Prima pagină » Eveniment-Social » Rezultate extraordinare obtinute de elevii ieseni la Olimpiadele Nationale 
Rezultate extraordinare obtinute de elevii ieseni la Olimpiadele Nationale 

Rezultate extraordinare obtinute de elevii ieseni la Olimpiadele Nationale 

11 apr. 2018, 16:37,
Echipa BZI.ro în Eveniment-Social
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:647501;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Inspectorul Scolar General, Prof. dr. Genoveva Aurelia FARCAS, s-a aratat multumita de rezultatele extraordinare obtinute de elevii ieseni la diverse olimpiade nationale. Aceasta afirma ca rezultatele sunt rodul unei munci de echipa, obtinuta din dorinta elevilor de a invata. 

'' Rezultatele deosebite obtinute si in acest an de catre elevii nostri la olimpiadele nationale confirma valoarea scolii iesene, pregatirea copiilor cu abilitati inalte in diverse domenii constituind o prioritate educationala a oricarui sistem societal care intelege ca dezvoltarea sa depinde intr-o masura insemnata de modul in care sunt sustinute elitele.
 
Aceste rezultate exceptionale la numeroase discipline sunt, cu certitudine, efectul unui efort de echipa. Elevi pasionati de cunoastere, motivati in a-si pune in valoare talentul intr-un sistem competitional national au avut sansa intalnirii unor dascali ei insisi exceptionali ca pregatire stiintifica si pedagogica. Efort cognitiv semnificativ,  perseverenta,  motivatie superioara pentru cunoastere, timp daruit sunt cateva dintre coordonatele pe care se inscriu acesti elevi de exceptie si profesorii lor.
 
La toate acestea se adauga in mod constant, ca activitate de pregatire pentru performanta la toate disciplinele unde elevii au obtinut aceste frumoase rezultate, Centrul de excelenta coordonat de catre I.S.J. Iasi. Scoala ieseana a reusit sa confirme inca o data valoarea sa, consonanta de altfel cu spiritul profund stiintific si cultural al Iasului. ''
a tinut sa precizeze Prof. dr. Genoveva Aurelia FARCAS, Inspector Scolar General

Performanta unica,  de exceptie, obtinuta de elevii ieseni la Olimpiada Nationala de Geografie, Braila 2018 – trei elevi, din cei patru calificati pentru etapa internationala a Olimpiadei de Geografie, Quebec, Canada august 2018, sunt din Iasi!

In perioada 1-7 aprilie, pe malul stang al Dunarii, la Braila, s-a desfasurat editia 2018 a Olimpiadei de Geografie. Au participat 210 elevi, din toate judetele tarii. Competitia a constat intr-o proba teoretica scrisa, o proba practica de teren si probele de baraj.
Judetul Iasi a fost reprezentat de sase elevi, bilantul competitiei fiind unul foarte bun: toti elevii din lotul iesean au fost premiati: premiu II (Bianca Solomon), o mentiune acordata de M.E.N. (Manuel Fosalau) si patru Premii Speciale (Andrei Sandu, Vamesu Calin, Porcisanu Robert si Stefan Gheorghe).
Probele de baraj (interviu si proba scrisa), la care au participat 86 de concurenti, si anume cei care au obtinut peste 80.00 de puncte la probele anterioare, au desemnat cei patru elevi care vor reprezenta Romania la cea de-a 15-a editie a etapei internationale a Olimpiadei de Geografie, ce va avea loc la Quebec, in Canada, in luna august a acestui an. Din lotul tarii noastre fac parte trei elevi din Iasi: Manuel Fosalau (clasa a XII-a, Colegiul National "Emil Racovita" prof. Mihaela Lesenciuc), Bianca Solomon (clasa a XI-a, Colegiul National "Costache Negruzzi", prof. Simona Iancu), Andrei Sandu clasa a XII-a, (Colegiul National, prof. Cornelia Fiscutean). Din lotul ce va reprezenta Romania mai face parte si elevul Hamod Omar, de la Colegiul National "Mihai Viteazul" Bucuresti.
Cei trei elevi se pregatesc de multi ani pentru aceasta calificare, avand in spate, fiecare, un palmares deosebit, cu numeroase participari la etapele nationale si internationale.
Astfel, Manuel Fosalau a participat pentru a cincea oara la etapa nationala a Olimpiadei de Geografie, la care, in fiecare an, a fost premiat si, anul trecut, a facut parte din lotul national pentru Balcaniada de Geografie, ce a avut loc in Slovenia, unde a obtinut o medalie de argint. Se pregateste pentru o cariera in domeniul geografiei, dorind sa devina student al Facultatii de Geografie din Iasi.
Andrei Sandu a participat la numeroase etape nationale, iar anul trecut, la etapa internationala a Olimpiadei Interdisciplinare Stiintele Pamantului, desfasurata la Nisa, in Franta, a obtinut Medalie de Aur.
Bianca Solomon se afla la prima participare internationala, dar a confirmat la etapele nationale, fiind o prezenta constanta pe podium, in fruntea clasamentului national.
Sunt performante obtinute la finalul unor ani de munca asidua, constanta, cu pasiune pentru stiinta studiata. 
Etapa de la Braila le-a adus implinirea visului si a eforturilor depuse, de a participa la cea mai inalta treapta a competitiei, etapa internationala, unde vor concura cu elevi pasionati de geografie din peste 40 de tari ale lumii. Se vor pregati, asa cum au facut-o si pana acum, pentru a-si reprezenta tara cu cinste. Succes copii, sunteti modele pentru tineri de varsta voastra! 

Palmares impresionant si la etapa nationala a Olimpiadei de Chimie

Pregatirea celor 18 elevi care au reprezentat judetul Iasi la etapa nationala a Olimpiadei de Chimie, desfasurata la Craiova, in perioada 2-7.04.2018, a fost rasplatita cu rezultate extraordinare: Premiul I – COZMA TUDOR CRISTIAN, clasa a XII-a, COLEGIUL NATIONAL "EMIL RACOVITA" IASI, prof. coordonator GAVRILESCU PAULA, Premiu  II – POPA IOANA MARIA, clasa a XI-a, COLEGIUL NATIONAL IASI, prof. coordonator GRIGORAS GEANINA, Premiul  III – GHETIU ROBERT-CORNELIU, clasa a VIII-a, COLEGIUL NATIONAL IASI, prof. coordonator GRIGORAS GEANINA. Mentiuni     au obtinut 4 elevi ieseni, si anume GAVRILUT ADRIAN EMIL, clasa a VIII-a, COLEGIUL NATIONAL "EMIL RACOVITA" IASI, prof. coordonator ILUCA DANIELA, PERDUN PATRICIA MARIA, clasa a X-a, COLEGIUL NATIONAL IASI, prof. coordonator MARIOARA LACATUSU, TURCULET DARIA, clasa a XI-a, COLEGIUL NATIONAL ”C. NEGRUZZI” IASI, prof. coordonator IFTODE DANIELA si SAADE SANDRA, clasa a XI-a, COLEGIUL NATIONAL IASI, prof. coordonator MARIOARA LACATUSU. Alti 7 elevi au obtinut mentiuni speciale. Este vorba despre FRASILA STEFAN, PAVEL ANDRADA GEORGIANA si PINTILIE VICTOR, de la  Colegiul National ”MIHAIL SADOVEANU” PASCANI, prof. coordonator PINTILIE OTILIA, MARINESCU NAOMI NICOLETA  si BALASA IULIA MARIA, COLEGIUL NATIONAL ”C. NEGRUZZI” IASI, prof. coordonator COZMA JEANINA, MOLDOVANU CONSTANTIN EDUARD, COLEGIUL NATIONAL ”C. NEGRUZZI” IASI, prof. coordonator SOROHAN VASILE, FODOR MAGDA, de la COLEGIUL NATIONAL IASI, prof. coordonator MARIOARA LACATUSU. 
Trei elevi au obtinut performanta deosebita de a se califica in lotul largit: COZMA TUDOR CRISTIAN, POPA IOANA MARIA si PINTILIE VICTOR. Prin performanta lor, elevii ieseni confirma excelenta scolii iesene de chimie si asigura continuarea traditiei prin plasarea judetului Iasi in primele locuri la nivel national. Suntem increzatori in pregatirea elevilor ieseni intrati in lotul largit, speram ca se vor califica in lotul restrans pentru participarea la Olimpiada Internationala de Chimie (Slovacia), respectiv la Olimpiada Pluridisciplinara „Tuymaada” din Yakutia, Federatia Rusa, competitii ce vor avea loc in iulie 2018.

Locul I pe tara pentru elevii ieseni, la Fizica 

Rezultatele elevilor ieseni la Olimpiada Nationala de Fizica derulata la Breaza depasesc asteptarile: din cei 23 de participanti, 21 au primit distinctii ale Societatii Romane de Fizica : 7 medalii de aur, 7 medalii de argint, 6 medalii de bronz si o Diploma de onoare. Un numar de 11 elevi au premii si mentiuni acordate de M.E.N., cel mai valoros rezultat, premiul I pe tara si Medalie de Aur, fiind obtinut de elevul Popa Robert Andrei, din clasa a VI-a, de la Colegiul National Iasi, indrumat de prof. Andu Ouatu. 
MEDALII DE AUR si MENTIUNI acordate de M.E.N. au obtinut elevii Crismariu Codrin, clasa a VI-a, indrumat de prof. Oana Pasarica, Plescan Matei Bogdan, clasa a VIII-a, indrumat de prof. Jean Rotaru, Constantinescu Malina, clasa a IX-a, indrumata de prof. Andu Ouatu de la Colegiul National Iasi, Dumitras Matei Teodor, clasa a VII-a, indrumat de prof. Anca Apetrei de la Colegiul National „Costache Negruzzi” Iasi, Mocanu Vlad, clasa a VIII-a, indrumat de prof. Irina Zamfirescu si Vasilache Radu Matei, clasa a IX-a, indrumat de prof. Cristinel Miron de la Colegiul National „Emil Racovita” Iasi.
MEDALII DE ARGINT SI MENTIUNI acordate de M.E.N. au obtinut elevii Caba Cristian si Moraru Otilia din clasa a VII-a, Blajuti Stefan, clasa a X-a si Surubaru Iustin, clasa a XI-a, de la Colegiul National Iasi, indrumati de prof. Andu Ouatu.
MEDALII DE ARGINT au mai obtinut Mardare Matei Alexandru, clasa a VII-a, Colegiul National, indrumat de prof. Oana Pasarica, Bulacovschi Theodor Octavian, clasa a VII-a, Colegiul National „Costache Negruzzi” Iasi, indrumat de prof. Mirela Foca si Sandulache Rares Stefan, clasa a VII-a, Colegiul National „Emil Racovita” Iasi, indrumat de prof. Liliana Nicolae.
MEDALII DE BRONZ au fost obtinute de Popa Bogdan Constantin, clasa a VI-a, Colegiul National „Emil Racovita” Iasi, indrumat de prof. Cristinel Miron, Ostopovici Rares Mihai, clasa a X-a, Colegiul National „ Costache Negruzzi” Iasi, indrumat de prof. Rodica Perjoiu, Ciocirlan Vlad Ioan, clasa a X-a, Colegiul National Iasi, , indrumata de prof. Andu Ouatu, Buta Mihai Octavian, clasa a X-a, Colegiul National „Mihai Eminescu” Iasi, indrumat de prof. Laurentiu Ipate, Popa Ioana Alexandra, clasa a XI-a, Colegiul National „Emil Racovita” Iasi, indrumata de prof. Irina Zamfirescu si Strugaru Irina Malina, clasa a XII-a, Colegiul National Iasi, indrumata de prof. Andu Ouatu.
DIPLOMA DE ONOARE din partea Societatii Romane de Fizica a obtinut eleva Dranca Stefana Ioana, din clasa a XI-a, de la Colegiul National Iasi, indrumata de prof. Andu Ouatu.
Aceste rezultate ne-au situat pe locul I intre judetele participante, judetul nostru fiind urmat in clasament de Bucuresti si de Constanta.

Scoala de BIOLOGIE de la Iasi a confirmat si in 2018!

Rezultate obtinute de elevii lotului iesean in urma desfasurarii Olimpiadei Nationale de Biologie sunt o rasplata a eforturilor si a muncii depuse: 2 calificari la Olimpiadele Internationale in lotul largit, la Olimpiada Internationala de Biologie si la Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene – EUSO, precum si 7 premii la Olimpiada Nationala de Biologie. 
In perioada 1-5 aprilie 2018, la Piatra Neamt, s-a desfasurat Olimpiada Nationala de Biologie. Iasul a fost reprezentat prin performanta si pasiunea a 14 tineri, elevi ai Colegiului National, ai Colegiului National “Emil Racovita” si ai Colegiului National “Costache Negruzzi”: Mihai Catrinel, Shahada Sandra, Partac Magda, Corduneanu Alexandra (prof. Bohotineanu Ioana), Balint Alex, Savin Miruna, Esanu Ioana (prof. Preotu Adriana), Constantin Teodorina, Carson Alexia, Pintilie Georgiana-Beatrice (prof. Birliga Alina), Leaua Iuliana, Rosca Victor (prof. Caradan Lorela), Margineanu Juliana (prof. Ieremie Ioana), Negau Horia (prof. Imbria Adina). Dupa sustinerea celor doua probe extrem de dificile – proba practica experimentala si proba teoretica – elevii au obtinut rezultate remarcabile. Eleva Mihai Catrinel, din clasa a XII-a, de la Colegiul National a obtinut premiul I si calificarea in lotul largit de biologie pentru Olimpiada Internationala, eleva Constantin Teodorina, din clasa a IX-a, a obtinut mentiune si calificarea la Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene – EUSO. Alte mentiuni au obtinut Rosca Victor, clasa a IX-a, Colegiul National“Emil Racovita”, Balint Alex, clasa a X-a, Colegiul National, Negau Horia, clasa a XI-a, Colegiul National“Costache Negruzzi” si Shahada Sandra, din clasa a XI-a. Un premiu special a obtinut Corduneanu Alexandra, din clasa a X-a, de la Colegiul National.
     Mihai Catrinel, eleva calificata in lotul largit de Biologie, va participa timp de doua saptamani la un stagiu de pregatire intensiva la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, in vederea selectiei pentru Olimpiada Internationala de Biologie, etapa 2018. 

Olimpiada Nationala de Matematica 2018

Olimpiada Nationala de Matematica s-a desfasurat, anul acesta, in judetul Satu-Mare, seniorii (clasele VII-XII) au concurat la Satu-Mare, iar juniorii (clasele V-VI) la Negresti-Oas.
Rezultatele seniorilor la Olimpiada Nationala de Matematica de la Satu-Mare ne onoreaza: din 14 elevi participanti, 9 au fost medaliati, iar dintre acestia un elev a obtinut premiul al III-lea acordat de M.E.N. si 6 au obtinut mentiuni acordate de M.E.N. Elevul Stoica George Ioan, clasa a VIII-a, Colegiul National “Costache  Negruzzi” Iasi, indrumati de profesor Zanoschi Adrian, s-a calificat in lotul largit in vederea participarii la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori.
PREMIUL AL III-LEA si Medalie de Aur a obtinut elevul Tuchilus Vlad, clasa a XI-a, Colegiul National “Costache  Negruzzi” Iasi, indrumat de profesor Zanoschi Adrian.
MENTIUNI au obtinut elevii Dumitrescu Matei-Pavel, clasa a VII-a, Colegiul National Iasi, indrumat de profesor Popa Gabriel Costel, Lefter Lucia Maria si Stoica George Ioan, clasa a VIII-a, Colegiul National “Costache  Negruzzi” Iasi, indrumati de profesor Zanoschi Adrian, Hudisteanu Mihaela, clasa a VIII-a, Colegiul National “Emil Racovita” Iasi, indrumata de profesor Luchian Dorel Vasile, Strugariu Stefan Vladimir, clasa a VIII-a, Colegiul National Iasi, indrumat de profesor Popa Gabriel Costel, precum si Morariu Razvan Andrei, clasa a XI-a, Colegiul National “Costache Negruzzi” Iasi, indrumat de profesor Zanoschi Adrian. Toti acesti sase elevi care au obtinut mentiuni acordate de M.E.N. au fost medaliati cu Argint la finalul acestei editii a Olimpiadei Nationale de Matematica.
Doua Medalii de Bronz au fost obtinute de elevii Curuliuc Cosmin Stefan si Dan Stefan, clasa a IX-a, Colegiul National Iasi, profesor Capitaneanu Narcisa.
Lotul juniorilor judetului nostru (clasele a V-a si a VI-a) a fost reprezentat de 16 elevi, 7 de clasa a V-a si 9 de clasa a VI-a, elevi care au obtinut un premiu III acordat de M.E.N. si 3 mentiuni M.E.N., precum si 10 medalii.
PREMIUL AL III-LEA si Medalie de Aur a obtinut elevul Stoleriu Radu-Ionut, de la Colegiul National “Emil Racovita” Iasi, indrumat de profesorii Budeanu Catalin si Buzac Doru. Trebuie mentionat faptul ca in prezent Radu este elev in clasa a IV-a la Scoala Primara “Carol I”, profesor pentru invatamant primar Rus Mihaela, iar regulamentul permite participarea sa la ONM, la clasa a V-a.  
MENTIUNI au obtinut elevii Buruiana Andrei, clasa a V-a, Colegiul National Iasi, indrumat de profesor Zanoschi Gabriela Elena, Turbinca Gabriel si Füredi Eduard, clasa a VI-a, Colegiul National “Emil Racovita” Iasi, profesor Budeanu Catalin. De asemenea, elevii  Turbinca Gabriel si Füredi Eduard au obtinut si medalii de AUR, iar elevul Buruiana Andrei medalie de ARGINT.
Medalii de BRONZ au obtinut elevii Caciula Mihai-Alexandru si Merticariu Dana Georgiana, clasa a V-a, Colegiul National Iasi, indrumati de profesor Zanoschi Gabriela Elena, Hogas Mihai, clasa a V-a, Colegiul National “Emil Racovita” Iasi, indrumat de profesor Pitu Leon, Mihut Emilia Maria si Chiriac Bogdan George, clasa a VI-a, Colegiul National “Emil Racovita” Iasi, indrumati de profesor Budeanu Catalin, precum si Hanganu Daniel Nicolae, clasa a VI-a, Colegiul National Iasi, indrumat de profesor Lazar Cristian.

