Rezervaţia naturală Cheile Lăpuşului. Cheile Lăpuşului sau Defileul Lăpuşului alcatuiesc o rezervaţie naturală de tip botanic şi geologic. Aceasta este situată într-o zonă fermecătoare din ţară, respectiv judeţul Maramureş, pe teritoriul administrativ al oraşului Târgu Lăpuş. Datorită frumuseţii sale, aria naturală este asaltată de cei care iubesc muntele şi natura.
Rezervaţia se afla în partea central-sudica a judeţului Maramureş (aproape de limita teritorială cu judeţul Sălaj), în partea vestică a oraşului Târgu Lăpuş. mai exact se găseşte între satele Razoare şi Remecioara (pe cursul Lăpuşului, de la Razoare şi până la confluenta acestuia cu răul Cavnic – Impreunaturi).
Rezervaţia naturală Cheile Lăpuşului. Descriere
Cheile Lăpuşului din Maramureş sunt un adevărat rai pentru iubitorii de munte dar şi pentru cei care practică sporturile extreme. Această minune naturală oferă posibilitatea practicării raftingului şi a pescuitului sportiv. Cei care practică raftingul trebuie să urmărească prognoza meteo. De obicei primăvara apa este foarte mare iar în august foarte mică. Defileul, în unele locuri, este foarte strâmt, cu pantă înclinată şi stânci.
Rezervaţia naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – arii protejate. Aria naturală se întinde pe o distanţă de 25 de kilometri şi se suprapune sitului Natura 2000 – Cheile Lăpuşului.
Locul reprezintă o zonă (constituită pe călcare, şisturi cristaline şi dolomite) de defileu, cu sectoare de tip canion (Vima Mică – Salnita, Buteasa Rău – La Impreunaturi). De asemenea se găsesc şi abrupturi stâncoase (Custura Cetatelii, Custura Vimei), vârfuri, cascade (La Pisătoare) şi peşteri. Toace acestea au o faună sălbatică şi flora specifică stâncăriilor.
În arealul ariei naturale este semnalata prezenţa unei specii de broască (din clasa batracienilor) protejată prin lege, cunoscută sub denumirea de izvoras-cu-burta-galbena (Bombina variegata).
Atracţii turistice în apropiere
În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Boroieni.
Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Boiereni, construcție 1815.
Biserica reformatǎ-calvină din Dămăcușeni, construitǎ în jurul anului 1700. În anul 1942 a fost incendiatǎ și reconstruită în 1946.
Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Dumbrava, construcție secolul al XVIII-lea, monument istoric.
Biserica de lemn „Sfânta Maria” din Fântânele, construcție 1900, monument istoric.
Biserica de lemn „Sfinții Apostoli” din satul Groape, construcție 1830, monument istoric.
Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Inău, construcție 1689, monument istoric.
Biserica de lemn din Glod (Gâlgău) construită în secolul al XVIII-lea și adusă după 1867 în satul Răzoare din localitatea Glod, Sălaj.
Biserica de lemn Sf. Arhangheli din Rogoz Construită în anul 1663, este considerată una dintre cele mai interesante și valoroase biserici de lemn din Transilvania și se află pe Lista Potrimoniului Mondial al UNESCO.
Mănăstirea Rohia
Biserica de lemn din Stoiceni, construcție 1860, monument istoric.
Rezervația naturală Cheile Babei.