Prima pagină » Eveniment-Social » Rezultatele probelor de la Bacalaureat vor fi confidenţiale! Ministerul Educaţiei a făcut anunţul
Rezultatele probelor de la Bacalaureat vor fi confidenţiale! Ministerul Educaţiei a făcut anunţul

Rezultatele probelor de la Bacalaureat vor fi confidenţiale! Ministerul Educaţiei a făcut anunţul

19 iun. 2020, 12:34,
George Cristian în Eveniment-Social

Rezultatele probelor de la Bacalaureat vor fi confidenţiale. Măsuri fără precedent luate de Ministerul Educaţiei. Este pentru prima oră în istoria probelor de Bacalaureat când rezultatele nu vor fi publice. Măsura ar fi luată după ce, se pare, s-ar încălca legea Datelor cu Protecţie impusă acum ceva timp la nivelul Uniunii Europene.

Rezultatelor probelor de la Bacalaureat vor fi confidenţiale! Vor exista doar coduri

În conformitate cu prevederile art.5 și ale art.6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui. Este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD când notele/rezultatele candidaților vor fi afișate astfel.” se arată în comunicatul de presă al Ministerului Educaţiei.

”Comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen vor tipări din aplicația informatică EvNat un raport ce va conține: școala de proveniență a candidatului, județul, numele și prenumele candidatului, CNP și codul unic aferent candidatului”

Site-ul ministerului va conţine doar codul unic al candidatului

Site-ul ministerului va conţine doar codul unic al candidatului scoala de provenienţa şi rezultatele probelor. Diferit de anii trecuţi, site-ul edu.ro va afişa nota, codul unic al elevului dar şi şcoala de provenienţa a acestuia. Numele nu va mă ifi afişat pe site.

”Listele afișate în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro vor conține următoarele informații: codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media. Comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen vor informa candidații, în cursul acestei zile, că rezultatele vor fi afișate cu anonimizarea numelui și a prenumelui.”

Ministerul susţine că decizia a fost luată după consultările cu absolut toate asociatile

Ministerul Educaţiei a luat decizia după ce s-a consultat cu toate asociaţiile din domeniul educaţiei. Conform comunicatului, ministerul Educaţiei a stat la discuţii cu reprezentanții părinților, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Național al Rectorilor. Toate asociațiile au fost de acord cu măsurile pe care ministerul Educației le va lua în legatură cu probele de la Evaluarea Națională care s-a susținut în această săptămână, dar si cu probele de la Bacalaureat 2020.

”Decizia a fost luată, inclusiv, în baza consultărilor cu partenerii sociali – federațiile sindicale reprezentative din învățământ, reprezentanții părinților, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Național al Rectorilor – toți fiind de acord cu anonimizarea datelor cu caracter personal, respectiv a numelui și a prenumelui elevului.”

Totuşi este destul de dubios ca aceasta modalitate nu s-a aplicat până acum, asta deşi actul normativ a fost adoptat de Uniunea Europeană cu mult timp în urmă.

S-ar putea da liber unor fraudări la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională

Interesant este faptul că s-a creat un cadru în care ar putea apărea multe suspiciuni despre fraudă, atât la probele de la Evaluarea Naţională cât şi cele de la Bacalaureat. Accesul neîngrădit la informaţie suferă vădit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *