Rezultatele la Bacalaureat 2020 la Iași vor fi afişate azi, până în ora 12,00. Notele la BAC 2020 vor fi afișate la avizierele liceelor și pe edu.ro cu anonimizarea numelui şi a prenumelui, a anunțat Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
UPDATE: Conform Ministerului Educaţiei Naţionale, în judeţul Iaşi s-au luat 12 medii de nota zece. Cele mai multe medii de nota 10 s-au luat la Colegiul Național Iași. Șapte elevi de la această instituție de învățământ au luat media maximă. Conform aceluasi site, Iaşul ocupa un loc fruntaş în ierarhia Educaţiei Naţionale. Cu 12 medii de 10, Iaşul ocupa poziţia a patra după Bucureşti, Prahova și Suceava. Conform informațiilor de ultimă oră, la nivel de țară s-au luat 232 de medii de nota 10. La Bacalaureat 2020 s-au luat, conform statisticilor, cele mai multe note de 10 din ultimii 16 ani.
UPDATE: Rata de promovare (înainte de contestații) înregistrată de absolvenții studiilor liceale și care au susținut probele examenului de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2020,atât din promoția curentă, cât și din promoțiile anterioare este de 62.9%. Pentru promoția curentă, rata de promovare este 71.4%, iar pentru promoțiile anterioare – 25.00%.
UPDATE: Procente de promovare peste 70% s-au înregistrat în următoarele județe:Cluj(77.8%),Sibiu (71.8%), Iași( 71.4%) și Brașov (71.00%). În Capitală, rata de promovare s-a situat la 70%. Județele în care ratele de promovare au fost sub 50%: Ilfov (32.2%), Giurgiu (42.4%), Mehedinți (47.8%) și Gorj (49.7%).
Știrea inițială
Astfel, la avizier, precum și pe pagina online dedicată rezultatelor de la Bacalaureat 2020 vor apărea coduri în dreptul cărora vor fi afișate notele și mediile. Fiecare candidat de la Bacalaureat va primi anterior afișării rezultatelor codul specific. Fiecare candidat va trebui să îl identifice la afișarea rezultatelor pentru a-și vedea notele, în dreptul lui.
Rezultatele la Bacalaureat 2020 la Iași: Cum se depune contestație la Bacalaureat 2020
Contestațiile pot fi depuse în ziua afișării primelor rezultate la BAC 2020, adică marți, 30 iunie, între orele 16:00 și 20:00, dar și pe 1 iulie, între orele 8:00 și 12:00. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Contestațiile pot fi depuse și în format fizic, ca în anii anteriori.
Când se afișează rezultatele finale la Bacalaureat 2020
Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi anunţate duminică, 5 iulie. „Contestaţiile la probele scrise se depun şi se înregistrează la centrul de examen, în perioada prevăzută de calendarul examenului de bacalaureat. Preşedintele, împreună cu unul dintre vicepreşedinţi, cu secretarul sau cu un membru al comisiei din centrul de examen, primesc contestaţiile şi le înregistrează. Cererile prin care se contestă notele obţinute la evaluarea iniţială, însoţite de un borderou în care se precizează numele candidaţilor şi probele, respectiv, disciplina/disciplinele pentru care este depusă contestaţia se înaintează comisiei din centrul zonal de evaluare, de către un delegat al comisiei din centrul de examen”, potrivit Ministerului Educației.
Rezultatele la Bacalaureat 2020 la Iași: Cum se notează lucrările la contestaţii
Pentru lucrările care au primit iniţial note cuprinse între 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 şi 4,99, sau o notă cel puţin egală cu 9,50, nota definitivă este nota acordată de către comisia de contestaţii.
Pentru lucrările care au primit iniţial, la comisia din centrul zonal de evaluare, alte note decât cele menţionate la aliniatul (1), nota definitivă este nota acordată de comisia judeţeană de contestaţii/a municipiului Bucureşti, dacă între nota iniţială şi nota acordată la contestaţii se constată o diferenţă de cel puţin 0,50 puncte. Dacă diferenţa dintre cele două note este mai mică de 0,50 puncte, nota definitivă este nota iniţială, acordată de comisia din centrul zonal de evaluare.
Nota definitivă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă. Comisiile de bacalaureat din centrele de examen operează în catalogul electronic schimbările care se impun după aflarea rezultatelor la contestaţii, recalculează, după caz, media generală de bacalaureat şi rectifică în mod corespunzător rezultatul examenului. Rezultatele la contestaţii se comunică celor în drept prin afişare la avizierul centrului de examen, conform calendarului.
Când începe sesiunea specială a Bacalaureatului
Absolvenţii de liceu care la Bacalaureat 2020, prima sesiune, au avut temperatura peste maximul admis, au fost în izolare sau carantină din cauza epidemiei de COVID-19, precum şi cei care nu au putut participa din alte motive medicale se pot înscrie la sesiunea specială a acestui examen.
29 iunie – 3 iulie – înscrierea candidaţilor
6 iulie – Limba şi literatura română – proba E a) – proba scrisă
7 iulie – proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă
8 iulie – proba la alegere a profilului şi a specializării – proba E d) – proba scrisă
9 iulie – Limba şi literatura maternă – proba E b) – proba scrisă
10 iulie – afişarea rezultatelor (ora 12,00)
10 iulie – depunerea contestaţiilor (între orele 14,00 – 19,00)
12 iulie – afişarea rezultatelor finale (după ora 12,00)
Este primul an în care Ministerul Educației a decis ca rezultatele la Bacalaureat 2020 să fie publicate cu anonimizarea numelui și prenumelui candidaților. Pentru a-și afla notele, fiecare candidat va trebui să utilizeze codul pe care l-a primit anterior.