate, supravegherea ARN-ului SARS-CoV-2 pe suprafețe cu atingere ridicată ar putea fi un instrument util – în plus față de testele clinice – pentru a oferi avertizare timpurie a tendințelor cazurilor de COVID-19.

Spălarea mâinilor: cea mai bună strategie

În cel de-al doilea studiu, condus de Ana Karina Pitol de la Imperial College, Londra, au fost utilizate modele de evaluare a riscurilor pentru a evalua eficacitatea dezinfecției suprafeței și a mâinilor în reducerea riscului de transmitere prin suprafețe contaminate. Rezultatele sunt neechivoce: în timp ce eficacitatea dezinfectării suprafeței depinde de numeroși factori și este relativ limitată, dezinfectarea mâinilor reduce substanțial riscurile de infecție. Cu toate acestea, în anumite condiții, riscurile transmiterii prin butoane, tastaturi sau mânere pot deveni deloc neglijabile. După cum subliniază Timothy Julian, „tinând cont de zecile de obiecte contactate în fiecare oră, riscul de infecție al unei persoane va crește, desigur, dacă o mulțime de oameni poartă virusul – deși riscul de transmisie pe alte căi ar crește, de asemenea, în special dacă distanțarea socială nu este respectată sau în spații aglomerate.”

Nu au fost incluse în aceste studii suprafețele pe care oamenii le pot contamina pe perioade mai lungi, cum ar fi felurile de mâncare sau mesele din restaurante.

Timothy Julian spune: „Probabilitatea ca cineva să tusească sau să strănute peste o masă și să se găsească acolo picături cu încărcături virale ridicate este mult mai mare decât în ​​cazul unui buton sau a unui mâner al ușii – deci rămâne foarte important ca mesele sa fie dezinfectate și vasele spălate corespunzător.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *