Prima pagină » International » Rezervele globale de heliu se epuizează. Ce spun medicii specialiști

Rezervele globale de heliu se epuizează. Ce spun medicii specialiști

27 oct. 2022, 11:57,
BZI.ro, în International

Rezervele globale de heliu se epuizează. Rusia aproviziona o treime din necesarul mondial de heliu, însă, războiul din Ucraina a oprit comerţul dintre ţări. Epuizarea acestui element important pe arena mondială i-a făcut pe medici să se îngrijoreze.

Rusia era țara care, până anul acesta, aproviziona o treime din necesarul mondial de heliu. La începutul acestui an, o uzină nouă uriaşă din estul Rusiei a fost construită pentru a aproviziona o treime din necesarul de heliu al lumii, însă un incediu care a avut loc în ianuarie a schimbat planurile. Acum, patru din cinci furnizori americani de heliu au început să raţionalizeze elementul. Aceştia pun pe primul loc supravieţuirea industriei, reducând livrările de heliu rezervate pentru clienţii mai puţin importanţi.

Rezervele globale de heliu se epuizează. Ce spun specialiştii

Doctorii sunt îngrijoraţi de rezervele minime de heliu, din cauza utilizării acestui gaz natural în RMN-uri. Acest element mai uşor decât aerul alimentează aparatele vitale cu care se realizează diagnosticul medical. Un RMN nu poate funcţiona fără cei 2.000 de litri de heliu lichid super-răcit care îi menţin magneţii la o temperatură destul de mică pentru a putea fi folosit.

Din cauza epuizării rezervelor de heliu, spitalele trebuie să îşi facă planurile pentru anul viitor aproape lipsit de aceasta resursă.

„Heliul a devenit o mare îngrijorare. Mai ales acum cu situația geopolitică”, a spus Mahadevappa Mahesh, profesor de radiologie la Școala de Medicină John Hopkins din Baltimore.

Cu toate acestea, heliul este raționalizat.

„Heliul este raționalizat cu siguranță. Probabil că nu vom mai umfla baloane în magazinele de suveniruri”, a spus Donna Craft, un manager în construcții care are contracte cu furnizori de heliu ce aprovizionează 4.000 de spitale.

RMN-urile încă nu au fost anulate, iar maşinile continuă să funcţioneze. Cu toate astea, preţul heliului a crescut considerabil până la 30%. RMN-urile de care au nevoie pacienții nu au fost încă anulate, iar mașinile continuă să funcționeze, dar prețul heliului a crescut într-un ritm alarmant – până la 30%. Fără un deznodământ fericit la orizont, viitorul RMN-urilor a rămas nesigur.

În aparatele RMN, niciun element nu poate înlocui heliul

Adevărata problemă este că nici un element nu poate înlocui heliul. Pentru a păstra conductivitatea curentului magnetic al unui RMN este nevoie de o temperatură extrem de rece, care este heliul, cu -268,9 grade Celsius.

„Nu există alternativă. Fără heliu, ar trebui să renunțăm la RMN-uri”, a menţionat Donna Craft, un manager în construcții care are contracte cu furnizori de heliu ce aprovizionează 4.000 de spitale.

Un aparat RMN conține în jur de 2.000 de litri de heliu lichid, însă heliul trebuie înlocuit după ce fierbe. În total, un aparat RMN folosește aproximativ 10.000 de litri de heliu lichid până când este scos din uz.

Cea mai mare uzină din Rusia nu ar putea să reia operațiunile din cauza războiului din Ucraina.  Vă reamintim că anterior, Comisia Europeană a prezentat al optulea pachet de sancţiuni pentru care UE le pregăteşte pentru punerea în aplicare. Plafonarea preţului la petrolul rusesc şi interzicerea cetateilor UE să deţină funcţii în organele de conducere ale anumitor companii de stat ruse. De asemenea, pachetul introduce noi interdicții ale importurilor în UE, precum și restricții la export, care vor afecta domeniul militar și industrial al Kremlinului.

Din cauză că rezervele globale de heliu se epuizează, medicii, dar şi oamenii de ştiinţă, sunt puşi în situaţia de a găsi noi modalităţi de raţionalizare a acestui element mai uşor decât aerul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *