Rezultatele testelor Covid-19 ale românilor de pe aeroportul Creta. Rezultatele testelor COVID-19 ale românilor care au venit cu avionul pe insula Creta, din Grecia sunt negative.
Rezultatele testelor Covid-19 ale românilor de pe aeroportul Creta
Ieri, pe aeroportul din Creta au fost luate 550 de teste, ale unor turişti de la mai multe avioane, şi toate sunt negative. Tot ieri, în toată Grecia au fost luate 1972 de teste de la turişti şi doar două au fost pozitive. Nu doar românii sunt testaţi. Astăzi, 3 iulie 2020, de exemplu, tot în Creta a fost testat un întreg avion de la Munchen.
Motivul testării întregului avion este doar acum la început de sezon, pentru că se doreşte crearea unei baze de referinţă cu date de sănătate la turişti din toate ţările. Ulterior, vor fi testaţi prin sondaj maxim 10-15 turişti dintr-un avion. Cei care vor fi testaţi vor fi aleşi de un soft, aleatoriu, în baza codului QR pe care îl primeşti după ce completezi celebrul formular online.
Ce anunţaseră iniţial autorităţile elene
Turiştii români testaţi ieri pe aeroport au plecat apoi spre hoteluri şi nu li s-a impus să stea în camere. Doar dacă ar fi ieşit pozitivi ar fi fost contactaţi individual pentru transfer la hotelul de izolare de pe insulă.”, a scris Răzvan Pascu, consultant în turism, pe Facebook.
Românii care au aterizat în Creta pe Aeroportul Heraklion, cu o cursă care a adus turiști din București și Cluj Napoca, au fost testați COVID.
Testarea a durat peste 3 ore, a povestit unul dintre pasagerii aflați în avion. Acesta a adăugat că, din spusele personalului de la hotel, că acest lucru nu s-a întâmplat și în cazul turiștilor din alte țări. Acest eveniment vine după ce, ieri, Ministerul Turismului din Grecia a transmis că „testele aleatorii vor fi efectuate cu frecvență scăzută. Probabilitatea testării cetățenilor români este foarte mică”.
„A fost o surpriză pentru toți pasagerii avionului, cred, pentru că toți eram convinși că testarea va fi aleatorie. Am fost înghesuiți într-un spațiu de nu mai mult de 50 de metri pătrați, nu ni s-au oferit explicații și am înțeles după câteva minute că urma să fim testați absolut toți, lucru care s-a și întâmplat. (…) Au fost testați inclusiv bebelușii”, a spus el.
Toți pasagerii avionului completaseră online formularul necesar pentru a intra în Grecia și pe baza acestuia au fost testați, din spusele bărbatului. El a adăugat că pasagerii din celelalte avioane care au aterizat în Creta au fost lăsați să plece fără a fi testați, iar explicația dată de angajații aeroportului a fost că erau fie curse interne, fie curse cu escală la Atena.
Anunț important pentru toți românii care vor să plece în Grecia
Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a discutat, joi, la telefon cu omologul grec Nikos Dendias pentru a soluţiona întârzierile înregistrate la punctul de frontieră dintre Bulgaria şi Republica Elenă (Kulata – Promachonas), odată cu instituirea, la 1 iulie, a noilor reguli privind intrarea cetăţenilor străini în Grecia, informează MAE, într-un comunicat de presă. MAE a trimis un reprezentant al Consulatului General al României la Salonic se află la punctul de trecere a frontierei Kulata – Promachonas pentru a acorda asistenţă cetăţenilor români.
„În contextul întârzierilor înregistrate la punctul de frontieră dintre Bulgaria şi Republica Elenă (Kulata – Promachonas), odată cu instituirea, la 1 iulie, a noilor reguli privind intrarea cetăţenilor străini în Republica Elenă, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu omologul elen, Nikos Dendias, căruia i-a prezentat situaţia cu care se confruntă cetăţenii români aflaţi în tranzit către Grecia, făcând apel la identificarea unor soluţii pentru reducerea timpului de aşteptare şi evitarea aglomerării autoturismelor în acest punct de frontieră şi sugerând deschiderea şi altor puncte de frontieră, având în vedere demararea sezonului turistic. În context, a menţionat ponderea importantă a turiştilor români în Grecia şi necesitatea asigurării condiţiilor optime pentru ca aceştia să poată ajunge în cele mai bune condiţii la locul de petrecere a vacanţei”, arată reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă remis, joi, 2 iulie 2020.