Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Risc ridicat de boli dacă mâncați alimente ultra-procesate
Risc ridicat de boli dacă mâncați alimente ultra-procesate

Risc ridicat de boli dacă mâncați alimente ultra-procesate

19 dec. 2020, 18:58,
BZI.ro, în Sanatate

Rafturile supermarketurilor sunt inundate din ce în ce mai mult cu alimente produse prin prelucrarea industrială extinsă, care sunt în general sărace în nutrienți esențiali, bogate în zahăr, ulei și sare și care ar putea fi supra-consumate. Un studiu al Departamentului de Epidemiologie și Prevenire de la IRCCS Neuromed, din Italia, confirmă că aceste alimente sunt dăunătoare sănătății.

Publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică, studiul a inclus peste 22.000 de cetățeni care au participat la Proiectul Moli-sani. Analizând obiceiurile lor alimentare și urmărindu-și condițiile de sănătate timp de peste opt ani, cercetătorii Neuromed au putut observa că cei care consumă o cantitate mare de alimente ultraprocesate prezintă un risc crescut de deces din orice cauză de 26% și de 58% în mod specific din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit Medical Xpress.

Marialaura Bonaccio, cercetător la Departamentul de Epidemiologie și Prevenire și primul autor al studiului, spune: „Pentru a evalua obiceiurile nutriționale ale participanților la Moli-sani, am folosit clasificarea internațională NOVA, care caracterizează alimentele pe baza cantității lor care sunt supuse extracției, purificării sau modificării. Cei cu cel mai înalt nivel de procesare industrială se încadrează în categoria alimentelor ultraprelucrate. Conform observațiilor noastre, persoanele care consumă cantități mari din aceste alimente prezintă un risc crescut de a muri din cauza bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare.”

Risc ridicat de boli dacă mâncați alimente ultra-procesate

Principalul vinovat ar putea fi zahărul, care se adaugă în cantități substanțiale în alimentele ultra-procesate. Dar răspunsul pare mai complex. Augusto Di Castelnuovo, epidemiolog al Departamentului de Epidemiologie și Prevenire, spune: „Conform analizelor noastre, excesul de zahăr joacă un rol, dar reprezintă doar 40% din riscul crescut de deces. Ideea noastră este că un rol important este jucat chiar de prelucrarea industrială, care este capabilă să inducă modificări profunde în structura și compoziția nutrienților.”

Licia Iacoviello, profesor titular de igienă și sănătate publică la Universitatea Insubria din Varese, spune: „Eforturile menite să conducă populația către o dietă mai sănătoasă nu mai pot fi abordate doar prin numărarea caloriilor sau prin referiri vagi la dieta mediteraneană. Sigur, am obținut rezultate bune prin aceste mijloace, dar acum frontul de luptă este în mișcare. Tinerii, în special, sunt din ce în ce mai expuși alimentelor preambalate, care sunt ușor de preparat și consumat, extrem de atractive și, în general, ieftine. Acest studiu și alte studii internaționale mergând în aceeași direcție, ne spun că alimentele minim procesate trebuie să fie primordiale pentru o alimentație sănătoasă. Petrecând câteva minute gătind un prânz în loc să încălzim un recipient în cuptorul cu microunde sau poate pregătind un sandviș pentru copiii noștri în loc să punem o gustarea gata ambalată în rucsacul lor sunt acțiuni care ne vor recompensa de-a lungul anilor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *