Usturimile vaginale, care sunt denumite medical arsuri vaginale sau vulvodinie, reprezintă o formă de iritare, inflamare sau infectare a mucoasei vaginale, determinată de diferiți agenți patogeni. Femeile care s-au confrunatt cu această problemă, au căutat răspuns la întrebarea „ce să iau pentru usturime jos?“
Multe femei nu se simt confortabil să vorbeasă despre aceste probleme nici măcar cu doctorul ginecolog, deoarece consideră că ar fi ceva rușinos.
Cauzele apariției usturimii vaginale
Usturimea vaginală este un simptom ce poate să apară în mai multe afecțiuni ale zonei intime. Printre cele mai cunoscute dintre acestea se numără schimbările în pH-ul vaginal, vaginozele bacteriene, mâncărimile și inflamațiile sau secrețiile vaginale anormale.
Infecțiile fungice fac parte dintre cele mai comune probleme ce țin de sănătatea intimă feminină.
Infecțiile cu transmitere sexuală reprezintă o altă cauză pentru apariția usturimilor vaginale. Printre acestea se numără trichomoniaza, chlamydia, herpesul genital, vulvovaginitele, sindromul genito-urinar de pre- menopauză/menopauză.
Ce să iau pentru usturime jos. Tratamente recomandate de medici
Pentru infecțiile apărute în zona intimă, medicii ginecologi recomandă administrarea de metronidazol. Acesta poate fi luat pe cale orală sau prin aplicații la nivelul vaginului cu ajutorul unui gel. Un alt medicament recomandat pentru tinidazol, care se administrează pe cale orală. Clindamycin este un alt medicament recomandat de ginecologi, sub formă de unguent, ce se administrează pe cale vaginală.
Pentru forme ușoare și moderate de infecții fungice, medicul poate să prescrie un medicament antifungic (unguent, tablete, supozitoare). Acestea se administrează 3-7 zile, iar printre cele mai cunoscute se află miconazol,
Pentru persoanele însărcinate care suferă de infecții vaginale se prescrie fluconazol, iar în caz de simptome severe,încă două doze, la o distanță de 3 zile.
În vederea ameliorării Infecțiilor cu transmitere sexuală, medicul va recomanda în primul rând unguente care să hidrateze vaginul și lubrifianți pe bază de apă. În cazul în care simptomele nu încep să se diminueze, se poate recomanda un unguent pe bază de estrogen.
Remedii pentru usturimi vaginale
Pe lângă medicamentele pe care le prescrie medicul ginecolog există mai multe remedii naturiste pentru ameliorarea sau vindecarea usturimii vaginale. Compresele reci sunt recomandate ca remedii pentru usturimi vaginale. Pentru asta, se înfășoară 3 cuburi de gheață într-o cârpă curată și se leagă, după care se pune compresa rece pe vagin și se lasă să stea 5 minute. După o pauză de 30 de secunde se aplică iar compresa. Procedura se repetă tratamentul de 5 ori pe zi timp de 5 zile, aplicând și alte remedii.
Oțetul de mere este printre cele mai eficiente remedii pentru usturimile vaginale. Acest produs are proprietăți antifungice și antibacteriene care ajută la combaterea infecțiilor vaginale. Apa se amestecă cu oțetul de mere și se folsoește pentru spălături vaginale. Procedeul se repetă de două ori pe zi, timp de o săptămână.
Băile în apă cu sare reprezintă o alternativă excelentă pentru ameliorarea usturimilor vaginale, deoarece elimină infecțiile fungice, una dintre principalele cauze ale acestor simptome.
Amestecul de sare și apă se folsoește pentru a spăla zona vaginală pe toată suprafața. Procedura se repetă de fiecare dată când te confrunți cu aceste simptome.