Rezultatele (înainte de contestații) primei etape a Evaluării Naționale 2021, în municipiul, respectiv județul Iași vor fi afișate în cursul zilei de astăzi, 29 iunie 2021, cel mai târziu până la ora 14:00, pe site-ul deschis special în acest scop de către Ministerul Educației, evaluare.edu.ro, precum și la avizierul unităților de învățământ sau site-ul Inspectoratului Școlar Județean. La nivelul județului Iași, din totalul de 6.031 de elevi înscriși, au fost prezenți 5.601 candidați (93 la sută), iar 430 au fost absenți
Astăzi, 29 iunie 2021, rezultatele (înainte de contestații) la prima etapă a Evaluării Naționale (EN) 2021 vor fi afișate, cel mai târziu, până la ora 14:00. Asta, pe site-ul deschis special în acest scop de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC), evaluare.edu.ro, precum și la avizierul unităților de învățământ sau pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ). La nivelul Iașului, din totalul de 6.031 de elevi înscriși, au fost prezenți 5.601 candidați (93 la sută), iar 430 au fost absenți.
Notele la Evaluarea Națională 2021 vor fi aflate pe baza unui cod personalizat
Pentru depunerea contestațiilor au fost rezervate două intervale: 29 iunie (astăzi, de la ora 16:00, până la ora 19:00) și 30 iunie (mâine, de la ora 8:00, până la ora 12:00). În perioada 30 iunie – 4 iulie 2021 se va trece la soluționarea contestațiilor, iar, pe 4 iulie, se va face afișarea rezultatelor finale. Potrivit Metodologiei aprobate de către MEC, comunicarea rezultatelor obținute la examenul de Evaluare Națională se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.
Astfel, doar candidații sau părinții vor putea afla nota obținută, pe baza codului primit la prima probă, pentru a respecta normele legate de protecția datelor personale. Această regulă este valabilă atât pentru listele afișate la unitățile de învățământ în care se desfășoară examenul, cât și pentru cele publicate pe site-ul MEC sau ISJ.
Prima etapă de repartizare computerizată și admitere la liceu
Pe de altă parte, prima etapă de repartizare computerizată și admitere la liceu (clasa a IX-a) are următorul calendar: 7 iulie 2021 – anunțarea ierarhiei la nivel județean a absolvenților clasei a VIII-a; 8-14 iulie – absolvenții clasei a VIII-a completează opțiunile în fișele de înscriere, împreună cu părinții și asistați de diriginți; 16 iulie – repartizarea computerizată la liceu a absolvenților claselor a VIII-a și comunicarea rezultatelor.
Media de admitere pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu se calculează ca medie ponderată între Media Generală la Evaluarea Națională (care are o pondere de 80 la sută) și Media Generală de absolvire a claselor V-VIII (care are o pondere de 20 la sută).
Care au fost rezultatele la Evaluarea Națională 2020, înainte de contestații, din județul Iași
De remarcat este faptul că rezultatele la Evaluarea Națională 2020 (înainte de contestații) din judetul Iași au arătat că: dintre cei 6.507 candidați prezenți la ambele probe, 5.156 au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), adică 79,24 la sută, față de 77,44 la sută pentru anul 2019. Dintre aceștia, 46 de candidați au încheiat examenul cu media generală 10 (zece).
În 2020, elevii care au obținut media maximă au provenit atât din mediul urban (Colegiul Național, Colegiul Național «Costache Negruzzi», Colegiul Național «Emil Racoviță», Colegiul Național «Mihai Eminescu», Liceul Teoretic de Informatică «Grigore Moisil», Școala Gimnazială «Ștefan Bârsănescu», Colegiul Național «Garabet Ibrăileanu», Liceul Teoretic «Miron Costin» Pașcani, Liceul Teoretic «Vasile Alecsandri», Școala Gimnazială «Bogdan Petriceicu Hașdeu», Școala Gimnazială «George Coșbuc», Școala Gimnazială «Gheorghe I. Brătianu», Școala Gimnazială «Otilia Cazimir», Școala Gimnazială «Vasile Conta»), cât și din mediul rural (Școala Profesională Cozmești).