Partidul Comunist Chinez a adoptat o „rezoluție istorică”, cimentând statutul lui Xi Jinping în istoria politică. Documentul, un rezumat al istoriei de 100 de ani a partidului, abordează realizările sale cheie și direcțiile viitoare.
Este doar al treilea de acest gen de la înființarea partidului – primul a fost adoptat de Mao Zedong în 1945 și al doilea de Deng Xiaoping în 1981. A fost adoptată joi, la a șasea sesiune plenară, una dintre cele mai importante întâlniri politice ale Chinei.
Rezoluţia istorică adoptată de China, după 100 de ani de comunist, îl descrie pe președintele Xi Jinping ca un erou
Fiind doar al treilea lider chinez care a emis o astfel de rezoluție, mișcarea urmărește să-l stabilească pe Xi drept egal cu fondatorul partidului Mao și succesorul său Deng. Unii observatori văd rezoluția drept cea mai recentă încercare a lui Xi Jinping de a întoarce zeci de ani de descentralizare de către liderii chinezi, care a început sub Deng și a continuat prin alți lideri precum Jiang Zemin – un semn că China s-ar putea întoarce la un așa-zis cult al personalității.
Sesiunea de patru zile cu ușile închise a adunat peste 370 de membri titulari și supleanți ai celui de-al 19-lea Comitetul Central al partidului – conducerea de vârf a țării. A fost ultima întâlnire majoră a liderilor de partid înaintea congresului național de anul viitor, unde Xi este de așteptat să caute un al treilea mandat istoric ca președinte. În 2018, China a renunțat la limita de doi ani a președinției, permițându-i efectiv să rămână la putere pe viață.
Ce prevede rezoluția adoptată de Partidul Comunist din China
În esență, rezoluția cimentează stăpânirea lui Xi asupra puterii în cadrul Partidului Comunist dar şi a Chinei.
„Prin promovarea unei rezoluții istorice care se pune în centrul narațiunii mări a Partidului și a Chinei moderne, dl Xi își demonstrează puterea. Dar documentul este, de asemenea, un instrument care îl ajută să-și păstreze această putere”, a spus el.
Dr. Chong Ja Ian de la Universitatea Națională din Singapore a declarat că cea mai recentă mișcare îl deosebește pe Xi de alți lideri chinezi anteriori.
„[Foștii lideri] Hu Jintao și Jiang Zemin nu au avut niciodată atât de multă autoritate consolidată ca Xi. Cu toate acestea, nu este clar dacă au avut înclinația să facă acest lucru, chiar dacă li s-au prezentat oportunități similare”, a spus dr. Chong.
China trece printr-o puternică criză energetică
Pe de altă parte, situația economică din China nu este una cea mai fericită. În pofida faptului că țara comunistă trece prin una dintre cele mai creșteri economice, acest lucru este în pericol după ce criza energetică a luat proporții. Vorbim despre străzi și fabrici care nu au curent electric și care nu mai operează la capacitatea maximă.
Producătorii chinezi avertizează că măsurile stricte de reducere a consumului de energie electrică vor reduce producția în centralele economice precum provinciile Jiangsu, Zhejiang și Guangdong – care împreună reprezintă aproape o treime din produsul intern brut al națiunii – și, eventual, vor crește prețurile.
Transportul maritim din întreaga lume a fost perturbat în acest an. După criza din canalul Suez, care a pus pe jar toți armatorii, transportul internațional de mărfuri a fost zguduit de măsurile restrictive impuse în peninsulă Guangdong de autoritățile chineze, din cauza înmulțirii rapide a cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus.