Prima pagină » Actualitate » Rezultatele discuției dintre Klaus Iohannis și Ludovic Orban: Cine ar putea fi noul premier

Rezultatele discuției dintre Klaus Iohannis și Ludovic Orban: Cine ar putea fi noul premier

15 dec. 2020, 12:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Președintele Klaus Iohannis şi președintele PNL, Ludovic Orban, au discutat marți, 15 decembrie, la Palatul Cotroceni, variantele de premier pentru noul guvern. În cursul zilei de marţi, PNL urmează să aibă o nouă rundă de negocieri cu USR-PLUS, fără UDMR.

Potrivit unor surse politice, se au în vedere două noi scenarii pentru deblocarea situaţiei, ambele în contradicţie cu decizia BPN al PNL de a-l susţine pe Florin Cîţu.

Ludovic Orban, noul prim-ministru?

Prima variantă ar fi ca preşedintele Klaus Iohannis să-l propună tot pe Ludovic Orban pentru funcţia de prim-ministru. În această situaţie, funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor ar putea merge fără probleme la USR-PLUS.

A doua variantă ar fi una care ar lovi direct în unitatea Alianţei USR-PLUS. Preşedintele Iohannis l-ar desemna premier pe Dacian Cioloş, manevrp care l-ar lăsa pe Dan Barna în afara jocului. Ludovic Orban ar avea liber la preluarea funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor, una importantă pentru statutul de cameră decizională în multe domenii şi pentru instituţiile subordonate, cum ar fi Monitorul Oficial.

Discuții cu reprezentanţii PSD, PNL, USR PLUS, AUR, UDMR

Preşedintele Iohannis a purtat discuţii, luni, cu reprezentanţii PSD, PNL, USR PLUS, AUR, UDMR şi cei ai minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament. Discuţiile dintre PNL, USR PLUS şi UDMR s-au blocat în week-end, deoarece nu s-a putut conveni asupra modului în care se împart funcţiile politice.

„Am avut consultări cu partidele din noul Parlament. Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanții partidelor și mine, însă pot să spun că azi nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou guvern. Am primit azi câteva propuneri, însă cred că e nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări până lucrurile se cristalizează”, a declarat după negocieri Klaus Iohannis.

Lovitură dată de Dan Barna: Renunță la șefia Camerei Deputaților

Președintele USR, Dan Barna, a dat o adevărată lovitură marți, 15 decembrie, declarând că renunță la șefia Camerei Deputaților. Dan Barna susține că îl propune pe Cătălin Drulă pentru a demonstra că șefia Camerei Deputaților nu e o miză personală.

„Încercăm o nouă soluţie, încercăm o nouă deschidere şi propunem o altă candidatură la conducerea Camerei Deputaţilor. Considerăm în continuare că echilibrul acestei coaliţii trebuie să existe. Pe cale de consecinţă, o să-l propunem  pe liderul de grup al parlamentarilor USR PLUS, Cătălin Drulă, un coleg cu experienţă semnificativă. Îi propun lui Ludovic Orban şi lui Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest Guvern ca vicepremieri, dând în felul acesta un exemplu fără precedent de ceea ce înseamnă responsabilitate pentru ceea ce înseamnă viitorul României“, a declarat Dan Barna.

Dacian Cioloș: „Atenția a fost foarte mult focalizată pe partea de negocieri de funcții“

Liderul PLUS Dacian Cioloș, a reacționat la decizia lui Dan Barna de-al propune pe deputatul Cătălin Drulă pentru funcția de șef al Camerei Deputaților. Dacian Cioloș vorbește și despre lupta pentru funcții din timpul negocierilor.

„Atenția a fost foarte mult focalizată în media, în aceste zile, pe partea de negocieri de funcții și mai puțin spre deloc pe partea de guvernare. Evident că funcțiile și mai ales oamenii care le vor ocupa sunt importante.

Dar la noi guvernările au fost de foarte multe ori forme fără fond, cochilii aproape goale sau umplute mai degrabă cu interese de grup decât cu o viziune despre ceea ce trebuie să se schimbe în bine prin reforme care să nu „taie” prostește, ci să reducă risipa, să dea perspective celor care vor să muncească pe bune, nu să fure sau să se pună pe căpătuială“, scrie Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *