Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Rezultatele testului de hemoglobina: ce inseamna hemoglobina mare
Rezultatele testului de hemoglobina: ce inseamna hemoglobina mare

Rezultatele testului de hemoglobina: ce inseamna hemoglobina mare

19 apr. 2021, 15:23,
în Sanatate

Testul de hemoglobină (Hgb) măsoară cantitatea de hemoglobină pe care o conțin celulele roșii din sânge. Hgb este o proteină produsă de măduva osoasă stocată în celulele roșii din sânge. Ajută celulele roșii din sânge să transporte oxigenul din plămâni către corpul vostru, prin artere. De asemenea, transportă dioxidul de carbon (CO2) din jurul corpului înapoi în plămâni, prin vene. Hgb este ceea ce face ca globulele roșii din sânge să pară roșii. Rezultatele testului de hemoglobina: ce inseamna hemoglobina mare?

Hgb anormal de mare sau scazuta poate provoca simptome precum epuizare, amețeli sau dificultăți de respirație. Medicul dumneavoastră vă poate sugera un test Hgb dacă aveți aceste simptome. Este posibil să aveți o afecțiune care trebuie diagnosticată.

Aflați de ce este posibil să aveți nevoie de un test Hgb, care sunt intervalele tipice pentru Hgb și ce poate provoca niveluri anormale de Hgb.

De ce am nevoie de testul Hgb?

Testul Hgb utilizează un eșantion de sânge pentru a determina nivelurile de hemoglobină. Pentru a lua o proba, asistenta extrage sânge dintr-o venă ciupind degetul sau introducând un ac cu un tub atașat în pliul brațului. Eșantionul este apoi depozitat în tub pentru a fi analizat ulterior la un laborator.

Testul Hgb poate fi comandat ca parte a unui test complet de hemogramă (CBC). Un test CBC măsoară și alte componente importante ale sângelui, cum ar fi celulele albe din sânge și trombocitele. Nivelurile anormale ale oricăreia dintre aceste celule pot indica afecțiuni subiacente sau tulburări sanguine.

Iată alte motive pentru care medicul dumneavoastră poate comanda un test Hgb:

Aveți părinți sau alți membri ai familiei care suferă de tulburări de sânge, cum ar fi anemia falciformă.
Ai o infecție.
Nu aveți suficient fier în dietă.
Ați pierdut mult sânge după o intervenție chirurgicală sau un traumatism.
Esti insarcinata.
Aveți o afecțiune care vă poate afecta nivelul de Hgb.
Nu trebuie să postiți în mod specific pentru testul Hgb. Este posibil să trebuiască să țineți post – evitând mâncarea sau lichidele cu calorii timp de aproximativ 12 ore – dacă medicul dumneavoastră intenționează să testeze chimia sângelui în același timp. Cu toate acestea, ar trebui să beți multă apă.

Care sunt simptomele hemoglobinei marite?

Hemoglobina mare este cunoscut sub numele de policitemie. Aceasta înseamnă că aveți prea multe celule roșii in sânge. Policitemia vera este un cancer al sângelui în care măduva osoasă supraproduce globulele roșii. Un test de sânge arată, de asemenea, că aveți un număr mare de celule roșii din sânge și un hematocrit ridicat.

Simptomele frecvente ale nivelurilor ridicate de Hgb includ:

mâncărime
durere de cap
ameţeală
învinețiri ușoare sau sângerânde
transpiratie mai mare decât de obicei
umflarea dureroasă a articulațiilor
scădere anormală în greutate
o nuanță galbenă pentru ochi și piele (icter)
extenuare
o nuanță purpurie sau roșiatică a pielii

Care sunt cauzele hemoglobinei marite?

Hgb ridicat poate rezulta din necesitatea corpului de a stoca mai mult Hgb în celulele roșii din sânge datorită mediului înconjurător, o afecțiune care vă afectează funcția inimii sau plămânilor sau alegerile stilului de viață.

Cauzele posibile ale nivelurilor ridicate de Hgb includ:

altitudini mari în care nu există atât de mult oxigen în aer, cum ar fi în munți
fumatul produselor din tutun
boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), o afecțiune care inflamează plămânii și împiedică pătrunderea aerului în plămâni
boli ale inimii sau plămânilor care vă afectează capacitatea de a respira, capacitatea plămânilor de a trece oxigen în sânge sau capacitatea inimii de a pompa normal
administrarea inutilă a eritropoietinei, cum ar fi îmbunătățirea performanței fizice la nivel înalt

Alte cauze includ:

deshidratare severa
insuficienta cardiaca
cancer la ficat sau rinichi

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`