Biruinta metaforei – rezultate de exceptie  la olimpiadele de limba romana si limbi clasice

    Olimpiadele de la disciplinele umaniste au devenit, in timp, un ritual care confera unicitate si permanenta valorica invatamantului filologic iesean, dar si un drum pe care pasesc, an de an, elevi de gimnaziu si de liceu, in dorinta de cunoastere si autocunoastere, de initiere in tainele culturii si ale cartii. In acest context, performantele elevilor ieseni la olimpiadele nationale de limba si literatura romana si limbi clasice au fost remarcabile, acestia fiind distinsi cu zece premii si doua  mentiuni, precum si doua calificari in lotul largit al Olimpiadei Internationale de Lectura, dupa cum urmeaza:
Limba si literatura romana: Premiul I – Maria Petrache, clasa a V-a, Colegiul National Iasi, profesor indrumator Gabriela Petrache; Premiul al II-lea – Mira Zaharia, clasa a VII-a, Colegiul National „Emil Racovita” Iasi, profesor indrumator Mihaela Vlioncu (calificata la Olimpiada Internationala de Lectura); Premiul al III-lea – Maria Alexandra Ionita, clasa a VI-a, Colegiul National „Costache Negruzzi” Iasi, profesor indrumator Mihaela Dobos; Corina Maria Dimitriu, clasa a IX-a, Colegiul National „Costache Negruzzi” Iasi, profesor indrumator Mihai-Cezar Zaharia (calificata la Olimpiada Internationala de Lectura). „Privind retrospectiv – aprecia Corina Dimitriu in Excelsior, revista olimpicilor ieseni -, as putea compara aceasta ,poveste cu olimpiadele, cum o numeam in clasa a cincea, cu o pendulare intre latenta aripii si certitudinea zborului, intre dorul de inaltimi si teama de oglinzi, intre nostalgia clipei trecute si promisiunea devenirii. Le multumesc din suflet tuturor celor care au facut posibila aceasta experienta de neuitat.”
Limba latina: Premiul al III-lea – Alexia Boros, clasa a VIII-a, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iasi, profesor indrumator Madalina Toma; Delia Elena Hagima, clasa a VIII-a, Colegiul National Iasi, profesor indrumator Ana Belcescu; Angelina Arabella Cumpana, clasa a IX-a, Colegiul National „Mihai Eminescu” Iasi, profesor indrumator Cezara Stefanescu; Oana-Andrada Strugaru, clasa a X-a, Colegiul National Iasi, profesor indrumator Ana Belcescu; Mentiune – Mihaela-Roxana Agape, clasa a XI-a, Colegiul National Iasi, profesor indrumator Ana Belcescu.
Limba greaca veche: Premiul I – Florin Draghiceanu, clasa a XII-a, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” Iasi, profesor indrumator Emanuel Florariu; Premiul al III-lea: Teodor-Adrian Simiras, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” Iasi, profesor indrumator Emanuel Florariu; Mentiune: Andrei Mihalache, clasa a IX-a, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” Iasi, profesor indrumator pr. Constantin Simiras.
    Performantele tuturor acestor elevi, precum si efortul sustinut al profesorilor indrumatori atesta faptul ca scoala ieseana isi onoreaza traditiile in spatiul cultural romanesc, prin respectul pentru cunoastere si cultura, pentru o educatie in zona excelentei.

Nenumarate premii la Olimpiadele Nationale de Limbi Moderne

Elevii participanti la etapa nationala a Olimpiadelor de limbi moderne au adus, si in acest an, rezultate remarcabile pentru judetul Iasi. 
Prin rezultate meritorii s-au remarcat reprezentantii lotului iesean pentru Olimpiada Nationala de Limba Germana Moderna. La competitia care a avut loc la Craiova, Andriescu Maria din clasa a XI-a, eleva Colegiului National Iasi coordonata de prof. Constantin Circiu si de prof. Lucian Turcas, a obtinut Premiul al II-lea, iar Premiul al III-lea a fost acordat elevelor Saade Sandra (clasa a XI-a, Colegiul National Iasi, prof. coordonator Anca Leauta), Joldescu Teona (clasa a IX-a, Colegiul National „Emil Racovita” Iasi, coordonator prof. Alina Frost) si Azamfirei Samaranda (clasa a X-a, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iasi, coordonator prof. Viorica Prisacariu). Totodata, in premiera pentru judetul Iasi, eleva Saade Sandra a obtinut o calificare in lotul largit pentru Olimpiada Internationala de Limba Germana Moderna, care se va desfasura la Freiburg im Breisgau – Germania in perioada 15-28 iulie. 
Nu in ultimul rand, participarea celor 18 elevi din judetul nostru la Olimpiada Nationala de Limba rusa moderna confirma o frumoasa traditie a rezultatelor de exceptie si probeaza valoarea incontestabila a scolii iesene in domeniul acestei discipline de studiu. Consemnam, in acest sens, cele 5 Premii I obtinute de elevele coordonate de prof. Petru Istrate: Tanasescu Maria Mihaela, Moroz Ecaterina (clasa a X-a, Colegiul National „Emil Racovita” Iasi), Musteata Constanta (clasa a XI-a), Guja Nadejda (clasa a XII-a), ambele de la Colegiul National „Costache Negruzzi” Iasi, precum si de Costin Anastasia, eleva in clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” Iasi. Tot Premiul I a fost obtinut de elevele Colegiului National „Mihail Sadoveanu” Pascani, Gladuneac Mihaela (clasa a IX-a) si Lavric Laura (clasa a XI-a), sub coordonarea prof. Anisoara Sprinceana. Alte 6 Premii II au fost obtinute de elevii Liceului Tehnologic „Virgil Madgearu” Iasi, Neghina Sanda (clasa a IX-a), Topal Iulia (clasa a X-a) si Lentitchii Vlad (clasa a XII), sub coordonarea prof. Zinaida Gromic, de Galusca Lucia (clasa a X-a), eleva a Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” Iasi, indrumata de prof. Monica Maria Ursu, precum si de elevele din clasa a XII-a de la Colegiul National „Mihail Sadoveanu” Pascani, Luca Victoria si Saidacari Tatiana, coordonator prof. Anisoara Spranceana. De la aceeasi unitate scolara provin si elevele Gadibadi Cristina (clasa a X-a) si Cebotari Zinaida (clasa a XI-a), care au obtinut Premiul al III-lea. Nu in ultimul rand, elevele Gavriluta Maria-Lucia (clasa a X-a, Colegiul National „Costache Negruzzi” Iasi, coordonator prof. Petru Istrate) si Grosu Elena (clasa a XI-a, Colegiul National „Mihail Sadoveanu” Pascani, coordonator prof. Anisoara Sprinceana) au fost distinse cu Mentiune pentru rezultatele obtinute. 
Rezultate foarte bune au fost obtinute si la limba franceza: Premiul II – Adelina Bocancea, clasa a XII-a, Colegiul National „Mihai Eminescu”, profesori indrumatori Ionut Bita si Liliana Rusu, Premiul III – Smaranda Berenghia, clasa a VIII-a, Colegiul National „Mihail Sadoveanu” Pascani, indrumata de prof. Eniu Lucia. Mentiuni acordate de M.E.N. au obtinut Paula Gotca, clasa a XI-a, de la Colegiul National „Mihai Eminescu”, profesori indrumatori Untu Oana-Ruxandra si Aghion Letitia, precum si Agafitei Ilinca, clasa a VII-a, de la acelasi colegiu, pregatita de prof. Mira Cucinschi. 
Adelina Bocancea a obtinut, asa cum era de asteptat, alte doua Premii Speciale, acordate de M.E.N. si I.S.J. Buzau, unul pentru cel mai original articol din concurs, iar unul pentru calitatea discursului de la Proba B a olimpiadei, proba orala. 
La limba italiana s-au remarcat la nivel national Gradinaru Diana, clasa a X-a, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Premiul II, indrumata de prof. Angela Pintilie, Munteanu Simona, clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Premiul II si Frunza Valentina Anda, clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Mentiune,indrumate de asemenea de prof. Angela Pintilie.
La Olimpiada Nationala de Limba Engleza, care s-a desfasurat la Constanta, in perioada 2-6 aprilie, reprezentantii lotului iesean au obtinut 3 mentiuni prin Ioana Danielescu, eleva in clasa a X-a la Colegiul National „Costache Negruzzi” Iasi, coordonata de prof. Gianina Artenie, precum si prin elevele Colegiului National Iasi, Cristina Stoleriu din clasa a X-a si Delia Barbuta din clasa a XI-a, indrumate de prof. Anda Botoiu, respectiv de prof. Ana-Maria Tudosa. 
La limba spaniola, Burlacu Bianca, din clasa a XII-a, de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” a obtinut Mentiune, indrumata fiind de prof. Amelia Sandu-Andries. 
La Olimpiada de limba neogreaca, PENTIUC Emilian-Paul, de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare”, a obtinut Premiul I, IVASCU  Catalina Elena, de la Colegiul National “Emil Racovita”, a obtinut premiul II, STAMOULI Maria,  de la Colegiul National “Emil Racovita”, a obtinut premiul II, CHIROSCA Ana Catalina, de la Colegiul National „C. Negruzzi” a obtinut premiul III, iar HREASCA Ionela, de la Colegiul National „M. Eminescu" a obtinut premiul III. Toti elevii au fost indrumati de prof. Silvia Chiosea.
La Olimpiada de limba rromani, Dodea Antonio Florin, de la Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu”, indrumat de prof. Motas Viorel, a obtinut Mentiune.
La Olimpiada de limba rusa materna, elevii ieseni au obtinut 5 premii I, 3 premii II si 1 Mentiune.
La Concursul de Istoria si traditiile rromilor, premiul I a obtinut Ivancea Delia Ioana, indrumata de prof. Pantiru Andrei Bogdan.

