Rezultatul biopsiei de col uterin il vei avea in aproximativ 14 zile de la efectuarea biopsiei. Rezultatul biopsiei de col poate fi normal sau anormal. Rezultatele testului Papanicolaou anormal, al colposcopiei si al biopsiei cervicale sunt comparate si evaluate.
Recuperarea dupa o biopsie de col
Rezultat normal la biopsia de col
Rezultatul normal la biopsia de col uterin semnifica faptul ca examenul microscopic nu evidentiaza tesut anormal. In continuare se indica monitorizarea prin teste Papanicolaou la intervale regulate, conform recomandarilor medicului. Daca testul Papanicolaou initial, anterior biopsiei, a evidentiat modificari celulare moderate sau severe, se poate efectua in plus conizatia, care poate explica rezultatele contradictorii gasite la biopsia de col.
Rezultat anormal la biopsia de col
Rezultatul anormal al biopsiei de col uterin semnifica faptul ca examenul microscopic evidentiaza tesut anormal. Acesta poate indica:
– o infectie a colului uterin (cervicita): infectia poate fi tratata cu medicamente; se indica repetarea testului Papanicolaou dupa terminarea tratamentului;
– modificari celulare minore (displazie cervicala cu grad scazut, CIN 1): acestea nu necesita obligatoriu tratament, ci se recomanda doar monitorizarea prin test Papanicolaou la 6, 12 si 18 luni dupa biopsie;
– modificari celulare moderate sau severe (displazie cervicala cu grad inalt, CIN 2,CIN 3): acestea necesita tratament;
– cancer de col uterin (cancer cervical): cancerul necesita tratament.
In cazul in care apare un rezultat discordant intre testul Papanicolaou initial, colposcopie si biopsia de col se indica:
– repetarea testului Papanicolaou, cu sau fara colposcopie;
– conizatia, daca testul Papanicolaou evidentiaza modificari celulare moderate sau severe (CIN 2, CIN 3).