Rezervatia naturala Piatra Corbului. Piatra Corbului este o rezervaţie naturală de tip paleontologic. Aceasta se găseşte în nord-estul Transilvaniei, pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud. Conform datelor oficiale, rezervaţia este o arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a IUCN.
Aria naturală se afla în extremitatea estică a judeţului Bistriţa-Năsăud, la limita vestică a Munţilor Călimani (grupa muntoasă aparţinând lanţului carpatic al Orientalilor) în bazinul Văii Budacului. Ca şi încadrare administrativă, aria se afla pe teritoriul comunei Dumitriţa (satul Budacu de Sus).
Rezervaţia naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000). Întreaga zonă naturală se întinde pe o suprafaţă de 5 hectare. Aceasta este inclusă în situl de importanta comunitară Cuşma.
Rezervatia naturala Piatra Corbului. Un abrupt stâncos
Aria protejată reprezintă un abrupt stâncos format din piroclaste rezultate în urma multiplelor procese de eroziune şi gravitaţionale (surpare, prăbuşire). Dintre cele mai importante procese de eroziune amintim: acţiunea aerului prin îngheţ-dezgheţ, temperatura; acţiunea apei prin spălare, şiroire. Peretele prezintă formaţiuni vulcanocarstice (grote şi goluri), formaţiuni erozionale, martori de eroziune şi tufuri vulcanice.
Muntitudinea de stâncării din rezervaţie oferă condiţii prielnice de cuibărire corbului comun (Corvus corax). Aceasta este o specie de pasăre protejată la nivel european (prin Directiva CE 147/CE din 30 noiembrie 2009 – privind conservarea păsărilor sălbatice) şi aflată pe lista roşie a IUCN.