Elevii ieseni, premianti la Olimpiadele Nationale de Istorie si Stiinte Socio-Umane

In saptamana 2-6 aprilie 2018, elevii ieseni au participat la etapele nationale ale Olimpiadelor de Istorie si Stiinte Socio-Umane.
Cum era de asteptat, ca un gest simbolic de celebrare a Centenarului Marii Uniri, Alba – Iulia a fost gazda Olimpiadei nationale de Istorie. La aceasta competitie prestigioasa, iesenii au obtinut rezultate exceptionale: la clasa a XI-a, elevul Antoce Sebastian, de la Colegiul National „Costache Negruzzi”, coordonat de doamna profesor dr. Elvira Rotundu, a obtinut Premiul I, cu nota maxima. La clasele a VIII-a si a IX-a, elevele Cocor Raluca si Vitel Ioana Maria, de la Colegiul National, indrumate de doamnele profesor Iuliana Bratescu si Mihaela Turcanasu, au obtinut, fiecare, Mentiune. Un Premiu Special a fost obtinut de eleva Colegiului National, Gheorghian Alexandra Viviana, din clasa a X-a, profesor indrumator Adriana Radu.
Iasul, capitala Renasterii Nationale, a gazduit anul acesta editia 2018 a Olimpiadei Nationale de Stiinte Socio-Umane. La Educatie Civica, din cele 40 de echipaje, cel al Iasului, format din Lupu Ioana Bianca si Stanici Rebeca Ioana, din clasa a IV-a, de la Scoala Gimnaziala „D. A. Sturdza”, indrumate de doamna profesor Chirila Maria Viorica, s-au clasat pe un merituos loc 4, loc ce le-a adus prima Mentiune cu nota 9.00. Si la Cultura Civica, elevele Scolii Gimnaziale „B. P. Hasdeu”: Graur Andreea Ioana si Chichirau Ana Maria, din clasa a VIII-a, coordonate de doamna profesor Marinela Brinza, s-au clasat pe locul 5, din cele 38 de echipaje prezente la competitie, obtinand, de asemenea Mentiune, cu nota 9.00.

In 2018, artistii ieseni au fost premiati la Bistrita 

Olimpiada Nationala de Arte Vizuale, Arhitectura si Istoria Artelor s-a desfasurat in perioada 3-6 aprilie la Bistrita. Competitia este organizata de Ministerul Educatiei Nationale si Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud si este destinata elevilor din invatamantul vocational de arta. Olimpiada este cuprinsa in Calendarul Olimpiadelor Nationale Scolare finantate de Ministerul Educatiei Nationale. In organizarea evenimentului s-au implicat anul acesta Liceul de Arte ,,Corneliu Baba” Bistrita si Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud.  Au fost prezenti 80 de profesori si 475 de elevi din clasele a XI-a si a XII-a din intreaga tara, care au participat la cele 5 sectiuni ale concursului: Arte plastice; Arte decorative; Arhitectura, Arte ambientale si design; Conservare, Restaurare, Pictura Icoane, precum si Istoria artei si arhitecturii. Delegatia din Iasi a fost formata din 26 de elevi de la Colegiul National de Arta ”Octav Bancila”, Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Vasile cel Mare” si de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi”, dintre care 11 au obtinut premii si mentiuni. In functie de specificul sectiunii, in cadrul olimpiadei elevii au realizat lucrari plastice si de creativitate, dupa o tema propusa de juriu, stabilita in urma unei documentari legate de obiectivele reprezentative din orasul Bistrita. Elevii din Iasi au demonstrat o buna pregatire profesionala artistica prin lucrarile executate si s-au evidentiat in expozitia finala prin originalitate si creativitate.

IATA CATEVA DECLARATII FACUTE DE ELEVII OLIMPICI

Am cunoscut limba franceza in clasa a cincea, cand mi-a devenit o buna prietena. Ea m-a ajutat sa ma  apropii de Micul Print al lui Antoine de Saint- Exupéry, sau de Morcoveata al lui Jules Renard. Incepand cu clasa a saptea, Olimpiada de Limba Franceza a insemnat o provocare, dar si un prilej de a intalni oameni noi, de a-mi face prieteni din toata tara, alaturi de care am luat parte la fel de fel de activitati interesante.  Anul acesta, am reusit sa fiu castigatoarea premiului al III-lea la faza nationala a olimpiadei, fapt ce ma onoreaza si ma motiveaza, deopotriva, sa merg mai departe pe acest drum, intr-o competitie atat de importanta si de frumoasa, o adevarata sarbatoare a francofoniei. (Berenghia Smaranda, clasa a VIII-a, Colegiul National „Mihail Sadoveanu” Pascani, Premiul III, Olimpiada Nationala de Limba Franceza, Buzau 2018)

Participarea la olimpiada nationala de limbi romanice pentru mine a reprezentat curajul de a trece printre mii de emotii: unele placute, iar altele mai putin placute, dar care totusi au contribuit la formarea unor experiente nemaipomenit de frumoase cu care am avut ocazia sa cunosc persoane unice si speciale. (Frunza Valentina Anda, clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Mentiune, Olimpiada Nationala de Limba Italiana, Targoviste 2018)

