Prima pagină » Sanatate » Rinită alergică tratament. În ce condiții apare patologia

Rinită alergică tratament. În ce condiții apare patologia

17 apr. 2024, 15:53,
în Sanatate

Cauți tratament pentru rinită alergică? Sau nu știi dacă suferi de această patologie? Acest articol îți este destinat. Dacă te confrunți adesea cu perioade în care strănuți de multe ori, dacă ai nasul înfundat frecvent sau îți curge adeseori, iar ochii, gura și pielea îți dau senzație de mâncărime, probabil că suferi de rinită alergică.

Rinită alergică tratament. De ce apare și cum o putem identifica

Rinita alergică este cunoscută și după denumirea de febra fânului. Nu te lăsa însă înșelat de nume – nu trebuie sa te expui la fan pentru a avea simptomele, iar febra fanului nu provoacă febra.

Patologia se dezvoltă când sistemul imun devine sensibil și reacționează exagerat la ceva din mediu care, de obicei, nu determină probleme la majoritatea oamenilor. Rinita alergică nu este provocată de o bacterie sau de un virus și nu este contagioasă.

Rinita alergică este de două tipuri: sezonieră și perenă. Simptomele rinitei alergice sezoniere se pot produce primăvara, vara și la începutul toamnei. Acestea sunt determinate de obicei de o sensibilitate la sporii de mucegai din aer sau la polenul din iarbă, copaci și buruieni (de exemplu, ambrozia).

Persoanele cu rinită alergică perenă experimentează simptomele tot anul, indiferent de sezon. Aceasta este în general provocată de alergenii prezenți în mod constant în mediul înconjurător: acarieni din praful de casă (saltele, perne, covoare, fotolii, etc), mucegaiuri, pene, scuame animale, etc. Persoana cu rinita alergica perenă pare tot timpul că este răcită. Criza se poate declanșa dimineața și se poate repeta de mai multe ori pe zi. Alergiile alimentare preexistente sau ascunse rareori determina simptome nazale perene.

Ce tratament putem folosi pentru rinită alergică

Rinita alergică apare datorită unor reacții imunologice excesive în prezența unor substanțe străine denumite alergeni. Gradul de sensibilizare a persoanei și cantitatea de alergeni influențează în mod decisiv apariția și agravarea simptomatologiei. Alergenii pot fi: de exterior (polen de la copaci, iarbă și buruieni), de interior (păr de animal de companie, acarieni din praf, mucegai), iritanți: fum de țigară, parfum, fum de la benzină.

Atât în răceală, cât și în alergie, îți curge nasul. Există, însă, unele diferențe de manifestări între rinită și răceală și este indicat să fim atenți la simptomele diferite. În cazul răcelii vei resimți disconfort în tot corpul, secrețiile nazale pot fi galben-verzui, nu resimți mâncărime la nivelul foselor nazale, poți face febră iar simptomele apar brusc și trec destul de repede. În alergie situația stă puțin diferit. Zonele în care resimți cel mai mare disconfort sunt ochii, nasul și gâtul, secrețiile nazale sunt transparente, te mănâncă nasul, nu faci febră. Simptomele apar sezonier și/sau pe perioade mari de timp.

Ca tratament pentru rinită alergică, medicii recomandă în primul rând evitarea. Adică să eviți să te expui la alergeni, microbi, praf, polen și orice crezi că îți poate declanșa o alergie. De asemenea, există și o serie de medicamente pe care le poți lua pentru a opri simptomele date de rinită. Acestea fac parte din clasa antihistaminicelor, decongestionantelor nazale, corticosteroizii nazali. De asemenea, există și tratamente naturiste pentru ameliorarea stărilor date de această patologie. Cele mai indicate sunt ghimbirul și tratamentul la aburi.

Acum că știi tratamentul pentru rinită alergică, trebuie să știi și ce medicamente nu sunt recomandate în tratarea rinitei alergice. Pentru tratamentul acestui tip de alergie nu se recomandă antibioticele și chirurgia nazală. De asemenea, medicii recomandă să nu luați medicamente fără un consult medical în prealabil și fără a avea o prescripție medicală.

Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Moneda din ’75 care se vinde acum cu peste 33.000 de lei. Detaliul care o face atât de scumpă
observatornews.ro
Şapte judeţe intră de la ora 12:00 sub cod galben de ploi şi vijelii, cu grindină şi descărcări electrice
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vremea distruge minivacanța de 1 mai. Temperaturi scăzute și risc de ninsori
SportpeSurse
VIDEO | Creatura letală, de dimensiuni uriașe, a ieșit la lumină și a ajuns în mijlocul oamenilor
Playtech.ro
Insula din Grecia mai frumoasă decât Santorini. Cazările sunt mult mai ieftine, iar peisajele sunt unice în lume
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 aprilie 2025
24 aprilie 2025