Participarea la Olimpiada nationala de limbi romanice a fost o experienta cu totul noua si fantastica. Au fost zile de neuitat si pline de emotii. Dupa aceasta experienta ma simt mult mai bogata, iar noile prietenii stranse in calatoria aceasta vor ramane cu siguranta in inima mea. (Gradinaru Diana, clasa a X-a, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Premiul II, Olimpiada Nationala de Limba Italiana, Targoviste 2018)

"Indrazneste sa ai visuri mari, apoi sa actionezi pentru a le transforma in realitate”, spunea Joe Girard". Participarea la olimpiada de limbi romanice a reprezentat pentru mine realizarea unui vis. Printre mii de emotii, bucurie, veselie, nebunie, un pic de teama, anxietate, dezamagire (la aflarea rezultatelor), cativa nervi – olimpiada a fost o experienta de neuitat. Persoane, locuri, prieteni noi… o adevarata aventura. O amintire draga, inca una de adaugat acolo undeva in inima mea… (Munteanu Simona, clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Premiul II, Olimpiada Nationala de Limba Italiana, Targoviste 2018)

Ar fi dificil sa enumar doar cateva experiente din cadrul olimpiadei, pentru ca fiecare an a fost diferit. Stresul si distractia s-au imbinat perfect, vizitele culturale fiind un plus al acestui an si nu in ultimul rand, prieteniile legate in cadrul olimpiadei; acestea vor dainui mult timp… (Burlacu Bianca, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Mentiune, Olimpiada Nationala de Limba spaniola, Targoviste 2018)

Aflati in permanenta cautare pe drumul cunoasterii, observam ca valorile si idealurile societatii de astazi sunt relevate prin intermediul actului paideic. Acesta are drept componenta principala Istoria, stiinta ce contribuie la accesul persoanei in convergenta sferei adevarului, binelui si cunoasterii prin apelul la memorie. Odata cu studiul aprofundat al acestei discipline, am reusit sa descopar Istoria ca un proces ce are ca scop formarea unei identitati in raport cu viitorul imprevizibil si incert prin prisma afirmarii depline a valentelor creatoare de civilizatie, dar si crearea unui cadru unitar pentru insusirea notiunilor de vietuire si convietuire.Momentul cel mai important in cadrul descoperirii valentelor Istoriei l-a constituit participarea si obtinerea Premiului I in cadrul Olimpiadei Nationale de Istorie, desfasurata in perioada 3-6 aprilie 2018 la Alba Iulia, “oras-simbol” al Romaniei intregite cu o deosebita importanta mai ales in anul Centenar. Competitia organizata la Alba Iulia a implicat un efort sustinut ce a constat in asimilarea, intelegerea si corelarea unor notiuni de ordin istoric cu procese si fenomene de ordin social, economic si sociologic, dar si constientizarea complementaritatii permanente dintre spatiul romanesc si Europa, dintre identitatea noastra si valorile si principiile care au dus civilizatia europeana in avanscena umanitatii.
Totodata, Olimpiada a reprezentat oportunitatea ideala de a studia modul in care inaintasii nostri au stiut sa isi foloseasca resursele pentru a ridica edificiul unei civilizatii lasata mostenire in cadrul lantului universal al unitatii umanitatii, cat si de a percepe trecutul ca pe o experienta acumulata a omenirii si a colectivitatii, ignorarea acestuia conducand de-a lungul secolelor la moartea lenta a popoarelor care il desconsidera. 
Astfel, prin intermediul Istoriei am descoperit importanta momentelor fundamentale din trecutul Romaniei si Europei, aniversarea a 100 de ani de la momentul Marii Uniri de la 1918 reprezentand evocarea principalului eveniment ce a cuprins dorinta de afirmare a romanilor dornici sa desavarseasca edificiul social si statal in care sentimentul destinului comun si al libertatii responsabile sa triumfe, intrucat “Unirea face puterea statelor si, prin urmare, fericirea lor”, dupa cum spunea Nicolae Balcescu inainte ca dezideratele nationale sa fie indeplinite.
Un rol important in cadrul acestui parcurs l-au ocupat si cei care m-au sustinut neconditionat, indeosebi doamna prof.dr. Elvira Rotundu, care m-a ajutat sa vad Istoria nu ca o simpla inlantuire de evenimente, ci drept „un tribunal in care se judeca popoarele si natiunile” (dupa cum sustinea Nicolae Iorga)  si fara ajutorul careia nu as fi putut obtine acest rezultat din cadrul olimpiadei. (Sebastian Antoce, clasa a XI-a, Colegiul National „Costache Negruzzi”, Premiul I, Olimpiada Nationala de Istorie, Alba-Iulia 2018)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024